Stephen King angribes for sit syn på diversitet

Den bedstsælgende forfatter tweetede, at han var imod diversitet som kvalitetsparameter i kunst. Kritikken af ham raser stadig på internettet.

Debatten om Oscar-nomineringerne, som kritkere mener er alt »for hvide«, fortsatte tirsdag, da Stephen King blev kaldt grimme ting på internettet, efter at han havde udtalt, at han vurderede kunst efter kvalitet og ikke efter kunstnerens hudfarve. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP Photo/Eric Feferberg

Den hårde debat på internettet om hudfarve og diversitet er fortsat efter mandagens oscarnomineringer, hvor flere kritiserede, at flere skuespillere af anden etnisk herkomst end hvid var blevet nomineret.

Tirsdag ramte kritikken forfatteren Stephen King, der er et af de 8.000 medlemmer af Academy of Motion Picture Arts and Sciences, der står for nomineringerne.

Tirsdag morgen gik King, der regnes for at være verdens mest solgte forfatter, på Twitter og skrev om de tre oscarkategorier, som han selv afgiver stemme til, nemlig bedste film, bedste manuskript og bedste filmatisering.

»Jeg tænker ikke over diversitet, når det handler om kunst. Kun kvalitet. For mig ville det virke forkert at gøre andet,« skrev han.

Efterfølgende har flere fra filmbranchen kritiseret Stephen Kings udsagn, heriblandt Ava Duvernay, der i 2018 var den første sorte kvinde, der modtog en Golden Globe for bedste film.

Hun betegnede Stephen Kings tweet som »så ignorant, at man har lyst til at gå tilbage i sin seng«. Forfatteren Roxane Gay udtrykte skuffelse over, at Stephen King tilsyneladende kun troede på, at der kunne komme kvalitet fra en enkelt befolkningsgruppe.

Andre har forsvaret Kings synspunkt og advaret mod, at han bliver offer for venstrefløjens cancel culture, hvor personer kan blive udsat for en total boykot på grund af upopulære politiske synspunkter.

»Det, han siger, er vel ikke kontroversielt? Kunst baserer sig på kvalitet og godt håndværk og ikke på kunstnerens hudfarven. Det giver da mening. Desuden er han venstreorienteret. »Venstrefløjen æder sine egne«,« skrev en, der kalder sig Jawbreakers Fan Art.

Stephen King har senere forsøgt at forklare sig.

Der er dog stadig personer, der er utilfredse med Stephen Kings forklaring.

Den kendte sorte aktivist Brittany Packnett skrev på Twitter, at den måde, kvalitet bliver målt på, kan være ekskluderende, når det kun er »hvide narrativer«, der opfattes som kvalitet.