Svævende over strandengen

De fleste af os drømmer om det perfekte sommerhus ved vandet. Et af dem ligger ved Præstø Fjord og er med i en ny bog, der vækker de våde drømme til live. Vi bringer her kapitlet om to sammenhængende huse med henholdsvis nordisk og indisk inspiration.Af Gitte Stærbo Foto: Hans Ole Madsen

Set fra vandet føjer husene sig naturligt ind i landskabet med deres placering på linje med træer og buske og med den smukke strandeng i forgrunden.<br>Foto: Hans Ole Madsen Fold sammen
Læs mere

På den østlige side af den store halvø i Fakse Bugt mellem Præstø Fjord og Stege Bugt ligger et nyere sommerhusområde orienteret ud mod vandet, som på dette sted kaldes Bøgestrømmen.

Farvandet er ikke til at komme udenom, hvad enten sejlturen går nord eller syd om Sjælland eller på den vestlige side af Møn og den lille ø Nyord. Inde fra land er det flot at se de mange lystbåde krydse forbi i det fjerne. For sejlerne er det modsat et smukt syn med de store bøge, der flere steder langs kysten vælder ned mod vandet, men området er berygtet, da der er store sten, og sandgrundene jævnligt ændrer sig på grund af strømforholdene.

Her ved Bøgestrømmen ligger den lille havn Bønsvig med plads til en halv snes joller, og foruden de mange både, der er ankret op ved de private bådebroer, ligger atter andre både for svaj et stykke ude. Her er ikke nogen rigtig sandstrand, men til gengæld roligt vand uden den store dybde, og man kan sagtens bade ved at benytte den lille bro, som områdets mange børn samles om i sommervarmen. Og så er vandet godt fiskevand, og her er især mange, der sætter åleruser. For sommerhusejerne byder området også på andre store naturoplevelser; alle kan færdes frit på de fredede arealer, strandengene, som ligger i et bredt bælte foran sommerhusene ud mod vandet.

100 meter fra vandkanten og med vid udsigt over det smukke landskab ligger side om side to næsten identiske sommerhuse, hævet op på et plateau i niveau med strandengens flora. sommerhalvåret med sin mand, Anders Linnet, og deres søn, Jacob. Vintermånederne tilbringer de i Indien, mens det ene sommerhus er deres faste bopæl i Danmark. Jacob går i den lokale skole, og Mette, som er selvstændig arkitekt, har sin tegnestue i sommerhusets store rum, som desuden inde holder både køkken og spiseplads, opholds- og soveafdeling. Kun badeværelset og Jacobs værelse er indrettet i separate rum.

Det andet sommerhus er ejet af Mette Langes far og er til fælles brug for hele familien, men det fungerer også som gæstehus. Det består af et noget mindre køkken/alrum, et soveværelse, et bad samt en separat værelsesdel med to værelser med adgang fra en overdækket mellemgang.

Ved at bygge de to huse sammen blev fordelene ved en fleksibel brug udnyttet, og samtidig blev byggeomkostningerne holdt nede. Træbroen imellem husene binder dem sammen til en helhed og fungerer som både adgangsvej og fælles uderum: et stort gulv eller et opholdsrum uden tag, hvorfra udsigten med den smukke, fredede strandeng i forgrunden og vandet med Nyord og Møn i baggrunden er optimal.

Husene på hver 100 kvm fremstår umiddelbart som traditionelle, sortmalede træhuse med sort tagpap på tagene og hvide vindues rammer. Men den enkle arkitektur er ledsaget af en række fine detaljer, som kommer mærkbart til udtryk både ude og inde. Fælles for husene er kun den ydre fremtoning i materialeholdning og byggeteknik, indvendig er både disponeringen af rummene og selve indretningen vidt forskellig.

Gæstehuset er ret neutralt, holdt i lyse, nordiske materialer og nøgternt møbleret med kun det mest nødvendige inventar, mens Mettes hus bærer præg af familiens aktive liv og ikke mindst af tilknytningen til Indien. Her har de blandt andet fundet en del gamle paneler i palisander, som er de udvendige sider af et nedrevet, 500 år gammelt træhus fra delstaten Kerala. Panelerne er meget enkle og smukke, og efter at de er blevet slebet ned og tilvirkede af en snedker, indgår de nu i husets arkitektur sammen med ligeledes indiske søjler i mahogni. Herved er der især i interiøret tilført huset en eksotisk stemning, som giver en raffineret, kontrastfuld effekt i samspillet med de lyse, nordiske materialer, moderne tekniske installationer og blandingen af gamle og nye møbler og klassisk og moderne kunst.

Familien elsker alle former for aktiviteter i forbindelse med vandet. Her bliver både windsurfet og roet i kajak, og en lille jolle bruges til sejlads, og når der skal fiskes eller sættes garn. Desuden er der en stor motorbåd, som kan fragte 20 mennesker påén gang og derfor er helt uundværlig, når familie og venner tager på badetur ved Nyords flade sandbanker.