Uafhængig rapport foreslår nedrivning af kontroversiel statue ved Oxford – men universitetet siger nej

En uafhængig kommission, der skulle undersøge fremtiden for en omstridt statue af Cecil Rhodes, har nu fremlagt sin anbefaling. Det skriver The Guardian.

Kampagnen for at få fjernet statuen har været i gang i fem år, men fik fornyet liv, efter at en statue af slavehandleren Edward Colston blev revet ned i Bristol under sommerens Black Lives Matter-demonstrationer, skriver The Guardian. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eddie Keogh/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verden over diskuteres diverse statuer af tidligere tiders undertrykkere, racister og lignendes fremtid.

I Danmark blev det til den nyere tids vel nok mest omtalte hærværksgerning, den såkaldte buste-happening, hvor en gipsbuste af Frederik  5. blev smidt i Københavns havn.

I England er man gået lidt anderledes til værks. Der har således været nedsat en kommission, der skulle undersøge, hvorvidt en statue af den omstridte koloniherre Cecil Rhodes (1853-1902), der står ved Oriel College, som er en del af University of Oxford, skal fjernes.

Kommissionen har nu anbefalet, at statuen af Rhodes skal fjernes. Det skriver The Guardian, som er i besiddelse af rapporten.

Men nu siger Oriel College, at statuen bliver stående. Det skriver BBC.

Statuen af Rhodes blev først sat op ret sent i Oriel Colleges historie. Kollegiet har eksisteret siden det 14. århundrede, og statuen kom først op, efter at Cecil Rhodes, der blev uddannet fra Oriel College, testamenterede en betragtelig sum penge til kollegiet.

Uforudsete udgifter?

Kommissionen blev nedsat i juni 2020, efter at Oriel College – der er et af de 39 constituent colleges, som Oxford består af – stemte for at fjerne statuen.

Kampagnen for at få fjernet statuen har været i gang i fem år, men fik fornyet liv, efter at en statue af slavehandleren Edward Colston blev revet ned i Bristol under sommerens Black Lives Matter-demonstrationer, skriver The Guardian.

Ifølge The Guardian anbefaler kommissionen at fjerne statuen og en mindeplade, og Oriel College bør offentliggøre, hvad det mener om sin forbindelse til Rhodes samt på forskellig vis fremme viden om Rhodes.

Studentergruppen Rhodes Must Fall er glad for, at kommissionen nu giver dem ret:

»Beslutningen anerkender Cecil Rhodes' brutalitet og det tyveri af råvarer, råstoffer og arbejdskraft samt den undertrykkelse, som hans system stod for, og som University of Oxfords historie hører sammen med.«

Men det skulle dog ikke blive så nemt alligevel. For selvom det er Oriel College, der har nedsat kommissionen, siger Oriel College nu, at det bliver for dyrt og for komplekst at flytte statuen til et museum som anbefalet.

»I lyset af de betragtelige udfordringer, der står i vejen for flytningen af statuen, har den besluttende myndighed ved Oriel College besluttet ikke at indlede den juridiske proces, der skal til for at flytte mindesmærket,« står der ifølge BBC i en erklæring fra kollegiet.

Storbritanniens konservative uddannelsesminister, Gavin Williamson, mener, at beslutningen er »fornuftig og balanceret«. Det skriver han på Twitter, som du kan læse herunder.