To danske restauranter er akkurat ikke med blandt verdens 50 bedste på prestigefyldt liste

World's 50 Best Restaurants offentliggøres 5. oktober, men folkene bag har allerede offentliggjort nummer 51-100 på listen.

Rasmus Munk, medejer og køkkenchef på Alchemist, der nu er blandt verdens 100 bedste restauranter. Listen afgøres på baggrund af stemmer fra over 1.000 »autoriteter indenfor gastronomien«, herunder kokke, madanmeldere og såkaldt »rejsende gastronomer«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom årets liste over verdens 50 bedste restauranter først offentliggøres i Antwerpen 5. oktober, har selskabet bag udsendt en pressemeddelelse, hvor det annoncerer de restauranter, der ligger nummer 51-100 på listen. Allerede nu ved vi derfor, at der er mindst to danske restauranter blandt verdens 100 bedste.

World's 50 Best Restaurants har hvert år siden 2002 – bortset fra coronaåret 2020 – udnævnt verdens bedste restauranter. Noma har fire gange været nummer et på listen, senest i 2014, og på den seneste liste i 2019 var Noma nummer to.

Listen er sammen med Michelin-stjernerne den væsentligste gastronomiske udmærkelse i verden. Den blev hurtigt taget alvorligt i hele verden, fordi de på det tidspunkt mest toneangivende kokke i verden, Ferran Adrià fra El Bulli og Heston Blumenthal fra The Fat Duck, anerkendte listen ved at møde op til ceremonierne.

Det siger Søren Frank, der er gastronomiredaktør på Berlingske, og som kommer til at overvære ceremonien i Antwerpen.

»Listen er hovedårsag til, at Københavns madscene er det, den er nu. Der er heller ingen tvivl om, at Nomas berømmelse i vidt omfang skyldes, at den har ligget nummer et på listen flere gange. Folk i hele verden kender René Redzepi (chef på og hovedejer af Noma, red.), i en sådan grad, at Kanye West angiveligt har udgivet sig for at være ham for at få et bord på en restaurant i San Francisco, og det er helt sikkert World's 50 Bests skyld,« siger Søren Frank.

Alchemist, der åbnede på Refshaleøen i sin nye version i juli 2019, er på listen første gang, og den er at finde på 59.-pladsen. Alchemist har for nylig vundet AOKs egen afstemning og kan dermed bryste sig af at være Byens Bedste Restaurant. Berlingskes anmelder Svend Rasmussen gav »Alchemist« seks stjerner og kaldte den »verdens mest hypede restaurant«.

Derfor kunne det være nærliggende at tro, at Alchemist, der har Rasmus Munk ved roret, ville ligge højere end nummer 59. Men det har sine årsager, siger Søren Frank.

Amass er blandt andet kendt for sin bæredygtige tilgang til maden, hvor ting der normalt smides ud – som skræller fra frugt og grønt, frø, urtestilke og fiskeben – bruges til at lave krydderier, fond eller drys, der kommes på restaurantens retter. Stedet har i år fået den nye, grønne Michelin-stjerne, der gives for bæredygtig gastronomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Bach/Amass.

»Der har været deadline for jurystemmer, der har været svære at nå for jurymedlemmerne, fordi Alchemist først åbnede i sidste halvdel af 2019, og rejserestriktionerne gjorde det svært for udenlandske jurymedlemmer at besøge Alchemist i 2020. Så den har haft væsentligt kortere tid til at blive besøgt end andre restauranter på listen,« siger Søren Frank.

På listen er også Amass, der ligesom Alchemist ligger på Refshaleøen. Den indtager en 89.-plads.

Amass har også tidligere været på boblerlisten til World's 50 Best Restaurants som nummer 66 i 2015 og nummer 85 i 2019. Bag Amass står Matt Orlando, der inden åbningen af Amass var køkkenchef på Noma, og han har også arbejdet på de trestjernede Michelin-restauranter Per Se og Le Bernardin i New York samt The Fat Duck i England.