USAs største talentshow beskyldes for racisme

En bemærkning om hundespisende koreanere og en sort dommers farvel til America’s Got Talent får nye rygter om racisme i showet til at blusse op.

Skuespilleren Gabrielle Union fik kun en sæson i America's Got Talent, idet hun ifølge anonyme kilder gentagne gange clashede med showets ledelse om racesensitive spørgsmål.  Arkivfoto: VALERIE MACON / AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: VALERIE MACON

Rygterne om racisme i USAs største TV-talentshow, America’s Got Talent, blussede atter op, da det kom frem, at den kendte tidligere talkshow-stjerne Jay Leno under et besøg havde sagt en joke, der kunne opfattes som diskriminerende.

Mens Leno var der, blev der lavet optagelser, der  skulle indgå i showet. Her kommenterede Jay Leno et maleri, der hænger i forkontoret hos Simon Cowell, America’s Got Talents opfinder og mangeårige vært. Maleriet viser Simon Cowell sammen med sine hunde, hvilket fik Jay Leno til at mene, at det lignende »menuen i en koreansk restaurant«.

Jay Leno har tidligere vakt debat med sine angreb på tidens politiske korrekthed, men en række tilstedeværende personer fandt, at joken, der spiller på den formodning, at asiater kan lide at spise hunde, var så diskriminerende, at de forlangte at den blev pillet ud af optagelserne. Blandt de utilfredse personer var to af showets egne dommere, den hvide skuespiller Julianne Hough og den afroamerikanske skuespiller Gabrielle Union. Sidstnævnte opfordrede showets producere til at indrapportere episoden til TV-selskabets HR-afdeling, men det skete ikke. Bemærkningen var dog blevet klippet ud af det endelige show, da det blev sendt.

Nu har episoden forstærket rygterne om diskriminerende adfærd i kulisserne til det berømte show, særligt efter at det blev offentliggjort,at de to dommere ikke er blevet genansat til den nye sæson.

Officielt var Gabrielle Unions farvel til America’s Got Talent, som der findes nationale versioner af i alle verdensdele, sket i al venskabelighed, men branchebladet Variety har talt med en række anonyme kilder,der fortæller om samarbejdsproblemer. Blandt andet skulle Gabrielle Union hyppigt have fået at vide, at hendes skiftende frisurer var for »sorte« til showets publikum.

Ifølge de samme kilder har Gabrielle Union haft flere sammenstød med showets ledelse om racespørgsmål, herunder om en hvid såkaldt »udklædningsartist«, der optrådte som den sorte sangstjerne Beyonce. Gabrielle Union havde betegnet nummeret som »ufølsomt« og forlangt, at artisten skulle fjernes fra listen af optrædende. Den anmodning blev heller ikke fulgt af showets producere, dog blev hans audition fjernet fra den endelige udgave af showet.

Gabrielle Union har ikke selv kommenteret  rygterne om sine disputter med showet, men hendes ægtefælle, fodboldspilleren Dwyane Wade, har i tweets gjort det klart, at hun har forladt showet i vrede.

Hans kommentarer har ført til hashtag-kampagnen #BoycottAGT, mens America's Got Talent i en pressemeddelelse har slået fast, at showet »har en lang tradition for inklusion og diversitet, både hvad angår dommere og optrædende«.