Symbolet på Oasis' undergang kommer på auktion

Den guitar, som Noel Gallagher smadrede, da han forlod Oasis, kommer nu på auktion. Det skriver The Guardian.

Liam (forrest) og Noel Gallagher under en koncert i Spanien i 2005. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jose Jordan/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det britiske band Oasis var kolossalt populært i 90erne med hit som »Wonderwall«, »Supersonic« og »Champagne Supernova«.

Men samarbejdet mellem bandets frontmænd, de to hedonistiske Gallagher-brødre, Liam og Noel, var elendigt. De ofte offentlige skænderier mellem de to endte med, at bandet gik i opløsning, kort før det skulle gå på scenen ved Rock en Seine festival i Paris, den 29. august 2009.

Nu kommer selve symbolet for bandets endeligt på auktion. Det skriver The Guardian.

De to brødre havde indtil da stået i spidsen for Oasis, hvor Liam Gallagher var forsanger, og Noel Gallagher var sangskriver og guitarist. I øjeblikkene inden bandets opløsning havde Noel Gallagher smadret sin røde Gibson ES-355 guitar i backstageområdet, under et voldeligt sammenstød mellem de to brødre.

Da Noel Gallagher smadrede guitaren var det et »kultøjeblik i musikhistorien«, siger Jonathan Berg, der er medstifter af Artpèges, som afholder auktionen, til avisen.

Ikke én eneste dag mere

Det er en guitar som den, Noel Gallagher holder på dette billede fra 2003 – eller måske præcis denne guitar – der nu er til salg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rolf Vennenbernd/dpa/AP Images/Ritzau Scanpix.

Efter kultøjeblikket, annoncerede bandet Bloc Party fra scenen, med hjælp (på ubehjælpsomt fransk) fra tourmanageren Peter Hill, at Oasis, der skulle spille efter Bloc Party, ikke kom på scenen.

»Jeg vil gerne dedikere den næste sang, til alle dem, der gerne ville se de to indavlede tvillinger,« sagde Bloc Party-forsangeren Kele Okereke, med henvisning til Oasis-brødrene Liam og Noel Gallagher, som dog ikke er tvillinger.

Koncertgængerne troede først ikke på nyheden, som senere blev bekræftet af Noel Gallagher, skriver The Guardian.

»Det er med en vis sorg og med stor lettelse, at jeg kan fortælle, at jeg forlod Oasis i aftes. Folk kan skrive og sige, hvad de vil, men jeg kunne simpelthen ikke arbejde med Liam en eneste dag mere,« sagde Noel Gallagher og undskyldte til de fans, der havde købt billetter til de kommende koncerter.

Siden fik Noel Gallagher restaureret guitaren, men han skilte sig af med den igen.

»Den mindede ham for meget om Oasis,« siger Arthur Perault, der er den anden medstifter af Artpèges.

Startbuddet på guitaren er 1,1 millioner kroner, og Artpèges regner med at auktionen ender med et hammerslag omkring 3,7 millioner kroner.

Liam Gallagher har flere gange sagt, at han er parat til at genforene Oasis. Noel Gallagher gider derimod ikke – eller, han ville måske gøre det for 100 millioner pund, 900 millioner kroner, som han tidligere har udtalt.