Soulaima Gourani: »På vej til og fra skole blev jeg lovet tæsk. Dét gjorde mig klar«

Afvisninger i barndommen og afvisninger op igennem din karriere giver dig det samme resultat. De gør dig til en stærkere person, skriver Berlingske AOK klummeskribent Soulaima Gourani.

Soulaima Gourani, konsulent for nogle af verdens største og mest indflydelsesrige virksomheder, Gamble Gardens. Fold sammen
Læs mere
Foto: Talia Herman Talia Herman

Mennesker, der er blevet afvist i et job, til et studie eller af deres elskede, ved det er svært. Uanset om det er en chef eller en kæreste, der afviser eller forlader dig, er et »knust hjerte« aldrig rart. Nogle af dem traumatiserer os dybt, andre føles blot som en hudafskrabning, mens andre giver os en stærk og tydelig karakter.

Uanset hvad, så er det et faktum, at vi alle oplever at blive afvist, være overflødige eller ligefrem forladt. Sådan er livet. Jeg er iværksætter og har investorer. Mange hader og frygter at rejse kapital. I dèn forbindelse, skal du, ligesom i en jobjagt, ud og »sælge« dig selv.

Og med det følger altså et hav af afvisninger. Jeg blev i dag spurgt om, hvordan jeg håndterer de afslag. Faktum er, at man i gennemsnit skal pitche op mod 80 gange eller mere, før én investor siger ja.

Når man kender statistikken, gør det ligesom det hele meget lettere. Men selv om du kender den, så gør det mere ondt på nogen, end på andre, at få en afvisning og et nej. Jeg er blevet afvist det meste af mit liv. Jeg har oplevet at måtte lave gruppearbejde med mig selv, sidde alene i bussen til svømning, oplevet at ingen kom til min børnefødselsdag etc. Jeg flyttede ofte skole og var dermed ofte den nye pige i klassen. Jeg var ikke lige den, de andre altid måtte/ville lege med. Jeg vidste, jeg var en outsider, men jeg befandt mig ok i den situation. Jeg ville hellere være i mit eget selskab, end at passe ind i de rammer, andre så mig indgå i.

Soulaima Gourani

»Lad aldrig nogen fortælle dig at det kun er en ulempe at have haft en vanskelig start i livet, udfordringer som andre helt normale »leverpostej« og eliten ikke har med sig i deres kuffert.«


Jeg husker, hvordan vi sloges i frikvarterne. På vej til og fra skole blev jeg lovet tæsk. Dèt gjorde mig klar. Stærk. Bange. Alene. Men først og fremmest stærk.

Succes kommer indefra

Vi sloges og sloges, især i Jegerup, hvor jeg gik i 6. klasse.

Ungerne kunne simpelthen ikke fatte, at jeg ikke bare accepterede min lave status og bare lod dem mobbe mig. Selvsagt sagde jeg fra. De kunne stå en hel klasse og fortælle mig, hvor grim jeg var, hvor dum jeg var – ja hele gruppen mod én.

I dag er det blevet en styrke, at man ikke kan tirre mig eller true mig med, at »vi forlader dig« eller »nu kan vi ikke lide dig mere«, eller »vi er mange der mener at…«. Hvordan det? Jo altså, når man aldrig er blevet inkluderet, er det lidt svært at true mig med, at jeg vil komme til at »stå alene.« Så når man giver mig et nej, går jeg videre til den næste. Dét har været en fordel hele mit liv i salg, jobsøgninger og ja altså også nu som iværksætter.

Står du med følelsen af at være alene, anderledes og uden en positiv fremtid foran dig? Det behøver ikke at være sådan. Succes kommer indefra og starter med en beslutning. Din fortid kommer ikke tilbage. Tag det bedste fra den med videre herfra. Lad aldrig nogen fortælle dig, at det kun er en ulempe at have haft en vanskelig start i livet, udfordringer som andre helt normale »leverpostej« og eliten ikke har med sig i deres kuffert. Jeg håber, jeg kan motivere dig til at se det unikke i dig selv, og dermed gå fra følelsen af at være alene til at vide, at du ikke (længere) er den eneste.