Større gaver til jul

Flere danskere vil i år bruge et større beløb på julegaver i forhold til sidste år. Men samtidig siger flere, at de er ligeglade med julen, viser en ny Gallup-måling.

Forbruget på julegaver et steget i år, men lysten til at fejre julen er blevet mindre ifølge Gallup-undersøgelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Nogle danskere er blevet mere gavmilde med gaverne, mens en stor del samtidig er blevet mere ligeglade med julen. Ifølge en ny undersøgelse, Gallup har foretaget for Berlingske, vil 12 procent af danskerne i år bruge for mere end 5.000 kroner på julegaver, mens 11 procent forventer at bruge et større beløb på julegaver i forhold til sidste år.

Samtidig svarer flere end hver femte dansker, at de er blevet ligeglade med julen – hvilket er en markant stigning i forhold til 2007, hvor Gallup stillede det samme spørgsmål. Tallene viser også, at flere mænd end kvinder er ligeglade med gran, konfekt og knitrende papir.

Forbrugerøkonom hos Nordea, Ann Lehmann Erichsen, mener dog, at gaveforbruget vil være på nogenlunde samme niveau som sidste år, idet seks procent svarer, at de vil bruge færre penge.

»Men vi kan se nogle vandringer, og vi kan se, at der er nogle, der stikker af fra de andre og vil bruge flere penge. Og det passer meget godt med, at der ude i samfundet er en gruppe danskere, som er rigtig godt ved muffen og giver den gas op til jul,« siger hun.

Julen er ikke helt, hvad den engang var..

Samtidig er der en stigning blandt dem, som overhovedet ikke køber julegaver. Enten fordi de ikke holder jul, eller fordi de helt er stået af gaveræset.

Ann Lehmann Erichsen peger også på, at det siden finanskrisen er gået ned ad bakke for juleforbruget, og at tallene – på trods af økonomisk fremgang – endnu ikke er kommet på niveau med 2006.

»Men det kan også hænge sammen med, at der de seneste ti år er kommet andre begivenheder, som vi bruger penge på, som Halloween og Valentine’s Dag. Derfor skrumper jul en lille smule. Men julen er stadigvæk stor,« forsikrer hun.

Ann Lehmann Erichsen synes også, at det er interessant, at for otte år siden – i 2007 – svarede 85 procent af danskerne, at de glædede sig til jul. Men i den seneste undersøgelse er det kun 70 procent. Samtidig viser tallene, at mere end dobbelt så mange – hver femte dansker – er blevet ligeglade med julen.

»Det kan måske hænge sammen med øget indvandring af folk, som ikke holder jul, men det kan også være, at der er flere, som synes, at julen er blevet for kommerciel. Det er i hvert fald tankevækkende.«

Men det ser ikke ud til at vi skal afskaffe julen foreløbig, mener Ann Lehmann Erichsen. Det sørger kvinderne nemlig for. 79 procent af de adspurgte kvinder glæder sig til jul, mens kun 61 procent af mændene svarer det samme.