Uvidenhed og fordomme præger forældre

Åben og ærlig dialog er vejen frem, mener forfatter og psykolog Ida Kock, der har erfaret, at mange fordomme bunder i uvidenhed.

Forældre reagerer vidt forskelligt, når sønnen eller datteren springer ud som homoseksuel. Nogle fyldes med selvbebrejdelse og prøver at forklare det med simpel teenageforvirring, mens andre tager det langt mere afslappet.

»Der er især nogle fædre, som oplever det som en krænkelse mod deres køn. Forleden dag talte jeg med en far, der ikke kunne acceptere, at hans datter var til piger. Han troede ikke på det, og var helt sikker på, at det ville hun ikke blive ved med,« fortæller psykolog og forfatter Ida Koch, som har årelang erfaring i at tale med både unge homoseksuelle og deres forældre.

De allerfleste er dog mere tolerante, og deres største bekymringer går på, om deres søn eller datter nu skal opleve mobning og diskrimination eller i værste fald at blive overfaldet på gaden, som der for nogle år siden var meget fokus på i medierne.

»Ingen forældre ønsker, at deres barn skal udsættes for chikane. Den forældrereaktion er jo forståelig, og det kan være ekstra svært at springe ud i en lille provinsby eller på landet, hvor der sladres og snakkes. Men overordnet udspringer mange forældres reaktioner af fordomme og uvidenhed, blandet med en hel masse omsorgsfølelse og bekymring,« siger hun.

Hvis den unge begynder at få nye venner med samme seksuelle orientering, foreslår Ida Koch, at forældrene kan møde dem. Det kan nedbryde fordomme og bekræfte, at det er tale om ganske almindelige, søde mennesker. Det er også i orden at spørge sin søn eller datter, om han eller hun er bøsse eller lesbisk, hvis det bliver gjort på den rigtige måde.

»Går man og tænker på, om sønnen eller datteren er homoseksuel, er det vigtigt at få stillet nogle af de spørgsmål, man tænker over. Bare man gør det på den nænsomme måde. Man kan f.eks. sige: ved du hvad, jeg har gået rundt og tænkt på, om du egentlig bedst kan lide drenge eller piger? Det er helt i orden, jeg har bare lyst til at vide det,« siger Ida Kock og understreger, at man bare ikke skal spørge på den nedladende eller kontrollerende måde, for så får man ikke noget svar.

I den situation er det afgørende at skabe en åben dialog - det giver de bedste betingelser for gensidig forståelse og ofte skaber det tættere bånd end før.

»Mange forældre ved ikke ret meget om homoseksualitet, så det er vigtigt at få stillet alle de spørgsmål, man tænker på. Så må den unge finde ud af, hvor meget han eller hun vil fortælle og selv sætte grænsen. Forældre kan også have forestillinger om, at hvis man er bøsse, så er man promiskuøs og har tilfældig sex. Det er uvidenhed, der kan afhjælpes, så forældrene kan få et mere nuanceret billede af virkeligheden,« mener Ida Koch.

»I nogle familier skaber det voldsom turbulens, men min erfaring er, at det lægger sig. Alle parter skal sunde sig, og der skal tales meget om det, for det er klart, at det billede forældre, har inde i hovedet af deres barn, bliver rystet. Det hele bliver vendt op og ned, og det skal man vænne sig til, men samtidig forstå, at sønnen eller datteren stadig er den samme person.«

Ida Koch er ungdomspsykolog i Den Gule Flyver og ekstern lektor ved Københavns Universitet. Hun har i mange år været Tine Brylds faste afløser på radioprogrammet TVÆRS på Danmarks Radio, og har blandt andet skrevet bogen »Når ungerne bliver unge«.