Vega frygter nye regler for genåbning: Dyrere at åbne end at holde lukket

Steen Jørgensen er direktør hos Vega og mener, at det er »fuldstændig urealistisk« at åbne spillestedet på baggrund af Kulturministeriets udkast til nye coronaretningslinjer for spillesteder.

»Retningslinjerne vil for Vega betyde, at der kan stå omkring 100 mennesker på gulvet, hvor der normalt står 1.100 i Store Vega. På vores balkonniveau vil der kunne være cirka 60 personer,« siger Vega-direktør Steen Jørgensen. Arkivfoto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Steen Jørgensen, der er direktør for spillestedet Vega, er klar i mælet:

»Det er fuldstændig urealistisk at åbne et koncerthus, hvor vi risikerer at afvise op mod 90 procent af gæsterne. Økonomisk set kan det simpelthen ikke lade sig gøre,« siger han.

Meldingen kommer, efter at DR søndag aften kunne fortælle, at spillesteder, der forventes at kunne åbne under fase fire i august, frygter at gå konkurs. Det gør de på baggrund af de retningslinjer, som i øjeblikket er ved at blive udarbejdet i Kulturministeriet.

En genåbning af spillesteder kan nemlig komme til at betyde, at spillesteder kan blive nødt til at afvise op mod 90 procent af gæsterne. Ifølge DR lægger udkastet til retningslinjerne således op til et krav om fire kvadratmeter per stående gæst.

»Retningslinjerne vil for Vega betyde, at der kan stå omkring 100 mennesker på gulvet, hvor der normalt står 1.100 i Store Vega. På vores balkonniveau vil der kunne være cirka 60 personer,« siger direktør Steen Jørgensen.

Dyrere at åbne

Lige nu holder hjælpepakker hånden under de lukkede spillesteder, men når spillestederne åbner dørene igen, tyder det på, at de økonomisk set i højere grad skal klare sig selv.

Steen Jørgensen siger, at den økonomiske situation for Vega er kritisk. Det er hjælpepakkerne, der holder skibet flydende, fastslår han.

»Vi får normalt en meget lille andel af vores indtægt i offentlig støtte og tjener i høj grad vores penge på billetter, garderobe og barsalg. Hvis det skal give mening at åbne Vega, bliver vi nødt til at kunne lukke flere gæster ind og samtidig modtage kompensation for tabt indtjening.«

Vega skal naturligvis forholde sig konstruktivt til retningslinjerne og tage sit ansvar på sig, understreger Steen Jørgensen og tilføjer, at »vi har at gøre med en meget alvorlig sygdom«. Dog påpeger direktøren:

»Men med disse retningslinjer er det dyrere for os at åbne end at holde lukket.«

Løsningen mangler

Steen Jørgensen forklarer, at det kræver meget personale at åbne Vega, særligt fordi der også skal afsættes folk til at holde øje med, om gæsterne overholder retningslinjerne.

»Vi skal som minimum neutralisere differencen mellem omkostningerne og indtægterne. Ellers accelererer vi blot mod afgrunden,« siger han.

Til DR har flere kulturordførere givet udtryk for, at der er behov for at finde en løsning på problemet. Kulturordfører for SF Charlotte Broman Mølbæk siger eksempelvis til DR:

»Vi har lavet nogle retningslinjer, hvor det reelt ikke kan lade sig gøre at åbne op, da spillestederne vil stå med ti til 20 procent af det antal tilskuere, de plejer at have.«

»Det ville være en ren underskudsforretning.«

Ifølge SF bør politikerne lave en kompensationspakke for de tab, spillestederne kommer til at opleve. Både SF og Radikale Venstre mener, at der bør forhandles om en løsning inden sommerferien.

»Vi har brug for en regering og en minister, der tager ansvar og viser lederskab,« siger de Radikales kulturordfører, Zenia Stampe, til DR.

Dansk Live, der er repræsenterer danske spillesteder, er indkaldt til møde i Kulturministeriet onsdag i denne uge. Kulturministeren skriver til DR, at ministeriet »følger udviklingen nøje«.