Susanne Staun: Slå dig selv op: Er du et sildehoved – og dermed socialdemokrat?

De dér folk ude på det dér Center for Leksikografi – spiser de svampe? Eller har de en stærkt avanceret form for humor?

Susanne Staun SH Forfatter Susanne Staun er aktuel med sprogbogen "Kort & Cool - strambuks til skribent og skribente" opfølgeren til bestselleren "Fuck, en lækker røv". Fotograferet på Gyldendal, onsdag den 6. april 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Susanne Staun SH Ida Marie Odgaa
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I forgangne uge – faste læsere mener, at jeg skal skrive den forgangne uge – skulle jeg tumle følgende udsagn: »Hun er ikke kun et røvhul. Hun er ordbogsdefinitionen af et røvhul.« Det skulle vist betyde, at vedkommende var så slem, at der måtte ordbogsfylde til fuldt ud at beskrive hendes habitus. Det foranledigede naturligvis prompte et ordbogsopslag.

I Den Danske Ordbog (DDO) får jeg at vide, at et røvhul ud over at være et stykke anatomi tillige er et »groft skældsord om eller til en person.« Næ, der kan man bare se!

»Ord i nærheden« er her blandt andet bøsserøv og bøssesvin. Mærkeligt, for LGBT ringede jo fornylig angående ordbogssexisme. Nu ringer de nok igen.

Den helt store åbenbaring kommer ved opslag i onlineordbogen ordbogen.com, som er udgivet af Center for Leksikografi. Jeg plejer at kalde den »ordbogen med meninger«, og det er bestemt ikke positivt ment, eftersom en ordbog ikke skal have meninger, men skal nøjes med at gøre sit arbejde, nemlig at beskrive ords betydning så tydeligt og umisforståeligt som muligt. Den ikkeanatomiske betydning er her beskrevet som »person, der opfører sig usselt og egoistisk og behandler andre mennesker dårligt.« Fint med mig.

I afdelingen for synonymer går det dog helt, helt galt. Her kan man møde fx sildehoved, lumpen lus, røv med ører og skidespræller, men hvilket levende dansk væsen kunne drømme om at bruge ét eneste af de ord i betydningen røvhul? Måske meget gamle mennesker, der ikke vil tage ordet røvhul i deres mund og tillige er bekendt med ord som sildehoved, der ikke længere er en del af nudansk  korpus, men er henvist til ordbogen over uddød sprogbrug, ODS.

»I afdelingen for synonymer går det dog helt, helt galt. Her kan man møde fx sildehoved, lumpen lus, røv med ører og skidespræller, men hvilket levende dansk væsen kunne drømme om at bruge ét eneste af de ord i betydningen røvhul?«


Men det skal blive værre endnu: Spektakulært opgives socialdemokrat også som værende et synonym til røvhul. Det vil jeg, helt uden partibog, alligevel kalde et stift stykke.

Ikke nok med det. Slår man dette sildehoved op, finder man igen socialdemokraten på synonymlisten, og der er hermed allerede to grunde til, at en kommunikationsansvarlig i Socialdemokratiet burde invitere Center for Leksikografi til en kammeratlig samtale. Så kan de samtidig tage en lille snak om, hvorvidt det vitterlig er partiets mål at omdanne det kapitalistiske samfund til et socialistisk, som ordbogen også påstår.

Grødbønder

Festlighederne fortsætter: Fede skvat, småfed grødbonde og tøffeldyr opgives tillige som synonymer til røvhul. En grødbonde er ifølge DDO en »ubegavet og primitiv person« og var oprindelig  en »ringeagtende betegnelse for en (forædt) bonde«. Det forklarer så al den fedme, man næppe ellers associerer med sildehovedet. Gad vide, om FedFront har ringet?

Tjekker man tøffeldyr, vil man opdage, at det er »en gruppe af fritsvømmende infusionsdyr«. Kun i en obskur onlineordbog ved navn Slangster optræder tøffeldyr i anden betydning: »en, som gør noget dumt som at falde for at få opmærksomhed« – hvilket er tæt på pølsesnak.

Nu begynder de frygtelige mistanker at stimle sammen:  De dér folk ude på det dér Center for Leksikografi – spiser de svampe? Eller har de en stærkt avanceret form for humor? Eller er der simpelthen nogle, der har glemt at ringe?