Takt og tone - nu også i sommerhuset

Sommerhuset er et populært mødested, når familie og venner skal ses under afslappede former - ofte i dagevis. En ekspert i takt og tone giver her sit bud på, hvordan vi undgår misforståelser og gnidninger, når vi er værter eller gæster i sommerlandet.

»Naar De indbyder liggende Gæster, vær da saa forsigtig paa forhaand at fastslaa Besøgets Udstrækning. Det kan ellers være vanskeligt at blive af med dem.«

Sådan skrev Emma Gad allerede i 1918, men det gode råd om at sætte tid på besøgets varighed, når man inviterer liggende gæster, står stadig ved magt. Moderne landliggere - det stærkt stigende antal sommerhusejere og deres gæster - har nemlig også brug for lidt vejledning i, hvordan man omgås hinanden i sommerlandet.

Det mener i hvert fald en af Emma Gads efterfølgere udi i etikette-kunsten, forfatter og konsulent Sanne Udsen, som har udgivet flere bøger om moderne takt og tone. Blandt andet den nyligt udkomne »Takt og tone i tiden«, hvor sommerhuslivet har fået sit eget afsnit.

Andre regler end hjemme

»I den almindelige omgang med gæster i helårsboligen er der nogle regler, som vi ret sjældent overskrider. Hvis jeg f.eks. inviterer dig til middag derhjemme, vil du jo nok blive temmelig overrasket, hvis du kom kl. halv syv og jeg - i stedet for at stikke dig en drink - sagde: Skal vi ikke lige smutte ud og købe ind. Du forventer, at jeg sørger for maden,« siger Sanne Udsen.

»Men når man besøger hinanden i sommerhuset, er det hele mere uformelt. Gæsterne kan for eksempel have haft besvær med at finde stedet, så det vil nok være en dårlig ide at satse på at stå klar med souffle til et bestemt tidspunkt. Gæsterne ankommer i det hele taget på skæve tidspunkter, og de bliver i længere tid, end de ville gøre derhjemme. Kort sagt: De almindelige regler, som vi pakker det sociale samvær ind i derhjemme, er sat ud af kraft,« siger Sanne Udsen.

Undgå misforståelser

Konsekvensen kan være, at værter og gæster kan have ret forskellige ideer om, hvordan hyggeweekenden i sommerhuset skal forløbe.

»Værtsparret forventer måske, at gæsterne kan underholde sig selv. Eller at de kan bidrage med lidt arbejde: Rede deres senge, lave noget mad eller vaske op. Og i hvert fald sørge for deres egne børn,« siger Sanne Udsen.

Og gæsterne på deres side regner måske med, at værten vil tage sig af dem:

»Hvis du inviterer gæster til dit sommerhus, så er det som udgangspunkt en almindelig værtsforpligtelse. Med andre ord: Hvis ikke andet aftales, forventes du at stille op med sengetøj, mad, drikkevarer osv,« skriver Sanne Udsen i bogen Takt og tone i tiden.

Kunsten er derfor at gardere sig mod problemer. Og det gør man ved klart og tydeligt på forhånd at oplyse gæsterne om, hvad man forventer af dem, oplyser Sanne Udsen og giver nogle konkrete eksempler:

»Til en forlænget weekend, hvor man også gerne vil have lidt tid uden gæster, kan man invitere folk ved at sige: Jeg vil gerne have, at I kommer fra fredag til lørdag. Problemet er så, hvis folk skal køre langt. For så siger din søster eller veninde måske: Der er så langt at køre - kan vi ikke blive til søndag? Og så kan man sige: Nej, det passer os ikke så godt. Lad være med at give dødssyge forklaringer, som du kan blive viklet ind i,« råder Sanne Udsen.

Man kan sagtens bede gæsterne om at bidrage med praktisk hjælp eller forplejning, hvis man inviterer dem i længere tid end et døgn, forklarer Sanne Udsen.

»Men man skal stadig gøre det på forhånd, for så har folk mulighed for at tage stilling til en samlet pakke. Hvis de først er kommet, og du så pludselig beder dem sørge for frokosten lørdag, så stiller du dem i en lidt dum situation, fordi de kan føle sig lidt flove over, at de ikke selv havde tilbudt det,« siger hun.

Særligt når gæsterne er ens egne voksne børn, kan der opstå muggeri over byrdernes ulige fordeling i sommerhuset.

De dovne voksne børn

»Ikke mindst, når det er generationerne, der er i sommerhus sammen, falder man tilbage i de gamle roller. Måske især hvis det er et familiesommerhus, hvor man har været sammen i mange år. På et tidspunkt begynder forældrene nok at slå sig i tøjret: Nu er knægten altså 28, kunne han ikke selv bidrage lidt? Men knægten selv synes jo bare, at han skal op til mor og far, og så skal det være, som det altid har været,« siger Sanne Udsen.

Igen er man nødt til på forhånd at give udtryk for de forventninger, man har til besøget:

»Man kan sige til sit voksne barn: Vi vil gerne se dig og din søde kæreste i sommerhuset - og så vil det være dejligt, hvis I vil sørge for frokost om fredagen. Hvis de ikke har lyst til det, fordi de kun gad komme for at blive vartet op, så kan de jo bakke ud. Og så kan forældrene heller ikke gå rundt og skumle og tænke: Nu sidder den uopdragne knægt igen bare ude i haven med kæresten,« siger Sanne Udsen.