Storbritanniens svar på Fona holder ved og satser nu på gammel teknologi

HMV har et lille overskud efter mange hårde år. Nu har man for første gang i 20 år skrevet under på en pladekontrakt med en musiker.

Navnet His Master's Voice stammer fra titlen på et maleri af Francis Barraud, som forestillede en hund ved navn Nipper, der lytter til en grammofon og vipper med hovedet – nok fordi den kan høre sin ejers stemme.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Frank Augstein/AP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Britiske HMV kan bedst sammenlignes med Fona, den nu hedengangne danske musik-, film- og elektronikkæde.

Men i modsætning til Fona holder HMV stadig ved og har endnu 115 butikker rundt omkring på Storbritanniens butiksstrøg.

HMV, som står for His Master's Voice, var ellers i konkursbehandling, men blev i 2019 købt af den canadiske forretningsmand Doug Putman, der er administrerende direktør i Sunrise Records. Og Putman har en plan, der skal vække den slumrende kæmpekæde.

Man vil nemlig fremad ved at kigge bagud. Den vinylpladerenæssance, der lige nu finder sted, skal nemlig tøjles og bruges til at trække kunderne tilbage i butikkerne.

Nu har HMV derfor skrevet pladekontrakt med sin første musiker i mange år, og det sker samtidig med åbningen af selskabet nye vinylpladeselskab, 1921 Records. Det skriver The Guardian.

Den første signering er India Arkin, en singer-songwriter fra nordengelske Newcastle. Putman siger til avisen, at HMVs nye pladeselskab forventer at skrive kontrakt med to eller tre kunstnere om året. Kunstnerne skal også optræde ved kædens koncertarrangementer.

»For det meste vil det være ukendte kunstnere, vi skriver kontrakt med, selvom vi aldrig ville afvise Ed Sheeran. Streamingalgoritmer betyder, at det er svært for nye kunstnere at få deres stemme hørt, så vi giver dem chancen for at få deres album i vores butikker, hvor musikfans selv kan opdage dem,« udtaler Doug Putman til The Guardian.

HMV har ellers ikke være associeret med udgivelsen af ny musik siden begyndelsen af ​​1990erne, hvor HMV udgav en håndfuld plader med Morrissey, den tidligere forsanger for The Smiths, skriver The Guardian.

Vinylers markedsandel ottedoblet på ti år

Selvom det måske kan virke som en bagudskuende strategi at satse på udgivelse af vinylplader, er det måske ikke helt dumt.

Berlingske beskrev sidste år, hvordan vinylpladernes markedsandel i Storbritannien ikke har været større siden 1990.

Også i Danmark er vinylpladesalget i vækst. I 2021 stod vinylpladesalget for 5,9 procent af den samlede omsætning blandt indspillet musik. Det viser den seneste rapport om omsætning fra musik, som musikselskabernes brancheorganisation, IFPI, har udgivet. Salget har været støt stigende siden 2011, hvor vinylpladernes markedsandel kun var 0,7 procent.

Det svarer altså til en ottedobling af markedsandelen på ti år.

Så mens branchen ofte taler om, at streamingindtægterne er for lave, kan det altså se ud til, at vinyler og livemusik kan være en del af redningen for både de udøvende kunstnere og for pladebutikkerne.

Doug Putman udtaler netop også til The Guardian, at livemusik og særudgivelser er en vigtig del af genoplivningen af HMV.

I år har kæden endda haft et lille overskud og åbnet ni nye butikker, skriver The Guardian.