Vennerne og kenderne om Jane Aamund: »Hun elskede god sladder«

Afdøde Jane Aamund var en af landets mest sælgende forfattere og besad dyb indsigt i menneskelivet, siger hendes efterladte venner i bogverdenen. Men hun elskede også pjat og god sladder, fortæller hendes forlægger Jakob Kvist, der fortæller at en ny roman er på vej.

Jane Aamund fotograferet i sit hjem i Charlottenlund i sommeren 2014 Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl

Der gik ikke mange minutter før nyheden om Jane Aamunds død fik bredt sig i den danske bogverden, og her fik den både venner og kendere af hendes bøger til at reflektere over hendes specielle personlighed.

Journalisten og forfatteren, Karen Thisted, sad med kort deadline og forfattede på en klumme til Ekstra Bladet, da hun fik at vide, at hendes gode veninde og skrivemakker på flere bøger, var død.

»Jeg har ikke kunnet skrive en linje efter det, for jeg tænker på alle de gode tider, som jeg har haft med Jane,« siger Karen Thisted, der har kendt Jane Aamund i 30 år.

Hun betegner Jane Aamund som en person, der nød livet, selv når det viste sig fra sine mest mørke sider, og hun formåede at få sin veninde Karen til altid at fokusere på det absurde eller sjove.

»For nogle år siden blev jeg forladt af en kæreste, og den første jeg ringede til var Jane, der grinede højt, da jeg fortalte hvordan han var gået ned ad trappen og ud af huset, mens han dramatisk havde gentaget sætningen: 'Det er ikke mig, der forlader dig, det er ikke mig der forlader dig'. 'Hmm,' sagde Jane Aamund; 'altså i mine ører lyder det meget, som om han forlod dig!' Og så grinede hun, og fik også mig til at grine, selvom jeg jo egentlig var ret ulykkelig,« siger Karen Thisted.

Fra deres senere år sammen fortæller Karen Thisted, hvordan Jane Aamund bevarede kontakten på trods af sin sygdom. En aften skulle Karen Thisted holde foredrag ikke langt fra Jane Aamunds bolig i Nordjylland, og Jane Aamund havde på forhånd sagt, at hun ikke kunne komme og høre det. I stedet inviterede hun sin veninde på natmad.

»Da jeg sent på aftenen nåede frem til hende, havde hun dækket et kæmpe madbord med øl og snaps og laks og lækkerier. Og så satte hun mig ned ved bordet, selvom hun ikke selv kunne ikke få noget ned. Men hun ville gerne se mig spise. Det blev en dejlig aften,« siger Karen Thisted.    

Ny roman på vej

Jane Aamund  udkom på flere forskellige forlag, men fra 2004 udkom hun på Peoples Press, hvor hun hurtig blev fortrolig med forlagets direktør Jakob Kvist, der som hende selv også er tidligere Berlingske-medarbejder. Hun afleverede et romanmanuskript til ham kort før sin død, og bogen skal udkomme til efteråret.

Jane Aamund  udkom på flere forskellige forlag, men fra 2004 udkom hun på Peoples Press, hvor hun hurtig blev fortrolig med forlagets direktør Jakob Kvist, der som hende selv også var tidligere Berlingske-medarbejder. Hun afleverede et romanmanuskript til ham kort før sin død, og bogen skal udkomme til efteråret.

»Hun var et meget humoristisk menneske med en vittig replik. Vi skrev meget på mail om den stribe af bøger, hun udgav hos os, og hendes mails var altid fulde af historier fra hendes liv. Hun elskede at pjatte og udveksle historier, og hun fik sådan en særlig fræk mine på, når hun fortalte noget der egentlig var hemmeligt. Og så fnes hun. Men samtidig var hun en meget livsklog person med dybe indsigter i menneskelivets forhold. Så på den måde var hun en dejlig ven og også en rigtig god rådgiver,« siger Jakob Kvist.

Lars Handesten, lektor i litteratur på Syddansk Universitet, har skrevet bogen »Bestseller« om de mest sælgende danske forfattere siden 1980, heriblandt Jane Aamunds, hvis romaner har slået flere salgsrekorder.

»Hun gik rent ind hos danskerne med romanen »Klinkevals«, der er en af danmarkshistoriens mest sælgende titler nogensinde. Man har betegnet hendes forfatterskab som kulørt, men utroligt mange læsere har fundet et positivt budskab i  »Klinkevals« og de efterfølgende romaner. De handler om unge kvinder, der er stærke og klarer sig mod dårlige odds, og selvom hendes historier kan handle om fortiden, er det en fortælling, der stadig har stor relevans for mange læsere,« siger Lars Handesten.