Svensk kritik af DRs juledrama: Nedtoner seksuelle overgreb og kongens nazisympatier

Svenske anmeldere kritiserer dramaserien »Kongens hemmelige elsker« for at være historisk ukorrekt, men filmens manuskriptforfatter afviser kritikken. »Det her er ikke en fortælling om hverken engle eller djævle,« siger han.

Staffan Göthe (th.) i rollen som kong Gustaf V og Sverrir Gudnason i rollen som restauratøren og svindleren Kurt Haijby i tv-serien »Kongens hemmelige elsker«, hvor de to har et homoseksuelt forhold. Fold sammen
Læs mere
Foto: SVT/DR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dramaserien »Kongens hemmelige elsker«, som er et af DRs slagnumre omkring jul og nytår, får af anmelderne hjemme i Sverige en omgang med grovfilen.

De svenske anmeldere kritiserer tv-serien, der er produceret af public service stationen SVT og på svensk har titlen »En kunglig affär«, for at være historisk ukorrekt.

Serien handler om den svenske kong Gustaf V (1858-1950), der i 1930erne opsøges af restauratøren Kurt Haijby, som vil have kongen til at hjælpe sig med skaffe en spiritusbevilling til sin restaurant i Stockholm. Angiveligt udvikler der sig en homoseksuel affære mellem kongen og Kurt Haijby, som udnyttede forholdet til afpresning.

Kritikken rettes blandt andet mod seriens fremstilling af det svenske kongehus og kong Gustaf Vs forhold til nazismen. Kongen dekorerede i 1938 den tyske topnazist og krigsforbryder Hermann Göring med den svenske svärdsorden.

I Aftonbladet skriver Åsa Linderborg, at Gustaf V var »en nazikollaboratør« som i serien »forvandles til et uskyldigt menneske, blot et offer for homofobi«.

»At Gustaf V var homoseksuel, hersker der ingen tvivl om. Hvorvidt han i virkeligheden havde en relation med Kurt Haijby, og hvordan den i så fald var, er der ingen, som rigtigt ved,« skriver Åsa Linderborg.

»I kunst må man finde på, hvad man vil, det er min mening. Men man skal stadig vide, hvad man gør, når man omskriver historien for en befolkning, hvis historiekundskaber er så ringe,« skriver hun.

En scene fra dramaserien »Kongens hemmelige elsker«, som er produceret af SVT, og som kan ses på DR. Fold sammen
Læs mere
Foto: SVT/DR.

Anmelderne mener også, at serien tegner et misvisende billede af Kurt Haijby. For eksempel skriver Göteborg-Postens anmelder Sanna Samuelsson, at seriens LGBT-historie »disneyficeres«.

Sanna Samuelsson kritiserer, at de overgreb, som Haijby skal have begået mod to drenge på henholdsvis 11 og 13 år, i serien ændres til, at han udnytter en 14-årig dreng, som dermed er tættere på den seksuelle lavalder.

Göteborg-Postens anmelder skriver også, at serien får Kurt Haijbys restaurant til at fremstå som en succes til trods for, at den i virkeligheden gik konkurs. Haijby fik nemlig aldrig, som det ellers fremgår af tv-serien, den spiritusbevilling, som han opsøgte kongen for at få, skriver hun.

Forfatter afviser kritikken

Seriens manuskriptforfatter, Bengt Braskered, afviser kritikken.

»Det her er ikke en fortælling om hverken engle eller djævle … det har været meget vigtigt for mig,« siger Bengt Braskered til SVT.

Han afviser kritikken af, at tv-serien giver et for positivt billede af Kurt Haijby, der har flere gange blev dømt for alvorlige lovovertrædelser.

»Jeg tager alle hans domme op og viser, at han lyver lige så stærkt, som en hest kan løbe. Jeg lader ham invitere en meget ung person op på sit hotelværelse, hvor han hælder spiritus i denne mand eller dreng, giver ham ti kroner og har sex med ham. Jeg har meget svært ved at se, at det er en hyggelig fremstilling af Kurt Haijby,« siger Bengt Braskered.

Han mener heller ikke, at kritikken af hans fremstilling af kongens forhold til nazismen er rigtig. Der er ikke, siger han til SVT, historisk belæg for at sige, at kongen havde nazisympatier, men derimod at han var tyskvenlig.