Store minder til små penge

Det blev hurtigt dyrt at smide småmønter i arkademaskinerne. Nu kan du spille mange klassikere for et lille beløb på Xbox 360.

Nostalgi er den fil, der fjerner de rå kanter fra fortiden. Den er ikke, hvad den plejede at være, og rockmusiker Lou Reed bryder sig ikke om den. Medmindre de nostalgiske minder er hans egne. I computerspillenes verden eksisterer denne higen efter fortiden i allerhøjeste grad. Og det på trods af, at selve spilhistorien ikke spænder videre end tre årtier. Til gengæld er det gået lynhurtigt siden folk for første gang spillede i det simple »pong« til i dag, hvor produktionerne af de største titler tager år og kan koste snesevis af millioner. Trods de imponerende nye udgivelser, tager man sig selv i at dagdrømme om Doom eller Monkey Island eller atletikspillet Summer Games. Man tænker på, hvor meget bedre det var at spille i de gode gamle dage. Dengang fik udviklerne meget ud af ingenting. I dag er det lige omvendt. Eller hvad?

Naturligvis er et hav af fordums titler blevet glemt på de digitale kirkegårde. Og med rette. For hundreder af udgivelser hvert år er noget halvfærdigt bras. Men nogle spil får lov at leve videre i minderne eller måske endda på vores computere og konsoller i de originale eller opdaterede versioner. FRI tester nogle af de klassikere, man kan købe for billige penge på sin Xbox 360 via nettet. Vi kigger på, hvor godt »kunstværkerne« har holdt sig. Ikke blot grafisk, men også med hensyn til gameplayet.