Ugens Getaway: Mamma Mia, sprithistorie og fotokunst i stilige Stockholm

Stockholm byder på masser af kultur, historie og smukke udsigter. Her fem meget forskellige oplevelser omkring Djurgården, der også går under navnet »Sveriges kongelige ø«.

Stockholm er en storslået by med kulturinstitutioner på et højt niveau. Fold sammen
Læs mere
Foto: VisitStockholm.

1. Nationalmuseum med knald på kulørerne

Det er som at træde ind i et af nutidens boligmagasiner, når man gør sin entre på det nyåbnede Nationalmuseum. Det har været lukket i næsten seks år for en gennemgribende restaurering, men tiden har været brugt til bl.a. at lave nye farvesætninger på væggene for at fremhæve de forskellige epoker, så de stråler beskueren i møde.

 

Det svenske Nationalmuseum, som har en større samling end Louvre, iscenesætter kunst og design med ny farvepalet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bruno Ehrs.

 

På baggrund af lilla, lyserøde, grønne, gule og blå nuancer fremstår værkerne indenfor både kunst, skulptur og design gennem flere århundreder knivskarpt og inspirerende, og oplevelsen forstærkes af en anden nyskabelse i det gamle hus, der blev skabt i norditaliensk renæssancestil fra midten af 1800-tallet af den tyske arkitekt Friedrich August Stüler.

For at give en naturlig synsoplevelse er der etableret et 242 kvm prisme-glasloft over skulpturgården, men mest stolt er museumsledelsen af åbningen af de mange vinduer, som tidligere var dækket til, så dagslyset kan strømme ind og aflaste det elektriske.

Det styres af et system af sensorer alt efter vejr og årstid, så de mange værker fra middelalderen til vor tid altid står i det bedste lys. Som dansker er man ekstra stolt ved tanken om, hvor godt vores guldaldermalerier og Finn Juhls design vil tage sig ud i forårets to særudstillinger.

Det svenske Nationalmuseum, som har en større samling end Louvre, iscenesætter kunst og design med ny farvepalet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bruno Ehrs.

www.nationalmuseum.se

2. Verdens bedst bevarede skibsvrag

Det maritime tema bliver slået an allerede udenfor Vasa Museum. Bygningens forskudte, moderne kobbertag og tre stiliserede master varsler en storslået oplevelse indendørs som landets største turistattraktion. Og så snart man kommer ind i den mægtige hal, bliver man suget ind i historien om den fatale sejlads 10.august 1628, hvor kong Gustav II Adolfs og flådens stolthed krængede og sank i havnen på vej ud på togt.

En overvægt af kanoner var skyld i, at det 1.200 tons store skib ikke kunne stå imod et vindpust under udsejlingen, selv om det ikke var kommet på åbent hav. Vasa lå gemt i mudderet i 333 år, inden hun blev bjærget og konserveret, og regnes nu for verdens eneste bevarede træskib fra det 17.århundrede.

Vasa-skibet er et stykke svensk kulturhistorie på 52 gange 69 meter udskåret træ, hvis mage ikke findes i resten af verden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Elsebeth Mouritzen.

Museet åbnede i 1990, specielt bygget til at rumme det 52 meter høje og 69 meter lange skib, og siden har millioner af besøgende set denne kunstskat, der kun fik så kort tid til søs for fulde sejl. Man kan beundre det fra tre etager og komme ret tæt på, så man får alle detaljer med af skibets omfattende træskærerarbejder af bl.a. løver, bibelske helte, romerske kejsere, søuhyrer og græske guder samt et godt indblik i det korte liv til søs.

www.vasamuseet.se

3. Kaffe og punsch i det svenske spritland

Lige ved siden af Vasa Museum ligger Spritmuseum med en lysende neon-skulptur af silhuetten på et cocktailglas som signatur.

Formålet med museet er at aktivere minder og inspirere til refleksion over, hvorfor alkohol er blevet et svensk kultursymbol. Den permanente udstilling »Spritlandet Sverige« sætter fokus på deres bittersøde forhold til alkohol gennem traditionelle plancher og montrer, men også med snapseviser over lydanlægget og fysiske kobberkedler med anvisninger på, hvordan man fremstiller alkohol, selvfølgelig inklusive regler og restriktioner.

Spritmuseum erkender svenskernes bittersøde forhold til alkohol gennem permanente udstillinger og workshops. Fold sammen
Læs mere
Foto: Spritmuseum.

En af Sverige største alkoholsucceser, Absolut, har et galleri med 850 værker af internationale kunstnere som Andy Warhol og Keith Haring, der har medvirket til deres innovative markedsføring på plakater, flasker og reklamer fra årene 1986-2004.

Og selvfølgelig kan man få en lille én i baren – eller fire, hvis man vil have en prøvesmagning af tre forskellige slags snaps og den sødere punsch, men de serverer også kaffe, sodavand og vin, hvis man ikke er til starksprit først på dagen.

www.spritmuseum.se

4. »Mamma Mia« for et museum

Længere ude af Djurgårdens museumsmil ligger det privatejede museum for ABBA, der i 1974 søsatte en popeksport af dimensioner, da de vandt Melodi Grand Prix med »Waterloo«. Så snart man får fødderne indenfor, kan man ikke lade være med at danse med på den svenske popkvartets hits, der strømmer ud fra højttalerne, og har man lyst, er der et lille studie, hvor man på bedste karaoke-vis kan synge med på udvalgte klassikere.

ABBA er Sveriges største musikalske musikeksport, og deres eget museum med hotel tiltrækker fans fra hele verden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Elsebeth Mouritzen.

Museet er ikke så stort, men det er pakket med kostumer, guldplader, guitarer og rekvisitter, og overalt er korte og længere film med interviews og klip fra koncerter.

Vil man leve ABBA-drømmen helt ud, kan man tilføje garderoben nogle udvalgte kopier af det engang så udskældte scenetøj i museumsshoppen. For slet ikke at tale om at booke et værelse i Pop House Hotel, som museet deler bygning med.

ABBA-museet er et stort trækplaster – her indendørs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Elsebeth Mouritzen.

De fleste af dem er moderne i enkel stil, undtagen nr. 114, der er indrettet med græsk accent à la filmhittet »Mamma Mia«, og til priser, som er langt under Stockholms normale standard.

www.abbathemuseum.com, www.pophouse.se

5. Fotokunst i toldkammeret

Fotografiska er Stockholms nyeste museum, og på otte år er det lykkedes at få så stor respekt for de modige udstillinger, at det nu regnes for et af verdens mest betydningsfulde indenfor sin genre, og til overflod har de åbnet filialer i London og New York.

Fotografiska har fingeren på pulsen med det nyeste og de største navne inden for moderne fotografi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Elsebeth Mouritzen og VisitStockholm.

Kuratorerne har fingeren på pulsen med det bedste i moderne fotokunst, både det avantgardistiske, glamourøse og provokerende.

De arrangerer fire store og 20 små udstillinger om året i den gamle rødstensbygning i jugendstil, der tidligere husede toldkammeret tegnet af den anerkendte arkitekt Ferdinand Boberg.

Udover international opmærksomhed for det kunstneriske, vandt Fotografiska i 2017 prisen som verdens bedste museumsrestaurant, og selv om man kommer langt over spisetid, kan man stadig opleve den flotte udsigt over Stockholm fra øverste etage, for baren har heldigvis åbent til kl. 23.

Foto: Elsebeth Mouritzen og VisitStockholm.

www.fotografiska.com

 

Ligesom København er Stockholm beriget af vand. Fold sammen
Læs mere
Foto: VisitStockholm.

Også ovenfra tager Stockholm sig godt ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: VisitStockholm.

Stockholm er en storslået by med kulturinstitutioner på et højt niveau. Fold sammen
Læs mere
Foto: VisitStockholm.