Surfing på land

Når der ikke er velegnede bølger til surfing, må man finde på andre måder at surfe på. Fænomenet streetsurfing er kommet til Danmark.

7-årige Alexander Hellowell synes, skateranlæget i Fælledparken er meget sejere end hjemme på villavejen. <br>Foto: Ditte Valente Fold sammen
Læs mere

I Fælledparken vrimler det med børn og unge i skateranlæget. Her er plads til både rulleskøjter, skateboards og det nye waveboard. Drenge og piger i alle aldre drøner rundt imellem hinanden. At køre waveboard kaldes også streetsurfing, fordi boardet oprindelig er opfundet af californiske surfere, og fordi den måde, man vrikker sig frem på, minder om bevægelserne fra surfing.

11-årige Rasmus Lützhøft har streetsurfet i et halvt år og fik boardet fra udlandet, før man kunne købe det i Danmark. Nu kører han sikkert og hurtigt rundt på ramperne i Fælledparken.

»Det er rigtig sjovt, fordi man kan lave alle mulige tricks på boardet. For eksempel kan man lave forskellige hop eller køre på kun et hjul,« siger han.

Det anderledes ved boardet er, at man ikke behøver stå af brættet eller sparke sig frem som på et almindeligt skateboard. Gennem S-lignende bevægelser i hofte og overkrop driver man boardet frem. Fodpladerne kan vippe fra side til side uafhængigt af hinanden, og det er med til at gøre boardet meget »levende«. Streetsurferen må derfor hele tiden arbejde for at holde balancen. For nybegyndere føles boardet ustabilt at træde op på, men når man først er i gang, lærer man hurtigt at korrigere fart og retning med små bevægelser i hofte og skuldre. Fordi bevægelserne minder så meget om teknikken fra snowboard og surfing, er waveboardet helt ideelt som sommertræning inden snowboardsæsonen.

De to søskende Stephanie og Alexander Hellowell på ni og syv år er også i Fælledparken med deres nye waveboards i deres sommerferie. Tidligere har de både løbet på rulleskøjter, løbehjul og almindlige skateboards. Men først nu har de fundet noget, de synes er rigtig sjovt.

»Det er sjovere at streetsurfe end at stå på skateboard, for man behøver ikke at stå af hele tiden. Med mindre man altså falder af,« siger Alexander Hellowell med et smil.

Hans søster Stephanie tilføjer:

»Derhjemme kører vi overalt. Man kan bare blive ved med at køre rundt og lave små tricks, også selv om det går lidt op ad bakke. Så det bliver ikke kedeligt som løbehjulet,« siger hun, inden hun tager tilløb til at prøve en af de mindre ramper i anlægget.

Børnenes mor, Christine Mark Jensen, har også prøvet at streetsurfe på børnenes boards. Hun skulle da også prøve, hvad det er for noget. Og hun er ikke alene, streetsurfing er ikke kun forbeholdt de små. Hos Street-Surff, firmaet der står bag waveboardet i Danmark, melder man om en stigende interesse for streetsurfing blandt voksne.

Keld Aabjørn er en af skaterverdenens veteraner. Han har skatet de sidste 20 år og været med til at bygge skateranlægget i Fælledparken og banerne til det store, internationale skaterstævne Copenhagen Pro i juni i Copenhagen Skatepark. Han har også prøvet at streetsurfe.

»Det er meget mere levende end et almindeligt skateboard, fordi det flexer mere. Men det har også sine begrænsninger, når det kommer til sværere tricks på ramperne,« siger Keld Aabjørn. Så han holder sig stadig til sit skatebord.

»Til gengæld er det helt genialt til de små. Se bare, hvordan de drøner rundt herinde. Og fordi det minder så meget om snowboarding, er det god træning inden vinterferien,« siger den rutinerede skater.