Verdenskendte tyske metalrockere i modvind efter holocaust-video: »Foragteligt«, »umoralsk«, »medlidenhedsløst«, »sensationshungrende«...

Rammstein har provokeret i et kvart århundrede. Bandets nye musikvideo provokerer mere end nogensinde.

Leg med ild er en integreret del af Rammsteins provokerende sceneshows. Fold sammen
Læs mere
Foto: AXEL HEIMKEN

Man ser fire mænd i stribede fangedragter. De bærer hver en jødestjerne. De står under under hver sin galge. Underlægningsmusikken er truende:

Scenen kunne have været fra en spillefilm om holocaust. Det er den ikke. Det 35 sekunder lange klip er derimod en teaser for det verdenskendte tyske metalrockband Rammsteins nye musikvideo, »Deutschland«, der er en ni minutter og 22 sekunder lang ambitiøs, syret og voldelig rejse gennem tysk historie – fra de gamle germanere til nutidens forbundsrepublik:

Teaserens - og dermed også videoens - krystalklare referencer til nazisternes jødeudryddelser har i denne uge skabt vrede og opstandelse i og uden for Tyskland.

Præsidenten for det jødiske centralråd i Tyskland, Josef Schuster, har ifølge bl.a. Süddeutsche Zeitung erklæret, at nok findes der talrige kunstnere, der på en værdig måde beskæftiger sig med holocaust, men de, der som Rammstein »bruger holocaust til at markedsføre sig selv«, handler »foragteligt og umoralsk«.

En talsmand for det israelske udenrigsministerium har ifølge flere tyske medier skrevet en tweet, hvor han kalder Rammsteins teaser for »beskæmmende« og udtaler sin støtte til dem, der ønsker dén - og dermed også hele videoen - fjernet, mens den tyske regerings ansvarlige for bekæmpelse af antisemitisme, Felix Klein, siger, at der principielt intet er at indvende mod kunstneriske bearbejdelser af holocaust. Sagen er bare, at når en video »udelukkende er skabt med henblik på provokation og fremmelse af salget (af Rammsteins kommende album, red.) og for at lave skandale og skabe opmærksomhed, så går man over stregen.«

Felix Klein siger videre, at skulle det vise sig, at Rammsteins nye album indeholder sange mod jødehad, vil han blive »positivt overrasket.«

Christoph Heubner, der er forretningsfører for den internationale Auschwitz-komité, IAC, mener, at klippet med de fire jøder, der er på vej til at blive hængt, er »smagløst«, og at Rammsteins »medlidenhedsløse« fremstilling af holocaust  er »drevet af sensationshunger og et ønske om at sælge flere album«.

Direktøren for Stiftung Bayerische Gedenkstätten, Karl Freller, er også fortørnet, men har ifølge Süddeutsche Zeitung valgt at tackle sagen ved at invitere medlemmerne af Rammstein til at besøge KZ-lejren Dachau, så de kan komme på bedre tanker.

»Lidelserne og umenneskelighederne må ikke forbindes med salgsfremstød og effektjageri, der skal fremme salget af noget som helst produkt, heller ikke et album,« forklarer han.

Rammstein, der er Tysklands internationalt mest sælgende band, har siden albumdebuten i 1995 beskæftiget sig provokerende med provokerende emner som incest, misbrug og kannibalisme, ofte med musikalske og andre æstetiske referencer til nazitiden. Navnet i sig selv er også en bevidst provokation, idet Rammstein associerer til Ramstein  i Tyskland, hvor  70 mennesker - herunder 66 tilskuere -  i 1988 blev dræbt under en flyopvisning. Provokationen er altså en del af  Rammsteins DNA,  og i tyske medier påpeges det i disse dage, at opstandelsen efter den aktuelle provokation er lige efter bogen. Den er, som Frankfurter Allgemeine Zeitungs kulturredaktør, Elena Witzeck, formulerer det: »Nøjagtig så stor, som bandet havde ønsket sig.«

Rammsteins nye album, der endnu ikke har nogen officiel titel, udkommer 17. maj.