Tættere på hinanden

Charlotte Hultberg og Lars Jørgensen er blevet bedre til at forstå og lytte til hinanden efter en weekend med parterapi. Store problemer har de ikke haft i forholdet, de ville bare gerne tættere på hinanden.

Charlotte Hultberg og Lars Jørgensen venter parrets første barn sammen lige efter nytår. Derfor er det heller ikke helt tilfældigt, at de har sat ekstra fokus på deres forhold og valgt et weekendkursus i parterapi. Men parret er ikke i tvivl om, at de ville have gjort, også selv om Charlotte ikke var gravid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

For tre uger siden stod Charlotte Hultberg, 41, og Lars Jørgensen, 48, udenfor Kunst- og Industrimuseet i det indre København. Det var ikke kunst, de var kommet for at kigge på. Heller ikke klassisk industrielt design. Hvis de skulle se på noget de følgende to døgn, så var det først og fremmest sig selv og hinanden. Sammen og hver for sig. De ville give sig tid til se nærmere på Lars og Charlotte som par – helst for resten af livet – i et nyt og dybere perspektiv, end de plejede. I en ny ramme, hvor billedet viser to mennesker, som lytter til hinanden, bliver mere trygge, flytter sig med små skridt – og til sidst nærmer sig hinanden i en fælles forståelse.

Konflikter er uundgåelige, men jo mere man gør sig umage for at lytte og forstå sin partner, desto lettere bliver konflikterne at håndtere. Det var noget af det, Charlotte Hultberg og Lars Jørgensen gerne ville lære at blive bedre tid. Men det primære formål var helt grundlæggende at komme tættere på hinanden.

Parterapi var ikke noget, Charlotte Hultberg og Lars Jørgensen havde prøvet før. Derfor var det også med en vis spænding, men mest med en nysgerrighed og stor åbenhed over for den fælles beslutning, de havde truffet, at de en kold lørdag i november stod på fortovet uden for den smukke, gamle bygning i Bredgade og kiggede på hinanden et øjeblik. Klar til at begive sig ind i et nyt og ukendt univers på et weekendkursus i parterapi sammen med 15 andre par, ni terapeuter samt lægen Piet Draiby og psykologen Kirsten Seidenfaden.

»Det var ikke sådan, at vi delagtiggjorde de øvrige par i vores udfordringer, det hele foregik i et privat regi, men i en behagelig atmosfære, hvor alle var kommet med det formål at komme videre med sig selv og hinanden, og det var ret inspirerende,« forklarer Lars Jørgensen.

Tre uger efter kurset gør han og Charlotte Hultberg status hjemme i stuen ved det lange spisebord med stearinlys på bordet og en tæt december-tåge udenfor de store vinduer. Det var en god beslutning. Det er de enige om. For på kurset fik de med hjælp fra professionelle terapeuter guidet sig i en ny og endnu mere tilfredsstillende retning. En retning, som allerede i dag føles bedre og mere rigtig. Og så fik de kigget en lille smule tilbage på den barndom, der er så afgørende for, hvordan mennesker senere agerer i parforholdet.

»Der er så mange, der har fordomme om parterapi. Som om man udelukkende finder på den slags, fordi man er lige ved at gå fra hinanden, og at parterapien er et sidste forsøg på redning. Det er det muligvis for nogle, men ikke for Charlotte og mig,« siger Lars Jørgensen og smiler over til sin kæreste gennem tre år og kone gennem det sidste halvandet år.

Charlotte Hultberg nikker og siger, at de udfordringer, Lars og hun har haft, og ind imellem stadig har i deres forhold, ikke er, hvad hun vil beskrive som problemer. Langt fra. Men parret har haft nogle kommunikationsvaner, hvor de for ofte er gået lige forbi hinanden i stedet for at nærme sig hinanden. Mest fordi de – set i bakspejlet – ikke har formået at lytte tålmodigt og ordentligt til, hvad den anden har sagt. Og derfor heller ikke helt har forstået, hvad det præcist var, kæresten sagde og mente. Og dermed var grundlaget for misfortolkninger lagt.

»Jeg har været alt for hurtig til at fortolke nogle af de ting, Charlotte har sagt. Jeg har ikke forstået hende, fordi jeg ikke har formået at bevæge mig om på hendes side og set det derfra, hvor Charlotte ser det. Den simple øvelse er jeg blevet meget mere opmærksom på og langt bedre til at udføre i dag,« siger Lars Jørgensen, der indrømmer, at han tidligere har fundet konflikter i sit parforhold meget ubehagelige.

»Men der er faktisk ikke noget galt i at have konflikter, så længe jeg føler mig tryg ved Charlotte, og så længe vi kan tale om, hvorfor konflikterne opstår og hvornår. Konflikter er først for alvor et problem, når man ikke kan tale om dem og når man venter på, at de går over af sig selv igen,« siger Lars Jørgensen og erkender, at han føler sig endnu mere tryg ved Charlotte i dag, end for bare få uger siden.

Også Charlotte har flyttet på sig.

»I stedet for at forstå Lars på min måde, sådan som jeg forestiller mig, han er eller skal være, så er jeg blevet bedre til at se på Lars som den mand, han faktisk er, og at det, han siger, det mener han og er ikke noget, jeg behøver at have en mening om. Min opgave er at forstå ham, ikke at fortolke ham. Det har været en stor og uventet gave, jeg har fået ved at åbne mig for ham og høre ham fortælle om sine inderste tanker og følelser i en tryg ramme. Jeg kan ikke ændre på ham, men jeg kan tage ansvar for at skabe et rum, hvor han føler sig tryg ved at komme mig i møde,« siger Charlotte Hultberg.

Idéen til en weekend med fokus på Lars og Charlotte, fik Charlotte Hultberg, da hun på et tidspunkt læste en artikel i et blad.

»Den handlede om et par, der lige fra begyndelsen af deres forhold havde besluttet, at de ville leve i et »bevidst parforhold«, og ikke bare i et forhold bygget på en forestilling om, hvordan den anden er. For at få en tættere og bedre relation var de efter få måneders forhold begyndt i imagoterapi. Efterfølgende læste jeg en bog om netop den terapiform, og fik så lyst til at gøre det samme med Lars. Ene og alene fordi jeg vil have Lars resten af livet, og fordi jeg vil have, at vi skal have et godt og dejligt liv sammen,« siger Charlotte Hultberg. Hun mener, at i begyndelsen af et parforhold er kærligheden så brændende, at man formår at mødes hen over eventuelle misforståelser, men hvis ikke man bliver bedre til at forstå hinanden, sådan for alvor og ikke bare på overfladen, så kan forholdet nemt komme til at bygge på disse misforståelser.

»At blive mødt og forstået er et dybt og grundlæggende behov hos mennesket, og bliver man ikke det, bliver man simpelthen ensom i parforholdet. Det har for mig været vigtig at etablere nogle gode »vaner«, mens vi stadig har forelskelsen tæt på og en stærk vilje til hinanden, så vi forhåbentlig undgår at få alvorlige problemer,« forklarer Charlotte Hultberg.

I første omgang var Lars Jørgensen ikke begejstret for idéen med imagoterapi.

»Jeg har aldrig rigtig været interesseret i nogen former for terapi, så jeg var nok ret afvisende til at begynde med,« indrømmer Lars Jørgensen.

»Men da Charlotte en dag kom og gav mig en bog om imagoterapi læste jeg den alligevel og kunne godt se, hvordan vi hver især lever i nogle meget fastlåste mønstre, som er svære at bryde og som forhindrer os i udvikling. Vi gentager de samme mønstre, også i forhold til vores partner, og der sker det samme igen og igen, så man er ligesom nødt til at gå tilbage til start og prøve at betragte sig selv på en anden måde, end man er vant til, hvis man skal udvikle forholdet til sin kæreste,« konstaterer Lars Jørgensen.

Det fik ham til at tænke på, hvad han ville gøre, hvis han f.eks. i forbindelse med sit arbejde skulle deltage i et kommunikationskursus.

»Der ville jeg ikke være i tvivl om, at jeg selvfølgelig ville bidrage til at forbedre kommunikationen. Men hvad med mit privatliv, hvad med den kvinde, som jeg har valgt at leve sammen med resten af mit liv? Kunne jeg ikke bruge en weekend på, at hun og jeg prøvede at udvikle vores forhold og komme hinanden nærmere ved at blive bedre til at kommunikere?« siger Lars Jørgensen.

Han er uddannet agronom og ejer en gård med 280 hektar jord, er far til to børn og har et forlist ægteskab bag sig.

Charlotte Hultberg er uddannet klassisk sanger og lærer i alexanderteknik. Hun har bl.a. sunget på Det Ny Teater, Folketeatret og Göteborg-operaen og har aldrig været gift.

»Jeg kan se masser af gode grunde til, at Lars er blevet skilt, og at jeg ikke har levet sammen med en mand i et ægteskab eller ægteskabslignende parforhold. Hvis vi ikke forsøger at bryde de gamle vaner og mønstre, som det er så nemt at falde i, så står vi måske samme sted om nogle år. Så står vi begge der, hvor vi tidligere har stået i livet, og hvor der altså var noget, der gik galt. Vi har mødt hinanden relativt sent, og jeg synes, vi for gamle til ikke at bruge vores erfaringer og forsøge at ændre på nogle uhensigtsmæssige mønstre. Vi er simpelthen for gamle til at leve i et »halvgodt« forhold « siger Charlotte Hultberg, der blev stormende forelsket i Lars, da hun mødte ham for tre år siden.

»Lars var en mand, som jeg instinktivt fornemmede kunne rumme mig med alle de svagheder og de styrker, som jeg nu engang har. Han er en mand med en stærk udstråling, og der var ikke så meget at være i tvivl om, det skulle bare være ham.«

For Lars Jørgensen var det en masse af de elementer, han søgte hos en kvinde, som han fandt hos Charlotte.

»Hun står for det kulturelle, hun er vidende og hun er smuk. Og så har hun nogle sider, som er både fascinerende og skræmmende på én gang,« siger Lars Jørgensen, der om tre uger skal være far igen. Charlotte Hultberg venter parrets første fælles barn, og selvfølgelig er det ikke helt tilfældigt, at weekenden på Kunst- og Industrimuseet og den ekstra fokus på et stærkt Hultberg-Jørgensen forhold er agendaen for tiden.

Parret ved, at når babyen kommer, så sker der så meget, og så har de måske ikke længere den samme ro og de samme muligheder for at kigge hinanden ekstra dybt i øjnene og tage temperaturen på kærligheden og det gode parforhold.

»Det har ikke kun noget at gøre med, at vi nu er så heldige, at vi skal have barn sammen. Jeg er sikker på, vi havde sat fokus på vores parforhold alligevel i erkendelse af hvor vigtigt, det er, at vi har det godt sammen. At vi skal have et barn sammen er kun et yderligere incitament, som giver en naturlig deadline,« siger Lars Jørgensen.

Charlotte Hultberg og Lars Jørgensen går ikke lige efter bogen, som de udtrykker det, når det gælder imagoterapien.

»Vi har endnu ikke sat os ned overfor hinanden og lavet konkrete øvelser eller aftalt et bestemt tidspunkt på ugen, hvor vi sætter en time af til at tale om vores forhold, « siger Charlotte Hultberg.

Hun forklarer, at parret oplever, de gensidigt har flyttet sig i forhold til den anden, og at der er kommet en naturlighed i at mødes ovre på den andens banehalvdel.

»Vi lytter mere til hinanden, fordi det er så indlysende, hvor gunstigt det virker på vores relation. Vi er til gengæld ikke i tvivl om, at vi vil bruge de samtalemodeller, vi har lært på kurset, når og hvis vi kommer til at stå over for en større udfordring. Livet er så spændende, og når man er parat til at åbne sig og ændre sig, får man bare så meget mere tilbage, end man nogensinde kunne drømme om. For os er drømmen ikke længere kun en drøm, det er en erfaring og en realitet.«