Spa i det grønne

Med chi-ball, brændende lavasten, spafrokost og et karbad har Fri afprøvet det klassiske spakoncept på det naturskønne Comwell Borupgaard.

I Baderiet, som Comwell Borupgaard har valgt at kalde poolområdet, findes der bla. et stort dampbad med flotte kakler og lys i loftet, der skifter mellem grøn, gul, rød, lilla og hvidt. Fold sammen
Læs mere

En lang indkørsel, hvor der skal rundes et sving, før bygningerne kommer til syne, er et godt tegn. Det signalerer god plads, rolige omgivelser og var det ikke for de gigantiske skilte ved indkørslen diskret luksus.

Den gamle herregård åbnede i april 2006 som Comwell Borupgaard Body & Mind Spa, og der er blevet brugt 30 millioner kr. på at lave den om til konference- og spahotel. Stedet har dog også et stigende antal dagsgæster, der udelukkende kommer for at benytte spafaciliteterne.

Oftest bliver et program sammensat, så det indeholder alle de fire hjørnesten, der ligger til grund for en spa. Filosofien bag konceptet er holistisk tænkt, og de fire principper for en ægte spa er, at stedet ligger i naturskønne omgivelser, at aktiviteterne omfatter motion, at der tilbydes forskellige typer massager og behandlinger, og at maden indgår som et væsentligt element.

Borupgaard opfylder hurtigt kravet om at ligge i smuk natur. Fra forskellige terrasser kan man sidde og kigge ud på den smukkeste have med imponerende træer, der strækker sig godt op i himlen. Og i en lille lysning mellem toppen af træerne, kan man skimte Øresund.

Dagens første aktivitet er af meget fysisk karakter. Hver formiddag tilbydes som en af de øvrige hjørnesten i konceptet en times bevægelse. Og selv om det hverken er pulstræning eller højintensiv aerobic, vi er ude i, men chi-ball og gymstick, så ender vi alligevel med sved på panden og en våd T-shirt. En ung mand, Rasmus, der har hevet effektivt i gymstickkens elastikker og flyttet sin chi-ball fra side til side, er i hvert fald godt gennemblødt. Han er på et dagsophold med sin kæreste for at indløse en studentergave og er et godt eksempel på, at spakunderne ikke længere lader sig rubricere. Det er unge, gamle, veninder, par, mor-datter, der både tager på spaophold og endagsture.

Næste punkt på programmet er en klassisk scrub og et karbad, som er den type behandling, de fleste forbinder med et spaophold. Der er ikke noget i vejen med nogle af delene, men jeg bliver alligevel en anelse utålmodig, og ville ønske, at jeg havde haft en god bog, en kæreste eller en veninde med i karbadet. Så jeg stiger villigt ud, da jeg får at vide, at tiden er gået og frokosten venter.

Spakøkkenet er en meget vigtig del af oplevelsen og udgør fjerde og sidste element i et spabesøg. Desuden er det under udvikling i Danmark, hvor det primært er Skodsborg Kur & Spa og Comwell Borup-gaard, der er pionererne. Køkkenchef Rasmus Soelberg har, siden stedet åbnede, udviklet køkkenet, og han tilpasser løbende maden, så den svarer til de øvrige spatilbud, der både tager hensyn til kroppen og bygger den op. En balancegang, hvor fedtprocenten på den ene side skal holdes under 30, men på den anden også skal være en spændende og velsmagende oplevelse. Derfor er hverken foie gras eller vinen afløst af brune ris og urtete, men der bliver i stedet taget hensyn til menuens øvrige sammensætning. Og velsmagende er den i hvert fald, frokosten. Buffeten inkluderer masser af fisk, salater, kød og ikke mindst et indbydende oste- og kagebord.

Sidste ekstra treat er en massage med græske, 54 grader varme, lavasten og iskold italiensk marmor. En ganske særlig oplevelse, hvor stenene fordeles under og ovenpå kroppen, mens fødder, hænder og ansigt masseres.

Kroppen er dejlig døsig efterfølgende, og en svømmetur ville have kvikket lidt op. Men tiden er desværre ikke til det, og på vej ud af døren, møder jeg Rasmus kæreste, der fik del i studentergaven. Hun ser veltilpas ud og fortæller, at de fik serveret champagne i det fælles karbad. Det havde været en rigtig god oplevelse, og det er ikke sidste gang, de vil prøve en tur på spa.

Og med den byggefrekvens, der i øjeblikket opereres med, er det vel også nærmest umuligt at undgå ikke, at der er nogen grund til det. Tværtimod.