Tænk dig om, inden du køber hund

Alt for mange mennesker køber en hund uden at være helt klar over, hvilket arbejde den medfører. Derfor søsætter Fødevareministeriet sammen med blandt andre Dyrenes Beskyttelse fra på mandag en kampagne mod de ugennemtænkte hundekøb.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du har lige smidt dig på sofaen efter en lang dag på arbejdet, men det er som om, at der er noget, der ødelægger det afslappende øjeblik.

Ved siden af dig sidder den nyindkøbte hund med krydsede ben og bedende øjne. Belært af tidligere små uheld må du hellere komme ud at gå med den, nå op til dyrehandleren og købe mere tørfoder inden lukketid og måske også noget aktiveringslegetøj, den kan underholde sig med i løbet af dagen frem for kelimtæppets frynser.

Ungerne, der højt og helligt lovede at passe kræet, har fundet andre guder – og selv om hunden er sød, er arbejdet med at passe den bare en lidt for stor mundfuld.

Hvert år bliver cirka 12.000 hunde ifølge Fødevareministeriet aflivet, fordi deres ejere ikke magter at passe dem. Og det er for mange – derfor er Fødevareministeriet, Dansk Kennel Klub, Dyrenes Beskyttelse og Den Danske Dyrlægepraksis gået sammen om hjemmesiden www.klartilhund.dk for at bekæmpe den kedelige tendens.

»Det er hverken moralsk eller etisk forsvarligt, at så mange hunde bliver ofre for ureflekterede impulskøb. Det er både synd for hundene og for de hundeejere, der ikke magter situationen. Jeg vil gerne bidrage til, at færre lander i den fortvivlede situation, og at færre hunde må lade livet, fordi ejerne ikke på forhånd havde gjort sig klart, hvad de gik ind til, da de købte hvalp,« skriver fødevareminister Dan Jørgensen (S), der står i spidsen for kampagnen, i en mail til Berlingske.

Den holdning deler man hos Dyrenes Beskyttelse, hvor man også ser kampagnen som en nødvendighed for de hunde, der havner i et hjem, der ikke kan varetage deres behov.

»Hundene risikerer at blive kastebolde mellem flere forskellige hjem til stor frustration for både ejere og selvfølgelig også hundene, der bliver rodløse. Er de heldige, havner de måske til sidst i et hjem, der kan varetage deres behov, men er de uheldige, risikerer de at blive aflivet, fordi »de ikke passer ind« – og det er for mig et utroligt og unødvendigt spild af liv,« siger Tanja Bengtsson, der er kredsformand for Dyrenes Beskyttelse i område København.

Hun mener, at et af de største problemer ved, at folk anskaffer sig en hund uden at være klar over konsekvenserne, er, at vi »køber hund med øjnene«. Altså hvor vi ikke overvejer hunderacens særlige behov, inden vi køber den.

»Hvis man køber en hund uden at tage hensyn til racens behov i forhold til ens egne forventninger til et liv med hund, risikerer man for eksempel at købe en jagthund, som har brug for at blive luftet 2-3 timer hver dag. Men hvis ejeren er en person, som kun vil gå korte ture og måske ikke en gang tre gange dagligt, så risikerer man at stå med en hund, der ødelægger møblerne i huset, gør konstant eller bliver aggressiv eller hyperaktiv, fordi den ikke får sine behov opfyldt,« siger Tanja Bengtsson.

Inden man køber hund, er det derfor nødvendigt, at tænke sig godt om og lave sit hjemarbejde.

Det er vigtigt, at hunden lever op til ens krav om fysisk aktivitet, at den ikke er for energisk, hvis dens ejer mere er til at ligge på sofaen. Og at den ikke er mere til at ligge i sin kurv, hvis du helst vil have den med ud at løbe. Desuden skal man overveje dens pelspleje, størrelse, hvor meget den skal være alene og selvfølgelig også fremtiden. En hund skal helst følge dig de næste 8 - 15 år, så passer den i dine fremtidsplaner? Har du råd, plads og tid? – også hvis du flytter eller får børn.

Fra mandag går www.klartilhund.dk i luften, hvor man blandt andet kan tage en test, der kan hjælpe en til at finde ud af, om man i virkeligheden er klar til at få den hund, børnene plager om, eller som man måske selv længes efter.

»Jeg forventer ikke, at vi helt kan undgå de her aflivninger. Men jeg forventer, at der fremover bliver færre hunde, der må lade livet unødigt. Målet med kampagnen er netop at informere og guide kommende hundeejere, så hundeejerne vælger en hund, de kan overkomme. Eller eventuelt vælger livet som hundeejer helt fra,« skriver fødevareminister Dan Jørgensen.

»Jeg har selv taget testen og må desværre erkende, at selv om jeg brændende ønsker mig en hund, så vil det ikke være forsvarligt, med det arbejdsliv jeg har.«