Ti råd til at undgå overspringshandlinger

Har du også svært ved at samle dig om arbejdet? Og tjekker du Facebook og skriver mails og sms'er, når du burde arbejde? Få her ti gode råd til at blive mere effektiv.

Foto: Foto: Scanpix

Den amerikanske psykolog og ph.d. Marcia Eckerd beskæftiger sig med overspringshandlinger. Hun har 25 års erfaring med psykologi og forsker desuden i ADHD og autisme. 

Her er hendes 10 råd til at overvinde tidsspildet.

1 Skab en deadline, du skal overholde. Du kan aftale et møde med din chef der kræver, at du får forberedt dig og lavet dine ting hurtigt. Panikken over ikke at kunne nå det, vil drive dig til at være effektiv. 

2 Det er måske almen viden, men det virker: Spis sundt og dyrk masser af motion. 

3 Bryd din arbejdsopgave op i mindre dele og beløn dig selv, hver gang du færdiggør noget. Skær en chokoladebar over i fem dele og spis en del, hver gang du har afsluttet et delmål. 

4 Fjern distraktioner fra dit arbejdsområde. Undgå også at arbejde hjemme, hvis dagligdagsting lokker dig til at forlade arbejdet. 

5 Bare start. Selv hvis det, du starter med, virker småt og ligegyldigt i forhold til hele projektet. At begynde er oftest det vanskeligste. 

6 Tal til dig selv - højt eller i hovedet. Hvis du fornemmer lysten til at tjekke mail eller gå på Facebook, så slå fast over for dig selv, at du prioriterer din opgave. 

7 Lav en opgaveliste. Hold den fri for ligegyldigheder og sæt stramme deadlines på samtlige vigtige opgaver. 

8 Organiser alle papirer og andre hjælpemidler, du har brug for. Der er mindre risiko for, at din tankegang vandrer, hvis der er fysisk styr over dit arbejde. 

9 Aftal et tidsrum med dig selv, hvor du skal sidde på din stol. Du må intet lave i en halv time, hvorefter selve kedsomheden driver dig til at starte med dit projekt. 

10 Find et fast tidspunkt, hvor du løser en given handling eller opgave, som du har brug for, og hold dig til det. Måske er det en fordel at starte hver mandag morgen med en særlig type arbejdsopgave for at få en god start på ugen. 

Læs også:
Facebook bruges forkert af de usikre
Vi vil have alt - hele tiden
Undgå overspringshandlinger på nettet