'Utroskab er et valg man tager' - Hvad vælger du?

051SEdoh-utroskab2-135643.jpg
Utroskab er ikke noget, der bare sker, men noget man vælger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix/Iris

Vil du undgå utroskab, skal du og din partner prioritere hinanden og blive bedre til at tale ærligt sammen.

Utroskab kan være et kys i byen i en ordentlig brandert. Det kan være et engangsknald på firmaskovturen. Eller det kan være at have en kæreste ved siden af ægteskabet gennem flere måneder eller år.

»Utroskab er et valg, man tager. Man har mange muligheder for at sige nej. Mange siger bagefter, at de ikke kunne lade være, men det kan man faktisk godt. Der er rigtig mange steder på vejen mod utroskab, hvor man har mulighed for at stoppe op. Man falder jo ikke bare af cyklen og ned på en anden mands penis,« siger sexolog Maj Wismann fra Websexolog.dk.

»Undersøgelser indikerer, at kvinder oftere er utro, fordi de savner romantik og komplimenter. Men du kan altså også finde kvinder derude, der simpelthen bare trænger til et knald,« siger Maj Wismann, der oplever, at mænds og kvinders undskyldning for utroskaben stort set er ens

LOG IND PÅ B PLUS og læs meget mere om utroskab. Forstå hvorfor kvinder er utro, og hvorfor mænd er det. Bliv klogere på hvordan du og din partner kan undgå utroskab i forholdet, og lær hvordan du genkender tegnene på at et menneske er utro...

Det får du:

  • Artikel: 'Utroskab er et valg man tager'
  • Fakta: Kvinder frygter at være alene
  • Fakta om utroskab
  • Fakta: Utroskab giver posttraumatisk stress
  • Råd og GUIDE: Her er 5 tegn på utroskab
  • Fakta: Derfor er mænd og kvinder utro

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra B PLUS her.


Vil du undgå utroskab, skal du og din partner prioritere hinanden og blive bedre til at tale ærligt sammen.

Utroskab kan være et kys i byen i en ordentlig brandert. Det kan være et engangsknald på firmaskovturen. Eller det kan være at have en kæreste ved siden af ægteskabet gennem flere måneder eller år.

»Utroskab er et valg, man tager. Man har mange muligheder for at sige nej. Mange siger bagefter, at de ikke kunne lade være, men det kan man faktisk godt. Der er rigtig mange steder på vejen mod utroskab, hvor man har mulighed for at stoppe op. Man falder jo ikke bare af cyklen og ned på en anden mands penis,« siger sexolog Maj Wismann fra Websexolog.dk.

Utroskab ændrer mennesker. Den ændrer dem, der har været udsat for den, men også dem, der har været utro. En norsk undersøgelse viste, at hver anden af dem, der har udsat deres partner for utroskab, får en psykisk lidelse, fortæller Maj Wismann.

I sin praksis hører hun ofte kvinder begrunde deres utroskab med, at de lige pludselig fik den opmærksomhed, de ikke har fået i lang tid derhjemme.

»Undersøgelser indikerer, at kvinder oftere er utro, fordi de savner romantik og komplimenter. Men du kan altså også finde kvinder derude, der simpelthen bare trænger til et knald,« siger Maj Wismann, der oplever, at mænds og kvinders undskyldning for utroskaben stort set er ens:

»De, der har været følelsesmæssigt utro, siger f.eks. at de savner gnisten i parforholdet, savner opmærksomhed, eller at partneren begærer dem. Nogle siger, at de har savnet sex. I internationale undersøgelser er der en indikation af, at der er en svag overvægt af mænd ifht. kvinder, hvor utroskab handler om sex.«

Også i gode forhold

Forestillingen om, at utroskab kun finder sted i dårlige parforhold, stemmer ikke helt overens med forskningen på området, forklarer Maj Wismann:

»Det ville være rart, hvis bare man kunne sige, at ’han var utro, fordi vi havde et dårligt parforhold’. Men sådan er det ikke. I flere undersøgelser siger en stor del af mændene f.eks., at de var i gode forhold, da de var utro.«

Den eneste måde at utroskabssikre sit forhold på er ifølge Maj Wismann at tale åbent og ærligt med sin partner:

»Tal om, hvordan I har det, hvordan I kan passe på romantikken i forholdet, hvordan I kan passe på jeres sexliv, og hvor gode I er til at pleje den del af forholdet. Hvordan får I et forhold, som I begge to har lyst til at være en del af?«

Samtale er afgørende

Det er Ingrid Ann Watson, psykoterapeut, sexologisk rådgiver og medforfatter til bogen ’De 9 kærlighedsregler’, helt enig i. Samtale er altafgørende, hvis man vil undgå utroskab.

»Man skal være åben over for den andens behov. Og så skal man sørge for ikke at tage tingene så personligt, når den anden fortæller noget – ofte stopper samtalen og går over i et skænderi, når den ene part tager det, den anden siger, personligt,« siger Ingrid Ann Watson.

»Sæt tid af til forholdet, det skal plejes – ligesom en græsplæne er det grønnere der, hvor du vander det. Jo mere du vander dit forhold, desto mindre er risikoen for utroskab,« siger hun.

Problemerne opstår, når vi glemmer hinanden. Når arbejde, børn, træning, venner og rengøring bliver prioriteret før forholdet, siger Ingrid Ann Watson:

»Parforholdet går galt, når alt det andet kommer først. Parforholdet trives ikke, når det ligger på en sjetteplads over prioriteter.«

I sin klinik oplever Ingrid Ann Watson, at par, der har været sammen i 30 år, prioriterer forholdet.

»Ikke sådan at de sidder lårene af hinanden, ikke arbejder meget, ikke har tre børn, der går til forskellige ting,« siger hun og fortsætter:

»Men de vælger konstant hinanden til. De sidder ikke med computeren hver aften, men er sammen og hygger og snakker. Og de har indgået et kompromis om, hvornår de går i seng, så de f.eks. to aftner om ugen går i seng samme tid, ligger og snakker og har sex.«

Det handler om at være opmærksom på hinandens behov og tale ærligt sammen om det, være medfølende over for partneren, når hans behov ikke kan opfyldes.

»De holder seksualiteten i gang og har respekt for hinandens behov. ’I denne uge giver jeg mere, end der er mit behov, og i næste uge mindre’. De øver sig i at tale sammen på en ordentlig, kærlig og ærlig måde,« siger Ingrid Ann Watson.

5 TEGN PÅ UTROSKAB

Her er fem af ti klassiske tegn på utroskab, som sexolog Maj Wismann gennemgår på websexolog.dk, hvor du også kan hente hjælp i hendes gratis e-bog ’Når utroskaben rammer’:

1. Hygiejne og velplejethed
Begynder din mand pludselig at gå betydeligt mere op i sit udseende, købe nyt tøj, sætte hår, gå voldsomt op i intimbarbering, og i det hele taget være betydeligt mere velplejet, når han tager hjemmefra om morgenen og begynder at børste tænder oftere. Eller køber han f.eks. nye parfumer osv., så kan det være en indikation på, at der er andre end dig, der skal imponeres, og som han har lyst til at gøre sig ’lækker og attraktiv’ overfor.

2. Er på vagt og bliver let fornærmet eller beskylder dig for at beskylde ham for ’noget’
Når man ved, at det, man har gang i, er forkert og går rundt med kronisk dårlig samvittighed, skyldfølelse og skam, kan man faktisk nemt selv komme til at se spøgelser ved højlys dag. Både i den forstand, at din partner kan mistænke dig for utroskab eller ligefrem udvise tegn på jalousi, men vedkommende kan faktisk også begynde at ’tolke’ gevaldigt på helt normale ting, du fortæller om eller siger. Mistolke det som om, at han har gjort noget forkert, mistolke det til, at du ikke kan lide ham, at du kritiserer, eller at du ligefrem er på vej væk fra forholdet. Det er som om, at tingene bliver sat meget på spidsen og vendt om. Og du kan opleve at stå og tænke: ’Hvad hulan handlede dét lige om!’

3. Ændrede elektroniske vaner
Med elektroniske vaner menes der f.eks. sociale medier som Facebook og derudover mail, sms og telefonopkald. Hvis man har en affærer kørende, er det i dag voldsomt nemt at holde liv i den via elektronisk kommunikation.

Bliver telefonen gemt væk? Ligger den altid med skærmen nedad, hvor den før altid lå med skærmen opad? Er computeren altid lukket ned, hvor den tidligere sagtens kunne stå åben på vedkomendes Facebook-profil, mens han var væk fra skærmen osv? Kommer der mange opkald, der pludselig skal tages i enerum, hvor det før var fem minutter, og så gik han bare ud i køkkenet?

4. Ændret hverdagsstruktur
De fleste mennesker lever i den samme dagsrytme dag ud og dag ind. Har den pludselig ændret sig - egentlig uden nogen synderlig og logisk årsag? Hvis man skal presse en affære ned i en almindelig danskers hverdag, så er det altså sådan, at uanset hvordan vi vender og drejer det, så har døgnet stadig kun 24 timer. Og hvis din mand har en affære, så skal den tid tages et andet sted fra. Derfor kan man opleve, (og jeg har set det igen og igen i min praksis), at der pludselig bliver ændret på hverdagsstrukturen. Pludselig skal han måske tidligere af sted, kommer senere hjem, har aftenmøder osv.

5. En øget oplevelse af, at din partner har mange aftaler, der laves om, udskydes eller pludselig skal afvikles
Som nævnt ovenfor kan der pludselig opstå ændringer i hverdagsstrukturen, og når man har gang i lyssky handlinger, og den dårlige samvittighed banker på, så kan det være svært at bevare overblikket og holde ens affære(r) skjult. Den følelseskolde sociopat ville stadig tage af sted til mødet, selvom elskerinden havde aflyst det, for at det ikke skulle vække mistanke, hvorimod en småforvirret og skyldbetynget partner ofte vil virke forvirret og rundt på gulvet, hvis aftaler laves om i tide og utide. Du kan derfor opleve forvirring om, hvornår der egentlig er aftaler eller ej. At et møde på jobbet bliver aflyst, kan reelt set sagtens opstå, men oplever du, at din partner har mange møder, der aflyses, tiderne laves om, eller som pludselig skal afvikles nu, og så smider vedkommende, hvad han har i hænderne, kan det være tegn på, at der er andet end blot en vigtig arbejdsopgave på spil.

Kilde: Websexolog.dk

DERFOR ER MÆND OG KVINDER UTRO

 

  • Hvorfor er mænd utro?

Mænd er oftest utro, fordi de har et seksuelt drive, de har brug for at få forløst. For mænd er det en bekræftelse, at man vil være sammen med dem. en mand har ofte behov for selve sex-delen – det giver ham en bekræftelse af, at han stadig er en mand og attraktiv, ’det kan godt være, at hende derhjemme ikke vil have sex, men jeg er stadig en mand’.

  • Hvorfor er kvinder utro?

Kvinder har ofte et følelsesmæssigt drive, de har brug for at få opfyldt. Kvinder oplever ofte, at deres utroskab har noget med følelser at gøre. Kvinder forfører man til utroskab ved at bekræfte dem med ord, blomster eller gaver. Hun har brug for at vide, at hun stadig er smuk og dejlig, ’det kan godt være ham derhjemme ikke ser mig, men jeg er stadig værdifuld følelsesmæssig for andre’.

KILDE: Ingrid Ann Watson, psykoterapeut, sexologisk rådgiver og medforfatter til bogen ’De 9 kærlighedsregler’