To medvirkende i »Cosby og co.« er blandt sagsøgerne i ny sag mod Bill Cosby

Det er over et år siden, at Bill Cosby blev løsladt fra fængslet. Hans juridiske trængsler er dog ikke til ende af den grund.

Bill Cosby var i mange år kendt som »America's Dad«, men de seneste år har hans omdømme lidt et alvorligt knæk i takt med, at stadig flere kvinder har fortalt om overgreb, og om at Bill Cosby har bedøvet dem og voldtaget dem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Van Tine/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Komikeren, skuespilleren og forfatteren Bill Cosby blev i 2018 dømt til tre til ti års fængsel for at have begået seksuelle overgreb mod en række kvinder.

Han blev løsladt i 2021 på grund af en juridisk teknikalitet, fordi han af en offentlig anklager tidligere var blevet lovet, at han kunne udtale sig uden strafansvar.

Selvom Bill Cosby er blevet løsladt, slipper han dog ikke for juridiske eftervirkninger af de (angivelige) handlinger.

Tidligere i år blev Cosby således dømt til at skulle betale en erstatning på 3,5 millioner kroner til en kvinde, han begik et seksuelt overgreb mod i Playboy Mansion i 1970erne. Kvinden var dengang 16 år.

Og nu er Cosby så blevet sagsøgt af fem kvinder, hvoraf to har medvirket i tv-serien »Cosby og co.«, som blev sendt fra 1984 til 1992. De fem kvinder siger alle, at de er blevet udsat for seksuelle overgreb af Bill Cosby.

Kvinderne har lagt sag an mod Bill Cosby ved delstatsretten i New York, skriver Los Angeles Times. Ud over Cosby er tv-kanalen NBC, filmstudiet Kaufman Astoria og produktionsselskabet Carsey-Werner Television også blevet sagsøgt.

De fem kvinder hedder Lili Bernard, Eden Tirl, Cindra Ladd, Jewel Gittens og Jennifer Thompson. De tre førstnævnte har også tidligere fortalt offentligt om Bill Cosbys angivelige overgren på dem.

Over 34 sider beskriver sagsøgerne flere, separate tilfælde af angivelig voldtægt og af at have fået bedøvende stoffer uden deres vilje. Handlingerne skulle være begået af Bill Cosby fra 1960erne til 1990erne.

Retsdokumenterne hævder, at Cosby havde puttet narkotika i deres drikkevarer og dernæst voldtaget dem. Beskyldningerne minder meget om beskyldningerne fra de kvinder, der tidligere har fortalt om Bill Cosbys angivelige overgreb.

Det hævdes ligeledes i søgsmålet, at Cosby truede med at »sortliste« en af ​​sagsøgerne, hvis hun modsatte sig hans »voldsomme seksuelle tilnærmelser« eller talte højt om hans »tilnærmelser«.

De to kvinder, som har medvirket i serien »Cosby og co.«, hvis originale titel er »Cosby Show«, er Lilli Bernard og Eden Tirl.

Bill Cosby benægter

Lili Bernard fotograferet i 2018 foran retshuset i Montgomery County i delstaten Pennsylvania, hvor Bill Cosby blev dømt for en række seksuelle overgreb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacqueline Larma/Ritzau Scanpix.

Lili Bernard medvirkede ifølge IMDB i et enkelt afsnit af »Cosby og co.«, mens Eden Tirl havde en mindre rolle i serien, der tilsyneladende ikke er blevet registreret hos IMDB. Begge har tidligere fortalt om overgreb, som Bill Cosby angiveligt har begået.

Eden Tirl fortalte allerede i 2015, at hun som 22-årig angiveligt blev udsat for sexchikane i sit omklædningsrum af Bill Cosby, skrev mediet Vox i 2018.

En repræsentant for Bill Cosby, Andrew Wyatt, har udtalt til Los Angeles Times, at søgsmålet er »useriøst«.

»Disse angiveligt forurettede var engang repræsenteret af advokat Gloria Allred og var en del af paraden af anklagere tilbage i 2014 til 2016. Som vi altid har sagt, og nu kan USA få det at se, handler dette ikke om retfærdighed for ofre for påstået seksuel overfald, det handler KUN OM PENGE (sic),« har Wyatt skrevet i en e-mail-erklæring til avisen.

Wyatt forklarer derudover, at Bill Cosby kategorisk nægter at have begået de angivelige overgreb.

Gloria Allred, som Wyatt nævner i sin e-mail til Los Angeles Times, har repræsenteret flere kvinder, som har anklager Bill Cosby for overgreb.

Det var også Gloria Allred, som repræsenterede den kvinde, der i juni blev tilkendt en erstatning for Bill Cosbys overgreb i Playboy Mansion. Overgrebet fandt sted, efter at Cosby mødte den dengang 16-årige kvinde på en filmoptagelse og inviterede hende med til fest i Playboy Mansion. Her gav han hende en stor mængde alkohol, hvorefter han begik et seksuelt overgreb. Bill Cosby var dengang i slutningen af 30erne.

I alt har omtrent 60 kvinder anklaget Cosby for overgreb, skrev nyhedsbureauet AFP tidligere i år.