Teaterdirektør forlader sin stilling efter #metoo-anklager – bad kvindelige medarbejdere om at gå i højhælede sko

#Metoo-bølgen er for alvor kommet til Tyskland, og ligesom herhjemme udspringer opgøret med personer, som misbruger deres position, i medie- og kulturbranchen.

Klaus Dörr har forladt sin stilling som teaterdirektør for teatret Volksbühne Berlin. Det sker, efter at ti kvinder har beskyldt ham for krænkende adfærd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Kalaene/Ritzau Scanpix

#Metoo-bølgen skyller for alvor ind over Tyskland, og eksperter spår, at den ikke har kostet den sidste mand jobbet.

Først blev chefredaktøren på landets største avis, Bild, sendt hjem, mens en undersøgelse pågår, og nu er også den 60-årige teaterdirektør for teatret Volksbühne Berlin fratrådt sin stilling.

Han hedder Klaus Dörr, og ti kvinder i teatrets ensemble har vedvarende beskyldt ham for krænkende og sexistisk opførsel.

Kulturministeriet i Berlin har været på sagen, og Dörr meddelte for nylig i en pressemeddelelse, at han »som leder af Volksbühne Berlin tager det fulde ansvar for de beskyldninger, som er blevet fremsat mod mig,« og han har derfor opsagt sin stilling.

»Jeg beklager dybt, hvis jeg har krænket medarbejdere med min opførsel, mine ord eller med blik,« skrev han ligeledes.

Anklagerne går blandt andet på, at Klaus Dörr kom med seksualiserede bemærkninger, sjofle jokes og søgte »tæt, intim og fysisk nærhed« med teatrets kvindelige ansatte.

Han skulle, ifølge beskyldningerne, også have bedt kvindelige medarbejdere om at gå i højhælede sko.

På samme vis har kvinderne fortalt, at Klaus Dörr havde et stirrende blik på dem og deres bryster, sendte upassende sms-beskeder, tog billeder under deres kjoler, når de ikke var opmærksomme på det, samt i øvrigt havde en truende og intimiderende facon.

Klaus Dörr nåede at være teaterdirektør ved Volksbuhne Berlin i tre år. En stilling han blev hyret til på et tidspunkt, hvor teatret trængte til en »ny begyndelse«.