Test: En espresso, tak

Der findes et kæmpe udvalg af espressomaskiner på markedet, men hvilke laver den bedste kaffe? B Søndag har testet fem af slagsen – bedømt på smag af kaffen, designet og brugervenligheden. Her er dommen fra en forbruger og en ekspert.

Espresso er ikke bare espresso, skriver vore to dommere, som har testet fem af tidens maskiner. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE RAEDLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Delonghi Eletta ECAM 44.660.B

Pris: 6.599 kr.

Kaffen, som er brygget på Delonghi Eletta, er tilpas varm, men konsistensen er ikke cremet nok. Sådan lyder det fra både Søren Frank og Jens H. Thomsen, da de smager på den første espresso lavet på Delonghi Eletta.

»Kaffen er lidt tyndbenet. Den er trist og kedelig med en knap så god eftersmag,« siger Jens H. Thomsen. Men alt i alt er det en helt okay espresso, dog uden det store spræl i – lidt til den kedelige side.

Design og brugervenlighed

Der er en del convenience over denne maskine. Det eneste, man skal gøre, er stort set at sætte den til, hælde vand og kaffebønner på og trykke på espresso-knappen og voilà – få sekunder efter har man en færdiglavet espresso.

Når det kommer til designet, er det den maskine, som Søren Frank og Jens H. Thomsen mindst bryder sig om. »Maskinen er stor og upraktisk at have på køkkenbordet. Det eneste positiveer, at den er nem at anvende og laver en nogenlunde espresso. Samt at den kan betjenes uden, at man har den store kaffe-viden og tekniske snilde,« siger Søren Frank.

Sniger sig lige op på tre stjerner.

Sage Oracle espressomaskine BES980UK – stål

Foto: PR.

Pris: 19.999 kr.

Kaffen

»Der er ikke så meget tvivl her,« lyder det fra Jens H. Thomsen, og Søren Frank tilføjer: »Det her er en rigtig kop espresso: Uden at være den allerbedste, jeg nogensinde har smagt, er den syrlig og bitter på den helt rigtige måde. Der er en god balance, og alle smagsnuancerne kommer frem.« Derudover fremhæver dommerne den cremede konsistens, der gør kaffen mere lækker end de andre i testen.

Design og brugervenlighed

»Denne maskine er som en lækker bil, man kan se alle detaljerne og være med i hele processen,« siger Søren Frank.

Sage Oracle er nem at betjene. Den har flere indstillingsmuligheder samt et display, hvor man bl.a. kan følge med i kaffens temperatur. Kaffebønnerne fyldes i ovenpå i en gennemsigtig beholder, hvilket er en fin detalje. Den er dog relativt stor, men trods det er dommerne ikke i tvivl om, at den sagtens kan få en plads i deres hjem. Bestemt en espressomaskine til den gadget- elskende type eller kaffenørden, der går op i hele tilberedelsesprocessen.

Sage Oracle vinder testen, da den uden tvivl lavede den bedste espresso Designet var også lige efter de to kaffe-elskeres smag, så dommen var klar:

»Fem stjerner«.

Francis Francis X1 Ground

x1 rossa - x1 red Fold sammen
Læs mere
Foto: GIOTTO ENTERPRISE.

Pris: 4.795 kr.

Kaffen

Kaffen fra Francis Francis X1 smager syrligt og lidt bittert. »Den er uden krop og balance, hvilket vil sige, at kaffen bliver kedelig i smagen og knap så cremet i konsistensen,« mener Søren Frank, og Jens H. Thomsen er enig.

Dommerne mener også, at kaffen har en tynd konsistens.

Design og brugervenlighed

»Den har jo et sjovt retro-look, der pynter mere i køkkenet end de fleste andre espressomaskiner på markedet, og derudover er den en del mindre, hvilket tæller med på plussiden,« siger Jens H. Thomsen. Mendetkræveren del øvelse, inden man lærer at mestre den og lave de rigtige doseringer. Når man har lært det, er en Francis Francis relativt nem at betjene. Denhar kuntre knapper, hvor man dog lige skal sætte sig ind i hvilken knap, der er til hvad, da det ikke fremgår på maskinen. Vandtilførslen sidder bag på, hvilket ikke er så praktisk, da det kræver, at man rykker den ud fra væggen, hver gang den skal fyldes.

Dermed er Francis Francis X1 en flot maskine, som dog ser mere smart ud, end den er anvendelig.

»To stjerner«

Saeco Incanto HD8917/01

Foto: Cristiano Casolari.

Pris: 6.999 kr.

Kaffen

»Saeco Incanto laver en espresso med en okay balance, som dog virker lidt tynd og kedelig i smagen. Selv om kaffen er varm, er det langtfra den optimale espressooplevelse,« siger Søren Frank.

Design og brugervenlighed

»Den er bestemt ikke særlig sexet at se på«, siger Søren Frank, da han bliver præsenteret for Saeco Incanto. »Den minder lidt om en af kaffemaskinerne i en kantine – ja, sådan lidt industriagtig,« supplerer Jens H. Thomsen.Herudover er de begge enige om, at det er et plus, at den er let at have med at gøre. Maskinen har tydelige anvisninger ved hver knap, og både kaffebønner og vand fyldes på oppefra. Så når bønnerne og vandet er hældt på, er det bare at placere koppen, justere dispenseren og trykke på den kaffetype, man foretrækker. Det er meget nemt og bekvemt, men hvis man godt kan lide at være mere med i tilberedelsen, bliver denne espressomaskine meget automatisk.

»To stjerner«

Melitta Caffeo Barista TS

Pris: 12.999 kr.

Kaffen

»Her er der en god smagsbalance i kaffen,« siger Jens H. Thomsen, og Søren Frank er enig – den her smager af espresso. »Kaffen har en god syrlighed, tekstur og eftersmag. Det eneste minus er, at den i forhold til testvinderen er lidt mere mainstream i smagen,« siger Søren Frank. Men alt i alt en virkelig god smag.

Design og brugervenlighed

Af alle de testede maskiner var Melitta Caffeo Marista den, det tog dommerne længst tid at sætte sig ind i. Men når først det basale er på plads, er den nem at anvende. Der er bl.a. tydelige tegninger over hver touch-knap med de forskellige kaffetyper, man kan vælge imellem.

Der var ikke den store begejstring for designet: »Maskinen er temmelig stor og fylder en del. Den tiltaler mig på ingen måde«, siger Søren Frank. Dermed sagt at Melitta Caffeo Barista TS bestemt ikke pynter i hjemmet, men den skal vælges, fordi den virkelig laver en god kaffe – og det må være det vigtigste.

»Fire stjerner«