Toppolitiker retter skarp kritik mod netgigant: »Uetisk, uacceptabelt og potentielt ulovligt«

Amerikansk senator og Harvard-professor beder chefen for verdens største netboghandel, Amazon, om at stoppe algoritmer, som fremmer salg af bøger med misinformation om covid-19. En dårlig idé, siger dansk rådgiver. Der er ikke brug for forbud, men kritiske borgere, siger hun.

Elizabeth Ann Warren er en amerikansk jurist og senator fra det demokratiske parti. Hun har siden 1995 været professor ved Harvard Law School. I 2019 forsøgte hun forgæves af blive opstillet som demokraternes præsidentkandidat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Elizabeth Frantz/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når man søger på »covid-19« på hjemmesiden hos Amazon, verdens største netboghandel, bliver man præsenteret for titlerne på en række bøger, der bliver kritiseret for at indeholde unøjagtige eller direkte forkerte oplysninger.

Det gælder for eksempel Ronnie Cummins og Joseph Mercolas bog »The Truth About covid-19«, som indeholder forkerte informationer om vaccinernes effektivitet og om påståede billigere og sikre behandlinger til at hindre smitte, skriver britiske The Guardian.

Den ene af forfatterne, Joseph Mercola, er i New York Times ligefrem blevet kaldt den mest indflydelsesrige udbreder af misinformation om coronavirus på internettet.

Det er Amazons såkaldte bestseller-algoritme, en matematisk model baseret på forbrugernes adfærd på nettet og sociale medier, som sørger for, at de mest populære bøger – uanset om de indeholder sludder og vrøvl – bliver de første, som dukker op, når forbrugerne søger på ord som »covid«, »covid-19 vaccine og »pandemic«.

Amazon balancerer på en knivsæg, når der rejses kritik af de bøger, som virksomheden sælger. På den ene side holder man fast i at sælge bøger, selv om nogle ikke kan lide deres indhold. På den anden side lytter man til kritik, når det for eksempel drejer sig om racistisk og diskriminerende indhold. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emmanuel Dunand/AFP/Ritzau Scanpix.

Den demokratiske senator og professor på Harvard Law School Elizabeth Warren finder det oprørende, at den store netboghandel på den måde er med til at udbrede misinformation og skabe vaccineskepsis.

Hun har derfor skrevet til direktøren for Amazon, Andy Jassy, og bedt ham om at ændre praksis. Hun har tidligere skrevet til virksomheden, fordi hun mente, at den udbredte forkerte oplysninger om mundbind, og denne gang handler det om forkerte oplysninger om vacciner og alternative måder at behandle og forebygge covid-19 på.

»Dette handlemønster tyder på, at Amazon enten er uvillig eller ude af stand til at ændre sine forretningsmetoder for at forhindre spredning af usandheder eller salg af upassende produkter – en uetisk, uacceptabel og potentiel ulovlig handlemåde fra en af landets største erhvervsdrivende,« skriver Elizabeth Warren i brevet og tilføjer:

»I en tid, hvor hvert skridt for at stoppe pandemien kan spare utallige liv, udgør misinformation en betydelig forhindring.«

I en skriftlig udtalelse svarer Amazon, der tidligere har trukket bøger med diskriminerende indhold og med nazistiske forfattere:

»Vi evaluerer løbende vores boglister for at sikre, at de lever op til vores regler. Som en yderligere service til vore kunder, linker vi i toppen af en søgning til C.D.Cs (statslig myndighed, red.) råd og vejledning om covid-19«

Men er det overhovedet en god idé at stoppe eller ligefrem forbyde udbredelse af oplysninger, også selv om de er forkerte? Eller skal man hellere lade forbrugerne selv tage stilling til, hvad der er sandt eller forkert?

Nej til forbud og ja til kritik

Ifølge Pernille Tranberg, der er dataetisk rådgiver for virksomheder, organisationer og myndigheder, er der ikke tvivl om, at den slags litteraturanbefalinger, som Amazon fremlægger for sine kunder på nettet, har stor indflydelse.

»Det har ekstremt stor betydning. Man ved fra for eksempel YouTube, at 70 procent af de videoer, der bliver set, kommer via YouTubes egne anbefalinger. Det her handler om Amazons anbefalinger, og det er en kæmpe generator for virksomheden,« siger Pernille Tranberg.

Alligevel mener hun, at Elizabeths Warrens ønske om at Amazon fjerner anbefalinger af bøger, som indeholder misinformation, er forkert.

»Det er noget mærkeligt noget at bede Amazon om at ændre praksis. I dag fjerner Instagram og Facebook alt om covid-19, som de mener er misinformation. Det er forkert. Alle mennesker har ret til at udtale sig. Vi skal som individer selv lære at forstå, hvad vi kan stole på. Ellers ender det med, at man fjerner meget mere, end der skal fjernes. Ham, som udbreder konspirationsteorier, har lov til at udgive en bog på Amazons selvudgiverplatform. Men vi skal som borgere lære at være kildekritiske,« siger Pernille Tranberg.