TV-vært blev offer for »væmmelige og rystende« rygter – nu vil politisk flertal stramme loven

Der er behov for at se på lovgivningen, siger et politisk flertal nu, efter at det sociale medie Jodel er blevet brugt til at sprede rygter om navngivne danske kendisser, heriblandt politikere.

Det sociale medie Jodel bliver brugt til at sprede rygter og sladder om kendisser anonymt, og det får nu et politisk flertal til at ville se på, om lovgivningen er tidssvarende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg

Lovgivningen er ikke fulgt med tiden, og der er behov for at stramme op og kræve, at sociale medier løfter et ansvar og beskytter navngivne personer mod injurier.

Sådan siger et politisk flertal til Jyllands-Posten.

Meldingen kommer på et tidspunkt, hvor sladder og rygter lever i bedste velgående på det sociale medie Jodel. Her beskylder anonyme brugere navngivne politikere og andre kendisser for seksuel chikane og krænkelser.

I går kunne Berlingske blandt andet fortælle, at TV-vært Christopher Læssø var blevet offer for »væmmelige og rystende« rygter, som ifølge Læssø ikke har noget på sig.

270.000 danskere har en bruger på Jodel.

»Det er en udfordring, at nettet er blevet et sted, hvor man kan slippe af sted med alle mulige rygter og beskyldninger. Loven er slet ikke tidssvarende,« siger Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, til Jyllands-Posten.

Også Venstre, Dansk Folkeparti, SF og Alternativet mener, at der er behov for øget regulering.

»Vi står med en forældet lovgivning, der halter efter den teknologiske udvikling. Sociale medier udgør en stadig større magtfaktor, og nu er det tid til, at lovgivningen skal opdateres,« siger DFs retsordfører, Peter Skaarup, til Jyllands-Posten.

Han vil nu rejse sagen over for justitsminister Nick Hækkerup (S).

Berlingske bragte tidligere i denne uge en artikel om fænomenet rygtespredning på Jodel.

»Er der mere #metoo på DR coming up?« lyder et eksempel på et af de rygteopslag, der hersker på Jodel, med henvisning til Berlingskes historie om en DR-værts grænseoverskridende adfærd.

»Hvem bliver den næste til at vælte grundet »metoo-sager?«,« lyder et andet eksempel.

Det fik Astrid Haug, ekspert i sociale medier, til at understrege, at der er en tydelig faldgrube ved de anonyme opslag på Jodel.

»Faldgruben ved Jodel er helt klart rygtespredningen. Nærmest risikofrit kan man skrive rygter og sladder om andre mennesker. Det er nærmest umuligt at spore, hvem beskeden kommer fra,« sagde Astrid Haug i den forbindelse.

Jodel har over for TV 2 fastslået, at mediet ikke tolererer rygtedannelse.