To reality-datingprogrammer med næsten ens koncepter får snart premiere – læs psykologens forklaring på, hvorfor vi interesserer os for dem

Bachelor og Prince Charming får begge premiere inden for den næste uges tid, og med næsten ens koncepter. De spiller begge på forelskelsen og på et Hollywood-lignende kærlighedsbegreb, påpeger psykolog.

 
I »Prince Charming« skal en række mandlige deltagere kæmpe om den eftertragtede ungkarl Jonas Løvik. Se traileren her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

To programmer, hvor en række deltagere skal konkurrere om én mands gunst, får snart dansk premiere. Begge programmer er importerede amerikanske koncepter, og begge spiller på forelskelsens glansbilleder af den perfekte partner, påpeger psykolog.

Det ene program er det amerikanske koncept The Bachelor, der kommer til TV 2 Play, efter at det siden 2002 har kørt på amerikansk tv. I den danske version, Bachelor, dyster 18 kvinder om 32-årige Casper Berthelsens gunst, mens de bor i en luksusvilla i Grækenland.

Anna Bjerre, psykolog og direktør i GirlTalk

»Når vi forelsker os i nogen, gør vi det i virkeligheden et langt stykke hen af vejen i vores forestillinger om den anden person.«


Hos konkurrenterne på Discovery kommer et lignende datingkoncept. Søndag har Discovery nemlig premiere på Prince Charming – DK, hvor 12 mænd flytter ind på en herregård på Fyn, hvorfra de skal konkurrere om Prince Charmings opmærksomhed, skriver Discovery i en pressemeddelelse.

I den amerikanske version af Bachelor er ungkarlen typisk en velhaver eller en (pseudo-) berømthed, mens danske Casper Berthelsen er HR-partner i Forsvarsministeriets Personalestyrelse – og uddannet kaptajn i flyvevåbnet, personlig træner samt indehaver af en MBA fra Syddansk Universitet.

32-årige Casper Berthelsen er den danske ungkarl, som de kvindelige deltagere i »Bachelor« skal prøve at imponere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lotta Lemcke/ TV 2 .

Jonas Løvik, der er den eftertragtede Prince Charming, er uddannet skolelærer, men har brugt flere år som steward og cabin crew-underviser. Han er ifølge beskrivelsen fra Discovery »en eventyrlysten mand, der elsker at rejse«.

I Bachelor uddeler Casper Berthelsen roser til de kvinder, han gerne vil blive ved med at date, mens det i Prince Charming – DK er slips, der deles ud til de mænd, Jonas Løvik gerne ser fortsætte.

Om det også tager sig så ens ud på tv, som det lyder, må tiden vise, men begge kanaler lægger op til følelsesmæssigt drama.

Indholdschef for TV 2 Play Sune Roland,har således sagt til TV 2, at han »godt tør love, at det bliver følsomt, dramatisk og temmelig magisk«.

Discovery ønsker med Prince Charming at vise, at »følelserne og dramaet er lige så intenst, når kærlighed opstår mellem to af samme køn«, skriver kanalen i pressemeddelelsen.

Hollywoods version af kærlighed

I det amerikanske medie Insider er The Bachelor blevet kritiseret for at have et for ensidigt fokus på én mand, der sættes op på en piedestal. Patrick Tully, der er psykoterapeut og registreret parterapeut, mener, at hele strukturen for programmet er »urealistisk og skadelig«.

Anna Bjerre er psykolog og direktør for GirlTalk. GirlTalk er en nonprofit-organisation, der arbejder med at forebygge mistrivsel blandt piger og unge kvinder. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

The Bachelor og lignede programmer repræsenterer en idealiseret måde at leve på, hvor manden har kontrol over, hvem der får lov til at være sammen med ham. På den måde kan seerne internalisere, at mænd er dem, der træffer valgene i et parforhold,« siger Patrick Tully blandt andet til mediet.

Anna Bjerre, som er psykolog og direktør i GirlTalk, mener, at programmerne eksisterer, fordi kærlighed i årtusinder har været noget, der kan splitte eller forene os – og så er det god underholdning.

»Programmerne passer jo med Hollywoods version af kærlighed, hvor man har brug for en anden person til at gøre én selv hel,« siger Anna Bjerre.

»Når vi forelsker os i nogen, gør vi det i virkeligheden et langt stykke hen af vejen i vores forestillinger om den anden person. Det mest interessante er jo i virkeligheden, om forholdet også kan noget, når forelskelsen damper af, og man skal finde ud af, om man kan lide det, der er tilbage,« siger Anna Bjerre.

Prince Charming kan streames på Discovery fra 23. maj, mens Bachelor kan streames på TV 2 Play fra 25. maj.