Spinning i den gule førertrøje

Fra nørdet træning for cykelfreaks til fitnessbranchens største succes. Spinning er i dag fitnesscentrenes mest efterspurgte holdaktivitet. Mere end hver tredje udbudte holdtime hos de to største fitnesskæder, SATS og Fitness.dk, er spinningtimer. Branchen og eksperter kalder spinning for den perfekte kombination af effektiv træning og socialt samvær.

Spinning er på få år blevet fitnesscentrenes store flagskib. Den benhårde træning på cykel appellerer både til mænd, kvinder, nybegyndere og garvede fitness-medlemmer, endda i en sådan grad, at det i dag er umuligt at forestille sig et fitnesscenter uden spinning som en fast bestanddel af programmet.

Hos Danmarks to største fitnesskæder, Fitness.dk og SATS, udgør spinning henholdsvis 40 og 42 procent af det samlede holdudbud. Det gør det uden sammenligning til den træningsform, næst efter den individuelle træning, som fitnesscentrene har størst succes med.

»Spinning er en meget vigtig del af vores udbud. Den er samtidig en forholdsvis ny træningsform, så det er fantastisk at opleve, hvordan det har bidt sig fast. Mig bekendt kan spinning ikke sidestilles med nogen andre træningsformer i fitnessbranchen, der har haft så markant et gennembrud og så formået at holde fast i det år efter år. Og endda vokse i omfang,« siger Leif Christensen, driftsdirektør hos Fitness.dk.

Samme toner lyder fra konkurrenten SATS, der ligefrem har nedsat et særligt udviklingsteam bestående af otte garvede spinninginstruktører og eksperter til at udvikle nye koncepter og faciliteter inden for spinning-området.

»Cykling er kæmpestort og har været det længe. Det er et område, der er blevet en almindelig træningsform, hvor det for fem-seks år siden var noget nyt, som kun få kendte til. Vi har taget konsekvensen af den store interesse og nedsat et særligt team, som arbejder på at udvikle nye cykling-koncepter og som står for undervisningen af vores instruktører. Cykling er et kommercielt stort produkt, der sælger rigtig mange medlemskaber. Op imod en tredjedel af vores medlemmer træner i dag på cykelholdene,« siger Ronnie Handskemager, produktchef hos SATS.

Men hvorfor er spinning blevet så populært? Vi har spurgt Charlotte Bircow, der sammen med Henrik Withen var den første til at introducere spinning i Danmark efter en inspirationstur til USA i 1992:

»Danmark er et foregangsland, når det kommer til spinning, også langt foran USA, når det gælder cykler, koncepter og instruktører. Vi var de første, der satte diskomusik til spinningen og gav instruktøren den særlige indpiskerrolle. Derfor blev spinning også godt modtaget og nåede bredt ud fra starten. Det er en meget effektiv træningsform, udøverne kan se og mærke det med det samme, det er muligt at være toptrænede og nybegyndere på samme hold. Og så kan man træne effektivt, eller som supplement til andre aktiviteter, uden fuld kropsvægt og dermed undgå at belaste knæ og hofter.«

Idrætsforsker Kasper Lund Kirkegaard fra Idrættens Analyseinstitut, der netop er ved at lægge sidste hånd på et forskningsprojekt om fitnessbranchen, fremhæver kombinationen af effektiv træning med den sociale måde at være sammen på som spinningens store styrke:

»Den kombination er set før - bl.a. i aerobic - men hvor det primært henvendte sig til kvinder, har spinning mindst ligeså stor appel til mændene. Kønsfordelingen på holdene er derfor næsten lige, og det er helt klart den holdform, der sammen med forskellige boksekoncepter tiltrækker det største antal mænd.«