To mestre fylder rundt

Til april ville Hans J. Wegner og Børge Mogensens begge være fyldt 100 år. Det bliver fejret fra 27. marts af butikken Roxy Klassik med en større udstilling og foredrag af Thomas Mogensen, Børge Mogensens søn.

Børge Mogensen Fold sammen
Læs mere
Foto: Willy Lund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

370.000 kroner. Det var, hvad en Hans J. Wegner–stol blev solgt for på auktion. Så noget tyder på, at vi gerne vil have fingrene i dem, og det får man mulighed for, når Roxy Klassik viser udstillingen »Venner for livet« til ære for de to tidløse møbeldesignere, Hans J. Wegner og Børge Mogensen, som i april begge ville være fyldt 100 år. 

Thomas Mogensen, søn af Børge Mogensen, fortæller om de to herrers unikke venskab. Et venskab, der blev til i 1930erne mellem Wegner, den indadvendte, der havde nok i sine møbler, og Mogensen, den mere udfarende, som ikke var bange for at give sin mening til kende.

Som en af de få butikker fokuserer Roxy Klassik på både Hans J. Wegner og Børge Mogensen og sætter derfor fokus på deres venskab.

»Det er en salgsudstilling, hvor vi har lagt vægt på deres venskab. Under researcharbejdet fandt vi ud af, at de tegnede sammen, og da deres veje skiltes, blev tegningerne delt op mellem dem. Så i realiteten kan man sige, at nogle ting måske slet ikke er Børge Mogensens, men Wegners – og omvendt, men det vil man aldrig kunne bevise. Så det har været en meget sjov lille ting i det her researcharbejde,« siger Jakob Milslund fra Roxy Klassik, som har specialiseret sig inden for skandinaviske møbelklassikere og design fra det 20. århundrede.

Jakob Milslund peger samtidig på, at de to faktisk var ret forskellige i deres tilgang til design.

»Mogensen var mere klassisk end Wegner. Mogensen gik også på Kunstakademiet under nogle af de gamle professorer, som var tilhængere af den stramme linje, hvor Wegner kun var på Kunsthåndværkerskolen, hvor det var mere tilladt at eksperimentere og udforske. Han har altid forsøgt at få den perfekte siddekomfort og har så derefter bygget designet op omkring det,« fortæller Jakob Milslund.

Sidste år åbnede Roxy Klassik en butik eller rettere en hal på Amager fyldt med designklassikere, hvor denne udstilling også folder sig ud. Helt gratis, men husk plastickortet, hvis et par designklassikere skulle friste.

Udstillingen starter 27. marts kl. 15–20. Den kører frem til 30. juni. Thomas Mogensen holder foredrag 27. marts kl. 18. Jorisvej 13, 2300 København S. roxyklassik.dk