Tysk filmstjerne død

Ulrich Mühe, der spillede en Stasi-agent i den Oscar-vindende film "De Andres Liv", er død 54 år gammel.

Foto: Tom Maelsa/AFP Fold sammen
Læs mere

Hovedpersonen i den tyske Oscar-vindende storfilm "De Andres Liv", Ulrich Mühe døde i søndags kun 54 år gammel, fortæller hans familie til CNN. Han døde af fremskreden mavekræft.

Skuespilleren, der selv er vokset op i DDR, spillede en hårdkogt Stasi-agent, som under DDR-regimets sidste år fik ansvaret for at overvåge en kendt digter og hans kone.

Paradoksalt nok fik en ung Ulrich Mühe sin egen tidlige skuespillerkarriere forstyrret af en Stasi-agent tæt på familien.

Garvet skuespiller

Ulrich Mühe var en veteran i den tyske filmverden med over 30 roller i tyske og internationale film. Men mest af alt vil han blive husket som Stasi-agenten, der efter mødet med en digter og hans kone gennemgår en fundamental moralsk forandring, hvor han får alle sine forestillinger om godt og ondt vendt på hovedet.

- Kunst er så stærk, at det har kraften til at smelte selv en hårdkogt Stasi-officer, sagde Ulrich Mühe ifølge CNN under et tidligere interview.

"De Andres Liv" fik en Oscar for bedste udenlandske film tidligere på året.

Selv om det er over 18 år siden muren faldt, betegnes "De andres liv", som den første film, der både ærligt og rammende beskriver Stasis undertrykkelse af sin egen 17 millioner store befolkning.