Susanne Staun: Fantasiløsheden når nye højder, når der til den nyligt overståede traktordemonstration blev skrålet »LOCK HER UP«

I den politiske kamp er der ikke særlig meget fantasi på spil, skriver Berlingskes klummeskribent Susanne Staun.

Susanne Staun Forfatter Susanne Staun er aktuel med sprogbogen »Kort & Cool – strambuks til skribent og skribente« opfølgeren til bestselleren »Fuck, en lækker røv«. Fotograferet på Gyldendal, onsdag den 6. april 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Susanne Staun Ida Marie Odgaard

Skal du ud og sumpe i aften, eller skal du sumpe Netflix derhjemme?

Egentlig betyder at sumpe bare at slappe af, men det lyder – og bruges – som noget ægte klægt, hvor man næsten kan mærke den bløde, sugende sandbund, der trækker én ned til ølkasserne i kælderen, hvorfra indholdet umærkeligt glider ind i blodstrømmen. At sumpe kommer fra det tyske sumpfen, som egentlig bare betyder at »stå og sive i en sump«. Man ser det for sig. Det siver!

Men sump som navneord bruger vi faktisk ikke på dansk – medmindre vi stjæler fra Donald. Vi taler om moserne, vådområderne og marsken. Mosen er den, vi alle kender, den med mosekoner og ugler i. I gamle dage lossede vi sofaer og cykler og lig ned i mosen, aldrig i sumpen. Måske har vi slet ikke klima til sumpe hertillands – i hvert fald har at vi ikke længere sumprotter eller sumpbævere.

Sumpdræning har virket for amerikanske politikere og kommentatorer siden 1800-tallet. Udtrykket stammer fra dengang, malaria var et problem i USA og Europa, hvor det at dræne sumpene blev et effektivt våben mod de myg, der boede dér og spredte sygdommen.

Det var en demokrat, der første gang brugte udtrykket billedligt. »Socialister er ikke tilfredse med at dræbe en håndfuld af de myg, der kommer fra den kapitalistiske sump,« skrev Winfield E. Gaylord i 1903. »De vil dræne sumpen.«

»Fantasiløsheden vil ingen ende tage, og den fortsætter med de landmænd, der heller ikke havde tankekraft til andet end at udstyre Mette Frederiksen med en naziuniform.«


Men allerede Helen Hunt Jackson, amerikansk forfatter og aktivist, brugte udtrykket i 1881 i betydningen »begynde at behandle indianerne ordentligt.« Da Ronald Reagan under sin regeringstid også ville dræne sumpen, betød det at »rydde op i bureaukratiet«, mens Trump refererede til en ikke nærmere defineret korruption i Washington og til Demokraterne, der jo, som alle ved, er sataniske pædofile, der drikker børneblod og konspirerer mod lov og orden.

Somme mener, at regeringssumpen er en generel og ofte brugt henvisning til Washington DC, fordi de fejlagtigt tror, at byen er bygget på en sump, eftersom den rejser sig over de lavtliggende områder mellem to floder, men nej, desværre. Ingen sump dér.

I øvrigt er det værste man kan gøre fra et miljøperspektiv at dræne sumpe, eftersom dræningen kan fjerne det vand, som planter og dyr lever af.

Fantasiløsheden, der kommer til udtryk ved, at man ikke kan opfinde sine egne udtryk, men partout må snuppe gamle og prøvede slogans fra USA, når nye højder, når der til den nyligt overståede traktordemonstration tillige blev skrålet »LOCK HER UP«. Det var altså Mette Frederiksen, som i lighed med Hilary Clinton og alle andre, som Trump og hans næppe alfabetiserede tilhængere ikke kan lide, der skulle sættes fast.

Fantasiløsheden vil ingen ende tage, og den fortsætter med de landmænd, der heller ikke havde tankekraft til andet end at udstyre Mette Frederiksen med en naziuniform. Lad mig hjælpe jeres pauvre forestillingsevner, til næste gang tankerne falder i så trætte baner. Historien bugner af massemordere og seriemordere, og Pinochet, Mussolini, Lenin, Stalin, Pol Pot og Che Guevara føler sig overset.

Og så var der »Diktatur-Mette« – mere fantasiløst og uraffineret bliver det næppe. Stram op!