Test af otte brætspil: Store påskeoplevelser i små æsker

Påsken står for døren, og det er tid til spille med familie og venner i sommerhuse, på toget, i lufthavnsterminalen eller andre trange steder. Berlingskes brætspilekspert Thomas Conradsen anmelder her otte spændende og billige spil, der fysisk fylder utroligt lidt.

»Hey, Thats' My Fish« får fire ud af seks stjerner i Berlingskes test. Læs mere nedenfor. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Morderen er blandt os - fem stjerner ud af seks mulige

Titel: Mr. Jack Pocket. Spillere: 2. Alder: Fra 12 år. Pris: Set til 119 kroner

I Mr. Jack Pocket hjælper den ene deltager Sherlock Holmes og hans allierede i jagten på morderen Jack the Ripper. Den anden spiller forsøger samtidig at forvirre og forhindre detektiven i at regne ud, hvilken af hans medhjælperne, der er morderen, ved at flytte rundt på brættet, bluffe og holde sig skjult.

Mr. Jack Pocket er et sublimt spil til to deltagere. Det er utroligt let at lære og lige så let at mestre. Alligevel byder det på spænding og overraskelser i hver eneste runde. Der er to geniale elementer, der bør fremhæves ved dette minispil. Den første er, at begge deltagere føler sig presset ustandseligt. Hvert øjeblik føler man sig sikker på at tabe – lige indtil det hele falder på plads. Den anden ting er, at spiloplevelsen er særdeles forskellig alt efter, hvad du spiller: Er du morderen, skal du bruge list og skjule dig, er du detektiverne, skal du deducere på højt plan. Det ligeledes fremragende moderspil ved navn Mr. Jack indeholder flere figurer, regler og et større bræt.

 

Spørg for Søren, Jørgen! - tre stjerner ud af seks mulige

Titel: Bezzerwizzer Mini Familie. Spillere: Fra 2 spillere. Alder: Fra 8 år. Pris: Set til 129 kroner

Bezzerwizzer udgav forrige år rejseudgaver af deres klassikeske quiz-spil, og de fungerer tilfredsstillende både i voksen- og familieudgave. Familieudgaven, som vi kigger på her, indeholder 600 afbalancerede spørgsmål af den velkendte og efterhånden småkedelige slags.

De fire spørgsmål på et kort læses op, og deltagerne skriver svarene ned og holder dem hemmelige. Når det er gjort, skal hver spiller vægte, hvor sikre de føler sig på hvert enkelt svar med tallene fra 1-4. Et rigtigt svar giver det antal point, man har skrevet ud for det. Er man alene om et rigtigt svar på et spørgsmål, får man det dobbelte antal point. Derfor forsøger man hele tiden at lure, hvad modstanderne ved og ikke ved.

Som »spil« blegner Bezzerwizzer Mini over for de mere originale og taktisk dybe udgivelser i denne test. Små udgivelser skal gerne (næsten) nå på højde med moderspillenes kvalitet eller i det mindste udnytte det kompakte format kreativt. Denne mini-variant er desværre længder efter Bezzerwizzer+, der stadig er firmaets kreative højdepunkt.

 

 

Når mætte pingviner drukner - fire stjerner ud af seks mulige

Titel: Hey, That’s My Fish! Spillere: 2-4 spillere. Alder: Fra 8 år Pris: Set til 99 kroner

Et simpelt, men snedigt familiespil, hvor alle styrer pingviner, der kæmper for at overleve på sydpolen. Ikke nok med, at pingvinerne iler rundt for at nuppe så mange fisk som muligt for snuden af konkurrenterne, så smelter isen også om ørerne på de små stakler. Det sjove – men temamæssigt brutale – spil slutter, når al isen er væk, og samtlige pingviner er druknet. Vinderen er den, der inden da fik samlet flest fisk.

Brættet består af små sekskantede brikker, man kan samle på en ny måde hver gang. Det bringer en imponerende variationsmulighed til et kompakt spil. Er man to spillere, modtager hver deltager fire pingviner, mens man må nøjes med to af de små fugle, hvis man er med i en firepersoners runde. Skaleringen betyder, at der i »Hey, That’s My Fish!« er stor forskel på de enkelte spil. Med to deltagere er det roligere, mere taktisk og nervepirrende. Med fire er det hektisk, sjovere og langt mere uforudsigeligt, da tre modstandere kan skabe flygtige alliancer på kryds og tværs. Orker man ikke samle banen før hvert spil, findes der en fremragende udgave af spillet til iPad.

Gode spil til de mindste - fire ud af seks stjerner

Titel: Bata-Waf. Spillere: 2-6 spillere. Alder: 3-7 år. Pris: Set til 62 kroner.

Til de mindste i familien findes der adskillige gode spil i miniformat. Den franske legetøjsudvikler Djeco specialiserer sig blandt andet i sjove og lærerige kortspil. »Bata-Waf« er en charmerende lille sag, hvor børn på tre-syv år lærer at tælle på en pædagogisk, men også underholdende måde. Det minder om de klassike bilkort-spil, hvor man dyster direkte på at spille det ­stærkeste kort. Her handler det om højden på en række veltegnede hunde. Højden er både angivet med linjer og tal, så både en tre-årig og seks-årig kan forstå spillet. Det er simpelt, stramt og velegnet spil, hvor der kun deltager små børn.

Der er også et andet anbefalelsesværdigt spil i Djecos kortserie, der er sjovere for større søskende og forældre. Det hedder »Tip Top Clap« og henvender sig til børn fra seks år og op. Dette er et slags fysisk huskespil, hvor man skal huske voksende sekvenser af klap, blink med øjet, tungerækning og pruttelyde. Det lyder komplet infantilt, og det er det heldigvis også. Det er let at lære og ofte vinder selv mindre skolebørn, uden at de voksne »gør sig dårligere«, hvilket gør »Tip Top Clap« til et komplet og underholdende familiespil.

Er du god eller ond? - fem stjerner ud af seks mulige

Titel: The Resistance: Avalon. Spillere: 5-10 spillere. Alder: Fra 12 år. Pris: Set til 158 kroner. Vinder af Guldbrikkens Specialpris 2013

Dette er uden sammenligning feltets mest avancerede spil. Det er formentlig også det bedste. Spillet er en modbydelig omgang »hvem er gode og hvem er onde?« hvor deltagerne gennem list og snilde, løgne og beskyldninger skal forsøge at lære hinandens sande identiteter at kende. Spillet foregår i en middelalderlig fantasy-setting, og historien er i al sin simpelhed brutal: I denne gruppe af distingverede helte, riddere og troldmænd findes to lejemordere. Opdages deres identitet ikke inden for få spillerunder, udslettes de gode.

Inden spillet starter, trækker alle et kort, der viser, hvem de skal være i den følgende runde. Helt eller morder? Derefter lukker alle øjnene for en stund. Så skal lejemorderne – og kun dem – åbne øjnene, så de kender hinandens identitet. De lukker så øjnene igen. Spillet kan begynde. For uforudsigelighedens skyld indeholder spillet en lang række karakterer med særlige egenskaber, man kan trække. For eksempel kender den gode troldmand Merlin lejemordernes identitet fra spillets start – de kender ikke ham. Men afslører Merlin sin viden direkte og dermed sig selv direkte under spillet, taber de gode øjeblikkeligt. Spillet er nervepirrende som få andre brætspil på markedet, og med den rigtige gruppe kan det være direkte magisk.

 

Spildt potentiale - tre stjerner ud af seks mulige

Titel: Dixit: Jinx. Spillere: 3-6 spillere. Alder: Fra 8 år. Pris: Set til 179 kroner

Da det originale »Dixit« udkom på dansk i 2010, modtog det en Guldbrikken som årets specialpris. Det dybt originale og eventyrlige spil tryllebandt både os kritikere og spillere over hele verden. Reglerne var simple: En række kort med syrede, eventyrlige motiver lå på bordet. Den aktive spiller skulle formulere en inddirekte sætning, der ledte modspillerne på sporet af, hvilket af de fem fremlagte kort, han tænkte på. Men var man for direkte, og gættede alle rigtigt, fik man minuspoint. Man skulle være tilpas kryptisk til at blot en eller to kunne gennemskue meningen bag poesien.

I kølvandet på succesen forsøgte udviklerne sig med »Dixit Jinx«, som denne anmeldelse drejer sig om. Det er en rejsevenlig mini-udgave af det nu berømte festspil. Desværre er de tankevækkende og figurative motiver fra det originale »Dixit« erstattet af abstrakte, psykedeliske tegninger i »Jinx«. Det dræber desværre det meste af charmen fra originalen, da ledetrådene har det med at blive mindre lyriske og en anelse mere konkrete på grund af de ubestemmelige kort. Køb i stedet det originale, medbring blot kortene og tegn spilbrættet på et stykke papir. Voilà – den bedste udgave af Dixit er rejseklar.

 

Telepati og spillekort - fem stjerner ud af seks mulige

Titel: Hanabi. Spillere: 2-5 spillere. Alder: Fra 8 år. Pris: Set til 89 kroner

Hanabi betyder fyrværkeri på japansk. Måske et lidt misvisende navn, for spillet er hverken eksplosivt eller synderligt farverigt. Til gengæld er det på alle måder velskabt. »Hanabi« er noget så sjældent som et kortspil, hvor man holder sin hånd synligt for medspillere og usynligt for sig selv. Man skal stadig spille sine kort, men for at gøre det effektivt, skal man høre efter de små hints og hentydninger medspillere giver, når det er deres tur. Når man af og til ikke kan deducere sig frem til det korrekte kort, må man gøre brug af mere flyvske begreber som intuition, mimikaflæsning, held og – tør jeg skrive det? – telepatiske evner.

Spillet består af kort i fem forskellige farver med værdier fra et til fem. Det gælder om, at spillerne samarbejder om at få placeret alle kort i talmæssig rækkefølge i samtlige farver. Som en simpel kabale, nærmest. Problemet er, at intet er simpelt, når man, bortset fra medspillernes indirekte og kryptiske hjælpesætninger om farverne og rækkefølgen på ens kort, spiller i blinde.

»Hanabi« er på kort tid blevet en moderne klassiker blandt brætspillere og har modtaget fornemme priser over hele verden. Bemærk, at de simple regler er på engelsk. En dansk version kommer senere på året.

Sjovt at bytte bønner - fire stjerner ud af seks mulige

Titel: Bohnanza. Antal: 2-7 spillere. Alder: Fra 12 år. Pris: Set til 159 kroner

»Bønnedyrkning har aldrig været så sjovt,« påstås det på bagsiden af kortspillet »Bohnanza«. Det lyder måske plat, men her har vi rent faktisk at gøre med en salgssætning, der er sand. I dette overraskende stærke og taktiske familiekortspil har hver spiller to eller tre bønnemarker samt en håndfuld bønnekort, der kan plantes. Når man siden skal sælge bønnerne, tjener man mest guld, hvis det er lykkedes at holde sig til en eller to slags bønner frem for at plante en masse forskelligt.

For at få fingrene i »de rigtige« bønner, skal du bytte de uønskede på hånden med modspillerne. Den tricky del er at få fat på så mange favoritter som muligt uden at hjælpe modstanderne for meget. Man bør næsten altid bluffe. Nogen gange skal man dobbeltbluffe. Det er smukt. Den, der har mest guld ved spillets afslutning, vinder.

En force ved spillet er, at det »skalerer« glimrende, hvad enten man er to eller syv spillere. Det er en stor styrke i et ellers simpelt kortspil. Men det forventes også, når skaberen er tyske Uwe Rosenberg, der har en lang række klassikere bag sig. Ud over dette lille festlige spil er står han bag Harvest-trilogien, der blandt andet tæller Agricola og Le Havre. De udgivelser anses af mange for noget af det ypperligste inden for europæiske brætspil.