Teaterinstruktør raser: »Er den siddende regering totalt ligeglad med kultur?«

Teaterinstruktøren Niels Erling og musikeren Andreas Odbjerg er blandt de stemmer i kulturlivet, der for tiden kritiserer myndighedernes håndtering af coronapandemien.

21. januar skal teaterinstruktøren Niels Erling have premiere på forestillingen »Work Bitch«, der handler om sangerinden Britney Spears.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Gregers Tycho
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man skulle sætte navn på én dansk musiker, som gjorde sig særligt bemærket herhjemme sidste år, ville de færreste formentligt brokke sig, hvis valget faldt på Andreas Odbjerg.

Den 34-årige odenseaner blev ikke alene kåret til årets nye danske navn og årets danske sangskriver ved Danish Music Awards i november, han vandt også prisen for P3 Lytterhittet ved P3 Guld for sangen »Stor mand«, som han og Tobias Rahim står bag.

Men i øjeblikket er Odbjergs glæde til at overse. For Andreas Odbjerg er vred, og vreden kom til udtryk mandag eftermiddag, hvor han kommenterede et opslag på Facebook, som De Radikales kulturordfører, Zenia Stampe, en lille time forinden havde delt med sine følgere på selvsamme sociale medie.

»Jeg kommer ikke til at spille et eneste show i 2022, hvor jeg ikke fremhæver navne og partier på slynglerne. Mange tusind mennesker får præsenteret min ærlige holdning om regeringens utilgivelige behandling af kulturlivet,« skrev Odbjerg.

Berlingske har været i kontakt med Odbjerg, som ikke havde yderligere at tilføje.

Men Andreas Odbjerg er ikke den eneste skabende kunstner, der er utilfreds.

Can't »Work Bitch«

Niels Erling er teaterinstruktør og er netop nu i gang med at lægge sidste hånd på forestillingen »Work Bitch«, der skal have premiere i teatret Sort/Hvid i Kødbyen 21. januar, hvis guderne og politikerne vil det. I et længere opslag på Facebook stiller han seks spørgsmål til politikernes håndtering af den tredje nedlukning af kulturlivet.

Blandet andet om den »siddende regering er totalt ligeglad« med kulturen, sådan som kulturaktører ifølge Niels Erling opfatter det.

Til Berlingske kalder Niels Erling det en mærkelig og frustrerende tid.

»Mærkelig fordi jeg ikke forstår, at vi i kulturbranchen nu for tredje gang er lukket trods den kritik af nedlukningen af kulturlivet, der var omkring første og anden nedlukning. Frustrerende fordi vi står og laver prøver på en forestilling, som skal have premiere om to uger, men uden vi ved, om det overhovedet kan lade sig gøre,« siger Niels Erling, og remser en masse ubekendte op.

Skal forestillingen rykkes to uger, eller tre måneder, eller overhovedet ikke? Hvordan skal publikum sidde, hvor må de stå, hvor mange må der være, hvornår skal teatret lukke, hvornår må det åbne og må der sælges alkohol?

»Jeg står med en forestilling, som jeg elsker at lave, og en forestilling, som vi ikke ved, om nogen overhovedet får lov til at se. Det gør jo, at ens arbejde føles helt meningsløst, og det er vand på den mølle, som hedder, at regeringen er fuldstændig ligeglad med kultur,« siger Niels Erling.

Ifølge Erling er det frustrerende at se, at crossfitnesscentret ved siden af Sort/Hvid holder åbent, og at barerne og restauranterne må holde åbent med fulde huse, men at teatrene og biograferne igen ikke må holde åbent.

Status på restriktionerne onsdag

Regeringen og Sundhedsminister Magnus Heunicke annoncerede tirsdag eftermiddag, at han har en ambition om et genåbne kulturlivet snarest.

»Det er regeringens holdning, at det særligt er kulturlivet, vi skal have lempet på,« siger sundhedsministeren til TV 2.

Regeringen ønsker at åbne »så meget som muligt inden for kulturlivet så hurtigt som muligt«

De nuværende restriktioner blev indført af et bredt flertal i Epidemiudvalget 17. december efter Epidemikommissionen indstillede, at blandt andet spillesteder, teatre, biografer og museer skulle lukke.

Kulturministeriet oplyser, at kulturordførerne bliver orienteret på statussen på restriktioner af kulturministeren onsdag klokken 11.

I Belgien førte utilfredshed med coronarestriktioner til, at en række kulturinstitutioner indbragte regeringens plan om nedlukningen af kultursteder for landets øverste administrative domstol, Statsrådet.

Statsrådet vurderede, at nedlukningen ikke var tilstrækkeligt berettiget, skrev DR 30. december.

Berlingske skulle efter planen have talt med kulturminister Ane Halsboe Jørgensen (S) tirsdag eftermiddag, men det var alligevel ikke muligt, da møder og en tur i »Go' Aften Live« kom i vejen.

Da restriktionerne blev indført 17. december udtalte hun i en pressemeddelelse, at hun var fuldt ud bevidst om, hvor meget kulturlivet har været igennem under corona.

»Det gør derfor ondt, at vores kulturliv kan se frem til omfattende restriktioner igen. Kulturlivet lever af at samle os, men i øjeblikket er vi nødt til at holde afstand. Vi står over for en ny coronavariant med voldsomt højere smitterisiko end tidligere varianter. Især er der risiko for supersprederbegivenheder,« sagde Ane Halsboe-Jørgensen.

Opdateret  12. januar klokken 08:26. med oplysningen om interviewet med kulturministeren.