Susanne Staun: Generation Højrøv lægger sig med en diagnose, bare vinden vender

Det er os, boomerne, der opfandt alt det , de flæbende millennialer i dag brokker sig over, fra ungdomsoprøret, udstrakte borgerrettigheder og demokratiseringen af computere til … sikkerhedsseler.

Foto: Susanne Staun Ida Marie Odgaard

Jeg troede, jeg kunne springe den over, den dér OK, boomer, nu hvor Søren Jacobsen Dams pen allerede havde forklaret problemet – godt nok vrissent, men vi forstår, Søren, vi forstår. Jacobsen Dam var sur over, at vendingen var arrogant, men når man betænker, at det er kode for luk arret, dit uvidende, gamle fjols, er det jo næsten sødt.

Mette Fugl fangede den i sidste uge og kundgjorde fangsten på Facebook: »Haltende bagefter har jeg endelig forstået, hvad en boomer er. Egentlig rager det mig en bonderose. Når jeg ikke skriver høstblomst, er det fordi, jeg ikke tror, millenniumgenerationen aner, hvad en høstblomst er. Men måske kender de til papænder?«

»Når boomere belærer millennialer om, at alting var bedre i gamle dage, hvor somrene var længere og varmere, og ungdommen kunne stave til diskution og svare kort og begavet på enkle spørgsmål, kan millennialerne nøjes med at sige: OK, boomer.«


Men ikke alle er så woke, og så sent som i dag har fire (meget) voksne mennesker hviskende spurgt: ”Psst. Ved du egentlig, hvad det dér OK, boomer er for noget?”

Den seneste generationskrig

Det handler om seneste generationskrig, her boomere mod millennialer, som er min uautoriserede oversættelse af millennials. Boomerne er baby-boomerne, dvs. denne klummes læsere og mig, der er født mellem 1946 og 1964, i dag kendt som ældrebyrden. Det er os, der opfandt alt det, de flæbende millennialer i dag brokker sig over, fra ungdomsoprøret, udstrakte borgerrettigheder og demokratiseringen af computere til … sikkerhedsseler. Boomere fik en masse tæsk af deres mor og far, men led af bemærkelsesværdigt få psykopatologier i modsætning til Generation Højrøv, der lægger sig med en diagnose, bare vinden vender, og vel at mærke ikke fik tæsk. Ja, jeg er tarvelig nu.

Når boomere belærer millennialer om, at alting var bedre i gamle dage, hvor somrene var længere og varmere, og ungdommen kunne stave til diskution og svare kort og begavet på enkle spørgsmål, kan millennialerne nøjes med at sige: OK, boomer.

Hvis man spørger Urban Dictionary, så udtrykker man sig her som vanligt: »Når en boomer siger noget idiotisk lort, og du ikke magter at forklare dem, hvorfor de tager så grusomt fejl, fordi det ville indebære, at du skulle dekonstruere årtiers misinformation og uvidenhed, så er det lettere bare at lade det ligge og sige OK, boomer.« Som eksempel nævner ordbogen: »Unge nu om dage er så allergiske. I min ungdom spiste vi bier og tørrede os i røven med giftig efeu.« Det er karakteristisk for Urban Dictionary, som er skrevet og redigeret af Generation Z,  at tegnsætningen her også er særligt sensitiv: »Unge nu om dage er så allergiske da jeg var ung …«  stod der, før mor kom curlende ind med den røde pen. Og så mangler vi også et tiltalekomma efter OK – som enten skrives OK eller o.k., by the way.

Og så skal det for en ordens skyld pointeres, at generationsinddelingen her  er alt for grov. Fx er de ægte baby boomere de såkaldte 68ere (1940-1955). Den efterfølgende Generation Jensen (1955-1966) var bare kedelig; Generation X (1967-79) var nå-generationen, og Generation Y (1980-89) blev kaldt Y (= why?), fordi den stillede spørgsmål til alt, og Generation Z zappede, deraf z’et, og så blev millennialerne faktisk først født efter 11. september 2001. Lige meget. Alle kan kende en okay boomer på de spidse rovdyrstænder. Så slap lige af, ikke?