Uhyre sjældent værk af Tycho Brahe ventes at indbringe svimlende beløb

Der findes kun fire eksemplarer af det godt 400 år gamle pragtværk med træsnit af Tycho Brahes astronomiske instrumenter. Nu kommer et af dem på auktion i København og ventes at indbringe en halv million kroner. Men det er langt fra Tycho Brahe-rekord.

Tycho Brahes uhyre sjældne »Icones instrumentorum« kommer nu under hammeren hos auktionshuset Bruun Rasmussen i København. Prisen ventes at blive 300.000-500.000 kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bruun Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man har besøgt Tycho Brahe Museum på Hven i Øresund, har man set, hvordan nogle af de avancerede instrumenter, som den danske astronom brugte til at kortlægge himmelrummet med, ser ud.

Den danske astronom og adelsmand Tycho Brahe (1546-1601) er en stjerne på naturvidenskabens himmel. Han udviklede en række fine og smukke instrumenter til astronomiske målinger, og han bestemte positionen for 1.000 fiksstjerner med en for sin tid uhørt præcision.

Tycho Brahe stod også bag flere banebrydende bøger.

Et eksemplar af én af dem, den uhyre sjældne »Icones instrumentorum«, kommer nu til salg hos auktionshuset Bruun Rasmussen i København 8. juni.

Værket består af 18 helsidestræsnit af Tycho Brahes instrumenter. Blot tre andre eksemplarer, foruden det, der nu kommer på auktion, kender man til. De befinder sig på henholdsvis Österreichische Nationalbibliothek, Biblioteka Uniwersytecka we Wrocławi og Kungliga Biblioteket i Stockholm.

»Icones instrumentorum« rummer 18 træsnit, som viser astronomiske instrumenter udviklet af den danske astronom og adelsmand Tycho Brahe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bruun Rasmussen.

»Man føler sig privilegeret, når man får lejlighed til at dykke ned i sådan et værk og finder ud af, hvor sjældent det er. Når man som jeg sidder med snuden i bøger hele tiden, så er der jo noget som stikker ud, og det gør det her. Tycho Brahe er jo ikke hvem som helst. Der er stor interesse for ham både herhjemme og uden for landets grænser,« siger Lærke Bøgh, der vurderingsekspert og leder af afdelingen for bøger og manuskripter hos Bruun Rasmussen.

Hun siger, at det er en menneskealder siden, at et tilsvarende værk har været udbudt, og at ingen ved, om et eksemplar nogensinde bliver udbudt på auktion igen.

»Icones instrumentorum« kommer fra en dansk samling, oplyser Lærke Bøgh, men hun kan ikke oplyse navnet på sælger.

»Både private samlere og handlende fra ind- og udland kan være interesserede i værket, og det samme kan institutioner, for eksempel private biblioteker eller universitetsbiblioteker,« siger Lærke Bøgh.

Langt fra den dyreste bog

Bruun Rasmussen vurdering lyder på 300.000-500.000 kroner. Det er en høj pris, men slet ikke i nærheden af højeste pris for en bog.

For eksempel solgte auktionshuset for cirka ti år siden et andet værk af Tycho Brahe, »De nova stella« (Om den nye stjerne) fra 1573, for 4,1 millioner kroner. Her var det udenlandske handlende, der købte værket. I 2005 solgte man et manuskript af H.C. Andersen for tre millioner kroner.

»Icones instrumentorum« udkom i 1596 som en slags tillæg til et andet af Tycho Brahes ekstremt vigtige værker fra samme år,  »Epistolarum astronomicarum« (Astronomiske breve), som rummer videnskabsmandens videnskabelige korrespondance med astronomer i Europa, og som også i dag har en helt central plads i den astronomiske faglitteratur.

Det var med bogen »De nova stella«, at Tycho Brahe slog igennem som international videnskabsmand og astronom. Den danske kong Frederik 2. var meget interesseret i Tycho Brahes arbejde og overlod ham i 1576 øen Hven, hvor han skabte et avanceret observatorium og udviklede flere af sine instrumenter. Omkostningerne var enorme, ifølge Den Store Danske Encyklopædi udgjorde de én-to procent af kronens indtægter.

Tycho Brahe Museum på Hven er indrettet i den tidligere sognekirke Allhelgonakyrkan. Museet fortæller om Tycho Brahes liv og hans betydning for vores moderne verdensbillede.