»Stop med at sidde alene og spise flæskesvær«

Majbritt Mikkelsen og Michael Gjøde Jensen har ikke været et par siden 2007, og de skiftes hvert år til at skulle undvære børnene i juleugen. Det er det bedste for både voksne og børn, mener de.

Hvordan er det at holde sin første jul uden børn? Hvorfor er det så hårdt og hvad kan man gøre for at få en god jul uden sine børn? Case med Majbritt Mikkelsen, der holder jul uden sine børn for fjerde gang. Foto: Mikkel Berg Pedersen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Majbritt Mikkelsen har holdt jul uden sine to børn fire gange. Og i år skal hun igen. Men i Sinding ved Silkeborg, hvor Majbritt bor med sin kæreste og hver anden uge med fem sammenbragte børn, grædes der ikke mange tårer over den ordning.

»Man skal i hvert fald lade være med at sætte sig ned, spise flæskesvær og have ondt af sig selv,« siger hun.

Majbritt og eksmanden Michael blev hurtigt efter skilsmissen i 2007 enige om, at de ikke skulle holde jul sammen. Det betød, at de skulle deles om børnene Johannes og Andrea, der på daværende tidspunkt var henholdsvis fem og tre år. Men børn kan ikke deles i to, som Majbritt udtrykker det, og så måtte de jo finde en bedre løsning. Den perfekte løsning faldt dog ikke ned fra himlen.

»Vi har ikke ramt den spot on fra dag 1. Det tog to eller tre år, før vi fandt frem til den her løsning,« siger Michael Gjøde Jensen.

Løsningen blev, at det ene år havde den ene part børnene i hele julen, og året efter havde den anden fornøjelsen. Det betød også, at Majbritt skulle undvære sine to børn den første jul efter skilsmissen.

»Jeg kan huske, at jeg var ret struktureret i forhold til at gøre nogle ting, der var gode for mig selv. Jeg var ude at løbe ti kilometer juleaftensdag, og jeg lå i et badekar hos mine forældre. Jeg var bevidst om, at den dag skulle jeg ikke bare sidde derhjemme og synes, at alt var træls. Så derfor gjorde jeg noget aktivt for at komme ud af døren og være sammen med nogle andre mennesker,« siger hun.

»Sæt jer ned i børnehøjde, og tænk over, hvordan dine børn vil huske julen«

Michael Gjøde Jensen har før arbejdet på juleaften, når børnene Johannes på 12 år og Andrea på 10 var hos deres mor, men i år glæder han sig til at fejre jul med dem begge. Foto: Mikkel Berg Pedersen. Fold sammen
Læs mere

Børnene skulle ikke fejre to juleaftener eller opleve en jul, hvor de skulle rejse frem og tilbage mellem den ene og den anden familie og fra julefrokost til julefrokost.

»Vi ville gerne have, at de kunne have den slags jul, hvor man kan gå rundt i nattøj og bare slappe af og lege med sine nye gaver. De skulle ikke huske tilbage på deres jul som kaotisk,« siger Majbritt Mikkelsen.

Derfor droppede de alt, der kunne ligne en kopijul eller de store skift fra den ene til den anden. Majbritt og Michael vil ikke nødvendigvis sige, at alle skal gøre, som de har gjort. Men man skal sætte sig i børnenes sted og tænke på, hvordan de kommer til at huske julen. Michael Gjøde Jensen mener dog klart, at hans og Majbritts løsning er den bedste.

»Sæt jer selv i baggrunden og gør det, der giver mest ro for jeres børn. Udsæt jeres egne behov, for der kommer ikke noget godt ud af det. Julen skal ikke være et rotteræs,« siger Michael Gjøde Jensen, og Majbritt Mikkelsen er enig.

»Sæt jer ned i børnehøjde, og tænk over, hvordan dine børn vil huske julen, når de ser tilbage på den om mange år. Skal de huske på kaos og en masse rejser frem og tilbage, eller skal de huske på julen som en hyggelig og afslappet tid?« spørger hun.