Trykkefrihedsselskabet ønsker ikke Steen Nørskov fyret efter kontroversielt interview: »Det kunne jeg ikke drømme om«

Formanden for Trykkefrihedsselskabet, Aia Fog, deltog sidste søndag i et meget omdiskuteret »Deadline«-interview om den britiske debattør Tommy Robinson. En oplevelse, hun beskriver som »dødubehagelig«. Hun kunne dog ikke »drømme om« at kræve værten Steen Nørskovs afgang, som Dansk Folkepartis Søren Espersen har gjort.

Aia Fog, formand for Trykkefrihedselskabet, kunne ikke drømme om at kalde på en fyreseddel til Steen Nørskov.    Fold sammen
Læs mere
Foto: Aia Fog FotoAnders Heeggaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aia Fog var i forrige weekend i »Deadline« på DR for at snakke om, hvorfor Trykkefrihedsselskabet havde valgt den kontroversielle højrefløjsdebattør Tommy Robinson som modtager af selskabets ytringsfrihedspris.

Efterfølgende anklagede Tommy Robinson DR for at »lyve for befolkningen« i forbindelse med interviewet med Aia Fog, og Dansk Folkepartis Søren Espersen fremsagde i går et ønske om, at Steen Nørskov skulle »fratages sin stilling«.

»Jeg har ikke noget ønske om at ville Steen Nørskov noget som helst ondt eller kræve ham fyret. Det kunne jeg ikke drømme om. Men jeg synes, det er en vigtigt debat at tage,« siger Aia Fog.

Formanden for Trykkefrihedsselskabet er med andre ord ikke enig med Søren Espersen, der gerne så, at Steen Nørskov blev fyret fra sin værtsrolle. En sag, han søndag fortalte Berlingske, at han agter at tage op med DRs bestyrelse og kulturministeren.

Aia Fog, formand for Trykkefrihedsselskabet

»Det virkede manipulerende, og som om man havde én dagsorden, man ville forfølge, og man ville ikke høre det, jeg troede, jeg skulle ind og fortælle om, nemlig hvorfor vi har givet Tommy Robinson prisen.«


Aia Fog mener imidlertid, at hun blev dårligt behandlet af DR, og at indslaget var manipulerende over for seerne.

»Jeg føler mig ikke godt behandlet. Det var et kæmpe faux pas. Det virkede manipulerende, og som om, man havde én dagsorden, man ville forfølge, og man ville ikke høre det, jeg troede, jeg skulle ind og fortælle om, nemlig hvorfor vi har givet Tommy Robinson Prisen.«

Årsagen er det nu famøse klip af Tommy Robinson, der opsøger historikeren og skribenten Mike Stuchbery på dennes bopæl, som Aia Fog bliver vist under interviewet. Klippet viser Tommy Robinson, der gentagne gange banker på Mike Stuchberys dør, mens han råber efter ham og slutteligt kalder ham en kujon.

Aia Fog blev bedt forholde sig til, om det var en passende opførsel for en prismodtager.

Tommy Robinson mener imidlertid, at Stuchbery har forbindelse til en venstreekstrem aktivist, der kort forinden havde opsøgt Robinson på dennes bopæl og truet hans børn på livet. Steen Nørskov nævner ikke noget om dette, og det er denne udeladelse, som Søren Espersen mener bør være fyringsgrund for Steen Nørskov, og som Tommy Robinson kalder fake news. Han har delt en video, der nu er blevet fjernet af YouTube, hvor han beskylder DR for at lyve for befolkningen.

Er du enig med Tommy Robinson i, at det »Deadline«-interview, du deltog i, var et udtryk for fake news og var et bedrag af befolkningen?

»Det er i hvert fald kraftig manipulering. Det var det da. Jeg synes da, det var dødubehageligt. Jeg troede, jeg skulle interviewes om, hvorfor jeg gav prisen til Tommy Robinson, og så skulle jeg lige pludseligt forholde mig til, at han står og banker på en eller anden venstreekstremists dør uden at kende konteksten i øvrigt. Det synes jeg da ikke var god journalistik, og jeg synes ikke, at jeg blev behandlet ordentligt.«

Med venstreekstremist mener hun journalist og historiker Mike Stuchbery, der er kritiker af Tommy Robinson, og som har bidraget økonomisk til et søgsmål mod Robinson.

»Det er vores public service-station nummer et, og derfor må vi have en berettiget forventning om, at tingene bliver lavet på en afvejet og sober måde, og der synes jeg bestemt ikke, at det var »Deadline«s finest hour,« siger Aia Fog om situationen.

DR mener ikke, at mediet burde have nævnt truslerne mod Tommy Robinsons børn, hvilket DR begrunder det med, at man ikke har kunnet finde bevis for sammenhængen mellem Mike Stuchbery og den venstreekstreme Dick Coughlan, der fremsagde truslerne.

»Havde vi haft dokumentation for, at der var en sammenhæng mellem Mike Stuchbery og truslerne mod Tommy Robinsons børn, så ville det jo være journalistisk vigtigt. Men vi har simpelthen ikke fundet noget, der peger i den retning,« sagde Heidi Robdrup, redaktionschef for »Deadline«, til Berlingske i går, hvor hun samtidig understregede, at det nævnes i programmet, at Robinson er blevet udsat for trusler.

Espersen bestemmer ikke – heldigvis

Aia Fog vil ikke forholde sig til Sørens Espsersens udtalelser om Steen Nørskov, men understreger, at politikere ikke skal bestemme det redaktionelle indhold af DRs programmer.

»Søren Espersen er politiker. Han har sin egen dagsorden. Han blander sig. Det kan han så gøre, men det er jo ikke sådan, at Søren Espersen tror, han har redaktionsret eller redigeringsret.«

Kit Louise Strand, bestyrelsesmedlem i Trykkefrihedsselskabet

»Søren Espersen har heldigvis ingen indflydelse på, hvem der kan være ansat i DR, og Gud forbyde, at den siddende regering kan skalte og valte med journaliststanden.«


Også Kit Louise Strand, der er bestyrelsesmedlem i Trykkefrihedsselskabet, mener, at DR har »vildledt seerne« og har været »fordomsfuld«. På trods af det er hun glad for, at Søren Espersen ikke bestemmer, hvem der er vært på DR.

»Søren Espersen har heldigvis ingen indflydelse på, hvem der kan være ansat i DR, og Gud forbyde, at den siddende regering kan skalte og valte med journaliststanden. Der skal være en klar adskillelse dér. Vi skal ikke bo i en totalitær stat,« siger Kit Louise Strand, der bakker op om sin formand.

Ikke et søndagsskolebarn

Årsagen til, at Aia Fog var inviteret i »Deadline«, var den kontroversielle beslutning om at give ytringsfrihedsprisen til Tommy Robinson. En person, der ad flere omgange har været i karambolage med loven.

Aia Fog, formand for Trykkefrihedsselskabet

»Vi hædrer ham jo ikke, fordi han har en voldsdom, eller fordi han har været i fodboldslagsmål som hooligan.«


Han har fået en dom for vold mod en betjent, for masseslagsmål, bedrageri, passvindel og for foragt for retten. Alle forbrydelser, han har været i fængsel for.

Hvorfor giver man en ytringsfrihedspris til en mand, der er dømt for vold og doorstepper (møder op på folks adresse, red.) folk på den måde, han gør?

»Vi giver ham jo ikke prisen for de domme. Vi giver ham den på trods af de domme, fordi han derudover har lavet et kæmpe arbejde. Det er det arbejde, vi hædrer. Vi hædrer ham jo ikke, fordi han har en voldsdom, eller fordi han har været i fodboldslagsmål som hooligan,« siger Aia Fog og tilføjer:

»Vi giver ham prisen for hans arbejde, for hans utrættelige indsats for det frie ord på trods af den ekstreme modstand, han har mødt,« siger Aia Fog.

Hvilke overvejelser havde I i trykkefrihedsselskabets bestyrelse forud for at tildele Tommy Robinson Sappho-prisen?

»De seneste par år har vi fulgt ham ekstremt tæt, og vi har jo skrevet en masse om ham. Vi har skrevet om de domme, han har fået, især efter han filmede foran retten i Leeds. Der gik under fem timer, før han blev arresteret foran retsbygningen i Leeds, til han blev sat i fængsel i Hull, og det, mener vi, var endnu et forsøg fra myndighedernes side på at lukke munden på ham, og det oven i alle de andre ting,« siger Aia Fog.

Hun henviser til, at Robinson sidste år blev idømt ni måneders fængsel, fordi han havde udvist foragt for retten ved at filme og livestreame anklagede i en sag om seksuel udnyttelse af unge kvinder.

Var der uenighed eller nogen form for splittelse i bestyrelsen i forhold til at vælge Tommy Robinson?

»Nej, overhovedet ikke, men selvfølgelig diskuterede vi, at han jo er en omstridt person, men han er også en meget elsket person. Vi var jo godt klar over, han ikke er et søndagsskolebarn, men det kommer ikke det smør ved, og han har jo ret i de ting, han siger, og i det arbejde, han laver«.