Ud at køre med døde

»Selvhenter« er en roadmovie-fuser, trods Magnus Millangs mange talenter.

Erik og Magnus Millang bag rattet i »Selvhenter«. Foto: SF Studio Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Magnus Millang er en af landets komiske begavelser, bedst kendt som den overmåde arrogante ejendomsmægler Jeppe K fra satireshowet »Danish Dynamite«, manden med den frastødende hånlatter og et blasert forhold til sekscifrede pengebeløb.

Magnus Millang er et multitalent med et blik for de skæve karakterer og et øre for sproglige absurditeter. Han kan spille fint turnerede biroller i Thomas Vinterbergs »Kollektivet« og »Kursk«, og man lægger mærke til, hvordan han tempererer melodramaet med mild outsider-excentricitet. Han kan sagtens skrive andet end satire og sketches, som i kortfilmen »Kein Problem«, der er et lille mesterværk om den mest grinagtige af alle dødssynderne, forfængeligheden.

På den baggrund er det ærgerligt, at alt det talent kun stedvist bliver synligt i »Selvhenter«, Magnus Millangs første spillefilm i fuld længde.

FIlmen er skrevet af instruktøren selv sammen med broren Emil Millang, og desværre virker det som om, at familieprojektet har lukket sig om sig selv, og at en udefrakommende person burde have haft adgang til at stramme det ujævne materiale op.

Det spinkle plot virker på en gang alt for velkendt og uindbydende. Har man set den morbide 80er-komedie »Weekend med Bernie«, hvor to mænd fjoller rundt med liget af deres arbejdsgiver, har man en ganske god ídé af indholdet.

Magnus Millang spiller en falleret reklamefilmsinstruktør, der skal pitche en idé til en smørreklame for Arla. Filmens bedste replikker, og der er skam en del, ligger i disse scener.

»Dit kvindesyn er forskruet,« siger den kvindelige chef, der skal vurdere hans oplæg.

»Og dit mandesyn trænger til en gang pik,« svarer han kvikt.

Det skaffer ham mærkeligt nok ikke opgaven, og Magnus - hans karakter i filmen hedder også Magnus Millang - er nu på spanden.

Da broren Emil, som Magnus helst undgår, dukker op for at fortælle at deres fader er død af druk i Spanien, øjner Magnus hemmeligt en chance for at komme på fode igen ved at score farens kostbare Rolex-ur.

Da brødrene i Spanien opdager, at det koster 75.000 kroner at transportere faderens lig til Danmark, beslutter de sig for at stoppe ham i en tagboks på en udlejningsbil og selv sørge for faderens sidste rejse.

Derefter følger en serie af den slags roadmovie-optrin, som gammeldags biografplakater ville have betegnet som »hyle-morsomme« med arrige gendarmer og spanske og franske kvinder, der smider sig i armene på de flygtende brødre. Det bygger på en sand historie, og den ville man egentlig hellere have haft.

Der er flere moderat skægge konfrontationer mellem den kyniske Magnus og hans troskyldige bror Emil, men det er et grundlæggende problem for historien, at dens meget forudsigelige forsøg på at lade de to brødre blive bittersødt genforenet ovenpå trængslerne, kommer alt for sent. På dette tidspunkt er man blevet grundigt træt af Magnus’ groft usympatiske krejler og Emils verdensfjerne hippie-godhed.

»Selvhenter«, Instruktør: Magnus Milland. Medvirkende: Magnus og Emil Millang, Amalie Lindegård med flere