Store bevillinger sikrer gennemgribende restaurering af Christian 4.-bygning i København

Restaureringen skal rette op på en tidligere, uheldig restaurering.

Restaureringen er alene udvendig og består af tre hoveddele: Et nyt kobbertag på hele bygningen, udskiftning af facadens mursten og restaurering af bygningens omfattende sandstensudsmykninger. Det verdensberømte dragespir kan holde mange år endnu og skal blot eftergås. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børsen, altså bygningen på Slotsholmen og ikke avisen i Møntergade, står overfor en omfattende restaurering.

Det skriver Dansk Erhverv i en pressemeddelelse.

Det sker efter store bevillinger fra en række fonde: 40 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond, 25 millioner kroner fra henholdsvis Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Novo Nordisk Fonden og den filantropiske forening Realdania samt ti millioner kroner fra Salling Fondene.

Børsen på Slotsholmen er en særlig bygning, som mange børn og voksne kender og har et forhold til, udtaler filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk, i pressemeddelelsen

»Det er bygningsarv med stor betydning ikke kun for københavnerne, men for alle danskere. Vi er meget glade for at bidrage til den store istandsættelse, og for både at formidle viden om – og give mulighed for – at få indblik i traditionelle metoder og materialer til gavn for både dig og mig, de yngre håndværkere og andre fagfolk,« siger Nina Kovsted Helk.

Udover de førnævnte fonde er projektet finansieret af Dansk Erhverv, A/S Dampskibsselskabet Orient’s Fond, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond samt Slots- og Kulturstyrelsen.

Bygningen har rummet kontorer og mødelokaler og var indtil 1974 hjemsted for Københavns Fondsbørs. Fra 1987 er den sæde for Det Danske Handelskammer, skriver Lex.dk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup (arkiv).

Restaureringen skal rette op på »en uhensigtsmæssig renovering af bygningen i 1800-tallet« og føre facaden tilbage til dens oprindelige udtryk. I den forbindelse bliver Børsens nedslidte sandstensudsmykninger også sat i stand, står der i pressemeddelelsen.

Børsen blev opført 1619-23 på foranledning af Christian 4. Den blev gennemgribende restaureret i 1745 og igen i 1880erne. Sidstnævnte renovering førte dog ifølge pressemeddelelsen til, at bygningen fik et alvorligt fugtproblem, fordi man erstattede murværk med maskinstrøgne teglskaller opmuret i cementmørtel, som ikke slipper murens naturlige fugt ud.

Restaureringsarbejdet forventes at vare i fem-seks år og går i gang nu, og ejeren af bygningen, erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, ønsker med udskiftningen af murværket at sikre en varig løsning af fugtproblemet.

»Vi har et stort ansvar for at bevare et af Danmarks største bygningsklenodier. Dansk Erhverv finansierer en stor del af projektet, men uden fondsstøtte havde det ikke været muligt at gennemføre restaureringen i den form, der nu er lagt op til. De medvirkende fondes interesse for Børsen vidner om en stærk interesse for at bevare unik kulturarv,« siger Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv, i pressemeddelelsen.