Vend dit barn rigtigt

Det har stor betydning for dit barns udvikling, om det sidder den ene eller den anden vej i klapvognen, viser ny forskning.

barnevognsbarn590x399.jpg
Foto: Modelfoto: Colourbox

Børn, der kan se morens ansigt, når de bliver skubbet rundt i klapvognen, er mere tilbøjelige til at snakke, grine og interagere med moren, end dem, hvis ansigt vender væk fra moren.

Det har forskere fundet frem til i en undersøgelse fra Storbritannien, hvor mere end 2700 mødre og deres spædbørn blev observeret.

Undersøgelsen viste, at forældrene talte mindre til deres børn, når de sad med ryggen til:

- Det kan have en negativ indvirkning på et barns senere udvikling, hvis det sidder i en klapvogn, hvor der ikke er direkte ansigtskontakt og mulighed for kommunikation med forælderen, siger Dr. Suzanne Zeedyk fra Dundee Universitet, der har stået bag forskningen i samarbejde med National Literacy Trust (NLT).

Barnet kan blive stresset

Dr. Zeedyk observerede 20 babyer, mens de blev kørt rundt i klapvogne på en strækning, hvor babyen først sad med ansigtet væk fra moderen og bagefter med ansigtet vendt mod moderen.

Børnenes gennemsnitlige hjertefrekvens faldt, når de sad med ansigtet mod deres mødre, og de havde dobbelt så let ved at falde i søvn - hvilket kan tyde på, at de oplever mindre stress ved at sidde placeret på den måde:

- Vores data antyder, at et barn oplever både stress og mangel på kontakt med forælderen, hvis det sidder i en klapvogn, hvor det ikke har mulighed for direkte ansigtskontakt med forælderen, siger Dr. Zeedyk.

Børnepsykolog Ulla Dyrløv er enig i Dr. Zeedyks betragtninger, og hun fortæller, hvor vigtigt det er at have øjenkontakt med sit barn, når man kører rundt med det i klapvognen:

- Hvis barnet sidder med ryggen til dig i klapvognen, kan du ikke se, om det føler sig trygt, er bange eller undrer sig over noget.

Hun uddyber og fortæller, at det desuden er nemmere for barnet at bearbejde synsindtryk, når det har kontakt til forælderen, og det er med til at skabe tryghed:

- Barnet kan blive forskrækket, hvis for eksempel en hund kommer for tæt på klapvognen, og i den situation er det vigtigt, at barnet kan søge tryghed i morens blik. Det kan barnet ikke, hvis det sidder med ryggen til moren.