Ukrainske museumsfolk skjulte deres skatte, men efter ugers plyndring fandt russerne dem

Russiske tropper har røvet uvurderlige skatte fra ukrainske museer, heriblandt hunnerkongen Attilas guldkrone. Krigen har samlet forvoldt skader på Ukraines kulturarv for millioner af euro.

 
Museer i Ukraine igangsatte i foråret en procedure for at sikre den nationale kulturarv. Video: AP/Ritzau Scanpix. Redigering: Joachim Christian Valentin Werner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 400-tallet invaderede den frygtede hunnerkonge Attila det europæiske kontinent, og nu har Ruslands angreb på Ukraine betydet, at hunnerkongens guldkrone er forsvundet fra museet i Melitopol.

Ifølge nyhedstjenesten Associated Press er det 1500 år gamle ædelstensbesatte diadem et af ​​verdens mest værdifulde objekter fra hunnernes invasion.

Arbejdere på lokalmuseet i Melitopol forsøgte først at skjule hunnerdiademet og andre skatte, da russiske tropper stormede den sydlige by. Efter uger med gentagne søgninger opdagede russiske soldater bygningens hemmelige kælder, hvor personalet havde stuvet museets mest værdifulde genstande væk, heriblandt diademet.

Russiske tropper fjernede den uvurderlige krone og andre skatte efter at have erobret den ukrainske by Melitopol i februar, siger museumsmyndighederne. Dermed er tyveriet en del af den omfattende ødelæggelse og plyndring af historiske steder og skatte, som de ukrainske myndigheder betegner som værende i »industriel skala«.

I et interview med The Associated Press hævder Ukraines kulturminister,  Oleksandr Tkachenko, at russiske soldater har røvet genstande fra 40 ukrainske museer. Plyndring og ødelæggelse af kulturelle steder har forårsaget tab anslået i flere hundrede millioner euro, siger han.

»Russernes holdning til ukrainsk kulturarv er en krigsforbrydelse,« siger Oleksandr Tkachenko.

Ukraines førstedame Olena Zelenska påtalte ligeledes destruktionen af sit hjemlands kulturarv, da hun i sidste måned besøgte et ukrainsk museum i New York:

»Det er museer, historiske bygninger, kirker. Alt det, der blev bygget og skabt af generationer af ukrainere. Dette er en krig mod vores identitet.«

Hunnerkongens forgyldte krone blev gravet op fra et gravkammer i 1948 og er en af ​​få af sin slags i hele verden. Andre skatte, der forsvandt med russiske soldater, omfatter 198 stykker 2.400 år gammelt guld fra skyternes tidsalder.

Andre bortkomne genstande er gamle religiøse ikoner, en unik håndskrevet torah-rulle, en 200 år gammel bibel og mere end 200 medaljer. Genstandene blev ifølge museumsarbejderne transporteret til den russisk okkuperede region i det østlige Ukraine, Donetsk.