Velhaverlivet slog hendes børn omkuld

Kan livet i et velhaverkvarter skabe usikre børn med præstationsangst? Journalisten Sussie Sheikh fortæller i ny bog om, hvordan hendes tre børn alle ramlede ind i alvorlige kriser.

Journalist Sussie Sheikh har skrevet en bog »Bare du er lykkelig« om hendes tre børns problemer, og hvordan succesfulde forældre og velhaverkvarterer kan være med til at frem­elske usikre børn med præstationsangst. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun sidder ret op og ned, mens hun ­sagte rokker frem og tilbage.

- Blomst! Er du okay?

Intet svar.

- Skat – hvordan går det?

Intet svar. Jeg går hen til hende, holder om hendes skuldre og tvinger hende til at kigge mig ind i øjnene. Mens hun ser på mig, uden at se mig, mærker jeg mit hjerte dunke hårdt. Min ældste rokker hurtigere, og efter hvad der synes som timer, siger hun med en stemme, der slet ikke er hendes:

- Hvorfor hænger der døde babyer ned fra ­loftet?

Uddraget er fra Sussie Sheikhs nye bog »Bare du er lykkelig« om hendes tre børns problemer, og hvordan succesfulde forældre og velhaverkvarterer kan være med til at frem­elske usikre børn med præstationsangst.

- Da den yngste blev ked af det, havde jeg brug for at skrive det ned og finde sammenhænge i, hvorfor det var gået mine børn, som det var. Undervejs stødte jeg ind i en masse bebrejdelser fra mine omgivelser. Mange forstod ikke, hvorfor jeg ville udstille »reservatets« problematikker. De fleste syntes, det var privat og noget, vi selv skulle klare, siger Sussie Sheikh.

»Reservatet« er de mondæne postnumre nord for København. Susse Sheikh og hendes familie har i mange år boet i Hellerup, og i velhaverkvartererne mener Sussie Sheikh, at der er en gruppe af unge, der er særligt udsatte for at ramle ind i problemer.

- De lever et sted, hvor det kan være svært at leve op til rollen som trofæ-børn, der har alle muligheder. De har set deres forældre forfølge og opnå succes. Alle har kriser i løbet af deres liv, sådan et sted bliver kontrasten endnu mere markant, når de unge rammer en krise. Der ER en masse forventninger til de her unger, som kan det hele, og som har alle muligheder, siger Sussie Sheikh.

Sussie Sheikh og hendes familie har aldrig manglet noget. Penge har der været nok af, og mulighederne uendelige.

Fra børnene var helt små har familien boet skiftevis i mondæne kvarterer i USA og i en luksusvilla i Hellerup. Sussie Sheikh er journalist og med en mand, der er læge, har de aldrig tøvet med at forfølge de chancer, som deres jobs, deres liv og deres velstillethed har givet dem mulighed for.

Deres tre børn er ønskebørn med en rød løber af tilbud rullet ud for dem. De har fået topkarakterer og haft adgang til de bedste skoler i ind- og udland. Det kunne nærmest ikke gå galt.

Men det gjorde det alligevel.

Alle tre børn ramlede ind i henholdsvis maniodepressiv psykose, stofmisbrug og depression. Tilbage stod Sussie Sheikh og hendes mand og måtte spørge sig selv: hvad gik der galt?

For havde de ikke det hele, de unger? Havde de ikke alle muligheder i verden?

Sussie Sheikh og hendes mand flyttede tidligt deres børn skiftevis mellem Danmark og USA for at arbejde. Til sidst bosatte de sig fast i Hellerup. Og netop de mange flytninger, mener Sussie Sheikh, har spillet en nøglerolle i de senere problemer.

Rodløshed

- Vi tog nogle ubevidste valg, der senere fik uhensigtsmæssige konsekvenser. Vi troede, at når bare vi forældre var glade og forfulgte vores lykke – ja, så skulle vores børn nok blive glade. Men vi gjorde os ikke klart, hvad det ville betyde for børnene at blive rykket op og flyttet på kritiske tidspunkter. De dannede venskaber og savnede deres bedsteforældre. Den rodløshed kombineret med, at vi boede et sted, hvor alle synes fuldkomne og succesfulde, tror jeg var med til at gøre udslaget. Mange muligheder kan virke meget skræmmende, siger Sussie Sheikh.

I dag er Sussie Sheikhs tre børn kommet ud på den anden side ved hjælp af både medicin og terapi. Og selv om det har været hårdt for hele familien, er der ingen af de tre børn, der er vrede på deres mor og far.

- Det kan da undre mig lidt i dag, når jeg ser tilbage, at de ikke har bebrejdet os. Ingen af dem ville have været foruden kriserne. Vi har som forældre gjort det så godt, vi kunne i situationen. Men jeg erkender, at selv om vi troede, at det var nok, at vi elskede dem til døde - så er det bare ikke altid nok. Med bogen er ansvaret endeligt blevet placeret - og det VIL altid være vores.