South Parks skabere gør nar af Kina efter censurering

Et South Park-afsnit om det kinesiske styre har angiveligt ført til, at serien er blevet censureret i Kina. Seriens skabere, Matt Stone og Trey Parker, har givet en kineserne en slags undskyldning.

»Længe leve Kinas kommunistiske parti,« skriver Souths Parks skabere, Matt Stone (tv) og Trey Parker, på Twitter. Det er ikke alvorligt ment. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK RALSTON

Når man først er i kløerne på South Parks producenter, er det svært at slippe ud igen.

Den amerikanske animationsserie, der har eksisteret siden 1997 og er kendt for sit bramfrie sprog, har givet Kina en undskyldning efter meldinger om, at de kinesiske myndigheder har censureret serien på streamingtjenester, søgetjenester og sociale medier.

Censureringen er angiveligt sket efter et afsnit, »Made in China«, hvor der blandt andet bliver gjort nar af Kinas styreform.

Men undskyldningen fra skaberne af den i overvejende grad satiriske animationsserie, Trey Parker og Matt Stone, er langtfra politisk korrekt – eller venlig.

»Ligesom NBA byder vi kinesisk censur velkommen i vores hjem og i vores hjerter. Vi elsker også penge mere end frihed og demokrati. (...) Længe leve Kinas kommunistiske parti  (...) Er vi på god fod nu, Kina?« lyder det blandt andet på seriens officielle Twitter-profil.

Tendens i amerikansk kultur

Referencen på Twitter til den amerikanske basketballliga, NBA, skyldes, at NBA har taget afstand fra direktøren for Houston Rockets, Daryl Morey. Han har i et nu slettet tweet udtrykt støtte til de prodemokratiske demonstranter i Hongkong, og det har fået kritik af basketballligaens kinesiske sponsorer, mens flere kinesiske kanaler har nægtet at vise Houston Rockets kampe.

Med »Band in China« forsøger Trey Parker og Matt Stone ifølge The Guardian at belyse en tendens i amerikansk kultur, hvor mange efter deres mening tilpasser deres indhold, så det kan komme gennem den kinesiske censurlovs nøglehul.

I afsnittet er der blandt andet en scene, hvor en karakter bliver taget i at sælge narkotika og som straf bliver sendt til en arbejdslejr. Der er angiveligt tale om en hentydning til interneringslejrene i Xinjang-regionen i Kina, hvor omkring en million mennesker, særligt muslimske minoriteter, holdes indespærret.

I afsnittet bliver præsident Xi Jinping også sammenlignet med Peter Plys. Sammenligningen er dog ikke i sig selv ny, da der længe har floreret såkaldte memes på internettet med todelte billeder af Xi Jinping og Peter Plys. Disse billeder er også censureret i Kina.

South Park bliver vist på den amerikanske Comedy Central og kan herhjemme blandt andet ses på Viaplay.