Statuer dør på stribe i USA. Nu truer Trump med ti års fængsel for vandalisme

I kulturkampen mod symboler på racemæssig undertrykkelse er turen kommet til en statue af præsident Theodore Roosevelt, som i 80 år har prydet indgangen til et museum i New York. Den skal væk, mener museet. Nu truer Trump med ti års fængsel til folk, der vælter eller vandaliserer fortidens monumenter.

 
I USA og Europa udsættes statuer for hærværk i protest mod racisme. Video: Reuters, redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere

Hans ansigt er et af fire, 18 meter høje skulpturer, som er hugget ind i Mount Rushmore som en hyldest til USAs største præsidenter gennem tiden. Han er også kendt som den første, der inviterede en sort mand på middag i Det Hvide Hus.

Men nu er Theodore »Teddy« Roosevelt – USAs præsident fra 1901-1909, som generelt anses som en af de fem største præsidenter i historien – faldet i unåde hos Black Lives Matter-bevægelsen og det opgør med fortidens symboler på racisme og kolonialisme, der er fulgt i kølvandet på politidrabet i maj på den 46-årige sorte mand, George Floyd.

Drabet har ført til massive folkelige protester mod politivold og racisme i hele verden, og i den forbindelse har bevægelsen og dens sympatisører krævet statuer i hele verden fjernet – eller har selv vandaliseret eller væltet dem.

New Yorks borgmester, Bill de Blasio, annoncerede søndag, at American Museum of Natural History i Central Park har bedt om lov til at fjerne en bronzestatue af den ellers så elskede 26. amerikanske præsident, Teddy Roosevelt, uden for museet. Statuen ejes officielt af byen, men som borgmester bakker de Blasio op om ønsket:

»Museet har bedt om at få fjernet Theodore Roosevelt-statuen, fordi den eksplicit afbilder sorte og indfødte mennesker som underkuede og racemæssigt underordnede,« sagde borgmesteren og tilføjede, at »det er den rette tid til at fjerne denne problematiske statue«.

Det skriver flere internationale medier, herunder BBC og New York Times.

Museets præsident, Ellen Futter, gør klart, at det er statuens komposition, som er problematisk. Ikke Theodore Roosevelts arv, som museet »fortsat vil hædre«.

Sort og indfødt mand som »undersåtter«

Statuen har i flere år været genstand for debat. Den portrætterer nemlig Roosevelt højt til hest, mens en indfødt amerikaner i fjerprydet hovedbeklædning og en sort mand går på hver sin side af ham.

Theodore Roosevelts far var en af det berømte museums grundlæggere, og museet har den dag i dag stærke bånd til efterkommere af præsidenten. Et tipopldebarn, Theodore Roosevelt IV, er dog enig i beslutningen om at fjerne statuen, der ifølge ham ikke afspejler hans berømte forfaders arv.

Demonstranter binder en kæde til en statue af tidligere præsident Andrew Jackson foran Det Hvide Hus i Washington D.C. med det formål at forsøge at vælte den. Nu truer Trump med ti års fængsel til personer, der vandaliserer eller vælter offentlige monumenter i landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOM BRENNER.

Roosevelt krediteres normalt for en lang række positive beslutninger og reformer af det amerikanske samfund omkring forrige århundredskifte. Han bekæmpede korruption, var en stor fortaler for naturbeskyttelse og lagde – i flere historikeres optik – grunden for det moderne amerikanske velfærdssamfund.

Opgøret med fortiden

Siden drabet på Floyd er statuer af tidligere sydstatsfigurer og sågar Christoffer Columbus blevet væltet eller ødelagt i USA.

Kampen om fortiden har – ikke overraskende – udviklet sig til en regulær kulturkamp. Mens tilhængere af Black Lives Matter-bevægelsen mener, at et opgør med fortiden er nødvendig for at komme den nutidige racisme til livs, mener den modsatte fløj, at denne »hvidvaskning« af fortiden er historieforfalskning og i øvrigt nytteløs.

Præsident Donald Trump tilhører den sidstnævnte fløj.

»Latterligt, gør det ikke,« tweetede han i går om den akut livstruede statue ved indgangen til det verdensberømte museum.

Her til middag dansk tid skruede Trump så yderligere op for retorikken i sin kamp for at bevare USAs kulturarv – problematisk eller ej.

I et tweet oplyser Trump, at han har givet den føderale regering ret til at arrestere alle, som vandaliserer eller ødelægger et monument i USA, og straffe dem med op til ti år i fængsel. Risikoen for at blive straffet gælder også for vandalisme, som allerede er udført.

»Der vil ikke gøres undtagelser,« skriver Trump.

Det vides ikke, hvad der skal ske med den fire en halv meter høje statue foran museets indgang, når den bliver flyttet.