TV-skærmens Ole var manden, der kunne tale med hele Danmark

Ole Stephensen havde så stor en gennemslagskraft som underholdende, begavet TV-vært, at det var, som om han altid sad med os derude i de små hjem. Efter at han i en alder af 53 år blev fravalgt til skærmen, brugte han i de senere år det store, brede smil i politik.

Ole Stephensen blev 63 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi, der var børn i begyndelsen af 90erne, sad hver fredag aften i sofaen sammen med Ole Stephensen. Vores forældre tændte fast for programmet »Eleva2ren« på TV 2, der med sin unikke blanding af underholdning, journalistik og musik udgjorde rygraden i moderne TV. Vi børn hørte nødvendigvis ikke efter, men Ole Stephensens farverige skjorter og markante stemme husker vi.

Ole Stephensens mørke, bløde stemme, der altid bød velkommen. Hvis ikke i det program, så senere i TV 2s morgenflade og før det som sjov type i makkerskabet med Jarl Friis-Mikkelsen. Altid rolig. Altid seriøs. Altid med de vittige bemærkninger ventende lige under det hele. Nu er stemmen borte i en alder af 63 år.

Tilbage i 1992 var Ole Stephensen hovedperson i vennen Jarl Friis-Mikkelsens »Talkshowet«. Her konstaterede journalisten Lasse Ellegaard, at allerede, da den høje, mørkhårede mand var journalistelev, løb der en synlig nysgerrig trang i ham.

»Jeg har altid sagt om Ole, at han har et sagførerhoved. Han kan være insisterende indtil det påståelige. Den motor, han bruger som journalist, er en nysgerrighed for at nå frem til et mål. Han vil ikke frelse verden, men han vil nå en konklusion på sine historier,« lød det.

Nysgerrigheden bragte Ole Stephensen vidt omkring. Fra skolegangen i Birkerød gik han over til en uddannelse til journalist. I 1970 skrev han en digtsamling for at skrabe penge sammen til en tur i Thy-lejren. Karrieren begyndte som kriminalreporter, og derfra arbejdede han sig videre mod det, der blev synonymt med ham: Den grundige, underholdende vært, der konstant udfordrede den gængse måde at lave TV på.

Sideløbende med værtsrollen på Weekend-TV og Kanal 2 udviklede han sine funny bones med Friis-Mikkelsen i TV-serien »Brødrene Øbberbøv« og de voldsomt populære »Walter og Carlo«-film, der den dag i dag stadig er blandt de bedst sælgende film i Danmark. Ved siden af den mere brovtende og narcissistiske Carlo var Ole Stephensen den pæne, underkuede, men alligevel stille og charmerende Walter i en rolle, der syntes at være en karikeret forlængelse af Stephensen selv.

Han har selv peget på, at Walter og Carlo næppe var blevet til noget i dagens excelark-fikserede branche. I 1980erne skabte makkerparret filmene som en satire over de mange lokale TV-stationer, der skød op.

Spændvidden mellem alvoren og grinene sagde Ole Stephensen følgende om til avisen Villabyerne:

»Jeg så ikke nogen modsætning i at lave Walter og Carlo-spillefilm om sommeren og køre hård journalistik om efteråret. Af en eller anden grund syntes seerne heller ikke, det var noget problem, fordi begge dele fungerede.«

Fyret som vært

I 1981 mødte Ole Stephensen sin kommende kone, Julie, i Danmarks Radio. Hun var producerassistent, og han var researcher på »Lørdagskanalen«. I alle årene holdt de to sammen, og i et interview til Ude og Hjemme fortalte hun, at på trods Ole Stephensens serielle nye projekter var der en stabil kerne i ham, som aldrig forandrede sig.

Fra 2000 trådte han ind i danskernes morgener som vært på »Go' Morgen Danmark«, hvor han dannede makkerpar med blandt andre Cecilie Frøkjær og Line Baun Danielsen. Igen udnyttede han evnen til at tale indlevende om alt fra madopskrifter til politiske udspil med smilerynkerne siddende lige der i ansigtet.

Det var »et ryk til start uden at få 200 kroner.« Sådan beskrev Ole Stephensen selv følelsen, da han som 53-årig i 2009 blev fyret som vært og redaktør fra det program, han selv havde været med til at skabe. I årene efter fyringen lagde han ikke skjul på vreden over fyringen, der i hans optik alene fandt sted, fordi TV-cheferne ville have betydeligt yngre ansigter.

Telefonen ringede ikke med nye jobtilbud, og hele Danmarks vært følte, at der var blevet sat stop for en næsten 30 år lang karriere i TV-branchen. I et interview med fagbladet Journalisten sagde Ole Stephensen, at den tavse telefon næsten gjorde mere ondt end selve fyringen.

»Jeg fornemmede på egen krop, hvad det er, folk snakker om, når slagteriarbejdere over 50 år bliver fyret og spørger: Hvad fanden skal vi gøre nu?,« fortalte han.

Fra det mørke punkt forestillede Ole Stephensen sig, at han var 22 år og skulle begynde absolut forfra. Den arbejdsmetode resulterede i udgivelsen af et par kogebøger, etableringen af eget produktionsselskab og en tjans bag disken i butikken Hundeshoppen, som han ejede sammen med sin kone.

Som 60-årig traf han valget om at gå ind i politik, efter at de Konservatives Naser Khader fik ham overtalt. I 2017 blev han med 580 personlige stemmer valgt som konservativ kommunalpolitiker i Gentofte Kommune og var opstillet som folketingskandidat i tre kredse på Vestegnen.

Vi, der så ham på skærmen, husker den – den særlige x-faktor, der ikke var den nutidige, speedsnakkende slags. Ole Stephensen var den smittende og hyggelige nabo, der hen over familiens Danmarks kaffe fredag aften eller mandag morgen førte en begavet samtale med alle om alt. Altid med den mørke stemme i nysgerrigt modus.