Tryk 9 for at tilbageerobre det offentlige rum

I Stockholms gamle telefontårn kan man selv skifte farverne. Man trykker bare på sin telefon og vupti. Eller næsten da.

Læs mere
Fold sammen

»Reclaim the streets« - forlang gaderne tilbage - var et af 1990ernes helt store venstrefløjsmantraer, hvor unge med Naomi Kleins antikapitalisme-bibel »No Logo« i hænderne forlangte kommerielle virksonmheder væk fra gaderne. Ud med neonskilte og Coca-Cola-billboards og ind med street art og nærmiljø.

I Stockholm har et nyt kunstprojekt netop set dagens lys (klichéen er intenderet, red.) med en teknologi, gadeerobrerne nok ikke havde forestillet sig i i 1991.

Telefonplan-tårnet i Stockholm kan nemlig styres af dig og din mobiltelefon. Hvis man ringer på telefonnummer +46 8 122 012 35 og bruger nummertasterne kan man selv vælge hvilke farver, tårnet skal lyse med på hvilke etager, og via webcam følge med i, hvordan farvevalget tager sig ud mod den stockholmske vinterhimmel.

Telefonplan-projektet er et usæsvanligt eksempel på brugerinddragende design, hvor det er almindelige, nysgerrige borgere - og ikke smarte designere - som er med til at bestemme, hvordan byen skal se ud.

En del af demokratiet

»Offentligt rum er en vigtig del af demokratiet,« siger Erik Kirkortz, en af kunstnerne bag projektet som et ekko af den tyske sociolog Jürgen Habermas, som i sit hovedværk »Borgerlig offentlighed« fra 1961 skrev om, hvordan den demokratiske debat rykkede sig fra det offentlige rum, som i stedet blev overtaget af kommercielle interesser.

»Vi bliver nødt til at konstant at forsøge på at beskytte og udvikle vores fællesrum for at holde dem frie og åbne. Der er altid en risiko for at kommercielle interesser vil dominere for meget, og meget arkitektur kan bruges til at nægte visse grupper adgang til offentlige pladser,« siger Erik Kirkortz til websitet Fastcoexist.

Telefonplan er tidligere blevet benyttet af Ericsson men har i de seneste år stået mørk og tom, indtil Erik Kirkortz rykkede ind sammen med arkitekten Milo Lavén og designeren Loove Broms.

Mens denne artikel er blevet skrevet, har Berlingske gentagne gange forsøgt at komme igennem for at bidrage til farverne på Telefonplan, men desværre forgæves. Vi prøver igen i morgen.Heldigvis kan man også downloade en app, hvor man kan lege med farverne.

Colourbynumbers.org