Udenrigsministeriet advarer homoseksuelle i forbindelse med Eurovision

Udenrigsministeriet råder i sin rejsevejledning homoseksuelle til at »undgå fysiske kærtegn«, hvis man er i Kiev for at overvære Eurovision.

Når Slavko Kalezic fra Montenegro og de andre deltagere optræder ved Melodi Grand Prix i Kiev, skal man ifølge Udenrigsministeriets rejseregler afholde sig fra at uddele fysiske kærtegn til nogen af samme køn som en selv. EPA/TATYANA ZENKOVICH Fold sammen
Læs mere
Foto: TATYANA ZENKOVICH

Når Eurovison om lidt går i gang i Ukraines hovedstad, Kiev, så er det bare om at holde glimmernallerne for sig selv, hvis man danser rundt i byens gader efter showet. I hvert fald, hvis man har tænkt sig at røre ved en af samme køn. Risikoen for at blive forulempet eller overfaldet, har fået det danske udenrigsministerium til at udsende forholdsregler.

Forpersonen for LGBT i Danmark, Søren Laursen siger, at det ikke er usædvanligt med den type rejsevejledninger. »Det gør selvfølgelig ondt, at det skal være sådan, men jeg må sige, at Udenrigsministeriet bare udviser rettidig omhu. For det er desværre sådan, at intolerancen stortrives i Kiev.«

Eurovision er kendt som en festlig sang-dyst, der appellerer til en stor gruppe homoseksuelle. På spørgsmålet om, om nogle ordentlige busfulde feststemte Eurovision-deltagere – også de homoseksuelle – kan være med til at nedbryde fordomme, svarer Søren Laursen: »Det tvivler jeg stærkt på. Det kunne være dejligt, hvis det var sådan, men jeg tror nærmere, at det ville virke som en rød klud og en indbydelse til aggressivitet.«

Udenrigsministeriets anvisning på hjemmesiden lyder: »Diskriminering på baggrund af seksuel orientering og kønsidentitet er et problem i Ukraine, og medlemmer af LGBT-samfundet er udsat for chikane, trusler og vold. Vi råder derfor til, at man begrænser fysiske kærtegn i offentligheden«.

Gør den slags rejsevejledninger, som den, Udenrigsministeriet er kommet med, at man som homoseksuel afstår fra at rejse til et bestemt land?

»Her er der tale om en bestemt event, som mange elsker, og nødig vil gå glip af. Men generelt overvejer jeg da personligt i hvert fald, om jeg virkelig har lyst til at tage et sted hen, hvor jeg ikke er velkommen, eller hvor lovgivningen tvinger mig ind i skabet igen,« svarer Søren Laursen.

På Eurovisions hjemmeside er udarbejdet et kort over de barer, butikker og restauranter, der har erklæret sig venligt stemt over for LGBT-personer. I aften er første semifinale, og i den anden, på torsdag er der dansk deltagelse. Finalen er 13. maj.

Sloganet for Eurovision er i øvrigt »Celebrate diversity«.